28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 19:06

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaOmbudsman wacht nog steeds

Ombudsman wacht nog steeds

Ombudsman Alba Martijn overhandigt het jaaroverzicht van het Ombudsinstituut aan waarnemend Statenvoorzitter Jaime Cordoba (PS).
Ombudsman Alba Martijn overhandigt het jaaroverzicht van het Ombudsinstituut aan waarnemend Statenvoorzitter Jaime Cordoba (PS).

WILLEMSTAD — In zijn jaarverslag 2013 stelt het nationale Ombudsinstituut nimmer een antwoord te hebben ontvangen van de regering op zijn voorstel om gratis water te verstrekken aan min- en onvermogenden op het eiland. Het voorstel van het instituut dateert van mei 2012 en was gebaseerd op een initiatief van de Fundason Kohehe.

In de brief van Kohehe bracht de organisatie naar voren dat er op Curaçao sprake zou zijn van schending van de rechten van de mens, vanwege het feit dat nutsbedrijf Aqualectra de levering van water aan burgers opschort wanneer zij hun rekeningen niet betalen. Deze brief was aanleiding voor de ombudsman om de regering met een voorstel te benaderen. Dit voorstel ging ervan uit dat een minimaal aantal kubieke meter drinkwater per gezinslid gratis aan gezinnen op het eiland beschikbaar moet worden gesteld. De ombudsman ziet dit als een uitgangspunt om te geraken tot een structurele oplossing voor de situatie waarmee veel gezinnen op het eiland te maken hebben.

Volgens de ombudsman bestaat er voldoende jurisprudentie waaruit blijkt dat Aqualectra in beginsel gebruik mag maken van het recht om de levering van water op te schorten, mits er sprake is van de door de rechtspraak aangegeven terughoudendheid. “Opschorting van drinkwater is dus niet in strijd met het (mensen)recht op water. In het verlengde van het vorenstaande merkt de Ombudsman echter op dat het afsluiten van drinkwater voor de zogenoemde wanbetaler en diens huishouden, verstrekkende gevolgen heeft. Talloze onderzoeken wijzen immers op de gevolgen voor onder meer de gezondheid en het welzijn van de mens in die situaties waarin niet over voldoende water kan worden beschikt.” Het is voor de ombudsman dan ook overduidelijk dat er naar een structurele oplossing gezocht moet worden.

De Ombudsman juicht toe dat de overheid regelingen heeft om on- en minvermogende burgers bij te staan met een oplossing voor hun betalingsachterstanden. Deze regelingen moeten ertoe leiden dat personen met een betalingsachterstand weer aangesloten kunnen worden. Maar aan deze oplossing kleeft volgens de Ombudsman wel het risico dat de verbruiker weer kan geraken in een situatie waarin hij/zij een betalingsachterstand opbouwt en wederom zonder (drink)water komt te zitten.

Volgens de ombudsman moet er een wettelijke regeling/oplossing worden gevonden voor deze problematiek en zij verwijst in dit verband naar het Belgische Drinkwaterdecreet van 24 mei 2002, dat bepaalt dat de Belgische drinkwatermaatschappij verplicht is om jaarlijks per inwonend gezinslid 15 kubieke meter drinkwater gratis te leveren.

In het jaarverslag over 2013 stelt het Ombudsinstituut dat het in mei 2012 een brief met een voorstel naar de regering heeft gestuurd. Ook in het jaarverslag over 2012 kwam het voorstel aan bod, maar een reactie van de overheid is nooit gekomen. Voor het instituut was dit aanleiding om in zijn jaarverslag 2013 nogmaals melding te maken van het voorstel. De ombudsman stelt zich bewust te zijn van het feit dat Aqualectra het op dit moment moeilijk heeft, zij stelt dan ook voor dat haar voorstel in fasen zal worden ingevoerd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties