29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

OM | Zaak tegen voormalig minister Martina geseponeerd

Met sepotbrief Openbaar Ministerie

Belangenverstrengeling Steven Martina bij verzekeringsbedrijf bewezen en Veiligheidsdienst Curacao (VDC) had meer zorgvuldigheid moeten betrachten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. I.S. Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.

- Advertentie -

Eind 2017 werd er door meerdere personen aangifte gedaan tegen de heer Martina. Hij zou in strijd hebben gehandeld met de Landsverordening integriteit (kandidaat-) ministers (Landsverordening). Op 24 mei 2018 werd de Landsrecherche opdracht gegeven om een feitenonderzoek in te stellen. De resultaten van dit feitenonderzoek gaven aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te openen.

Dit opsporingsonderzoek van de Landsrecherche Curaçao is door de officier van justitie beoordeeld. Op basis hiervan is het OM tot de conclusie gekomen dat de bij het screeningsproces betrokken personen meer zorgvuldigheid hadden moeten betrachten bij de uitvoering van deze Landsverordening.

Het OM concludeert dat de heer Martina, in de Raad van Ministers, heeft deelgenomen aan besluitvorming over een conceptlandsverordening die het tarief van de verplichte WA-verzekering zou wijzigen. Omdat de heer Martina op dat moment ook aandelen bezat in een verzekeringsmaatschappij, had hij een zakelijk belang bij het te nemen besluit. Daarom had hij op grond van de Landsverordening Integriteit niet deel mogen nemen aan die besluitvorming. Nu dat toch is gebeurd, is er volgens het OM een strafbaar feit gepleegd.

De Staten van Curaçao hebben destijds met de Landsverordening integriteit beoogd elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Het onderzoek heeft zichtbaar gemaakt dat ten aanzien van de uitvoering van de Landsverordening niet altijd zorgvuldig is gehandeld.

Alles afwegend is het OM tot de conclusie gekomen dat het debat over de invulling van integriteitsnormen moet worden gevoerd in de Staten, in de Raad van Ministers en door politieke ambtsdragers.

Het OM acht het van belang om in deze (eerste) zaak op het gebied van de Landsverordening Integriteit, die relatief kort bestaat, ruimte te laten aan dat debat. Mede daarom is een vervolging bij de strafrechter op dit moment niet opportuun en is besloten de aangifte tegen de heer Martina voorwaardelijk te seponeren.

Bron: Openbaar Ministerie

Naschrift KKC

2019 05 23 – Openbara Ministerie Steven Martina Belangenverstrengeling Fatum Roger Bos Sepot by Black Lion on Scribd

- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. …..”Hm. Niet oportuun. Waar is dat eerder genoemd. Oh ja toen mevrouw met de 3 minister posten Omayra Leeflang ook vrijuit ging”……

  De mevrouw met 3 ministerposten, die er niet eens éentje aankon, maar ja!

 2. Hm. Niet oportuun. Waar is dat eerder genoemd. Oh ja toen mevrouw met de 3 minister posten Omayra Leeflang ook vrijuit ging. Zo zie je maar het OM waait mee met de partij belangen. Gerrit Schotte wisten hun wel te veroordelen vanwege zogenaamde banden met de maffia, maar een bewezen strafbaar feit laat men onbestraft want het is zo zielig voor de arme Martina.

 3. Aan al de types zoals Kaat, Jan, Roy Rogers, Lone Rangers en Tonto’s, de Arendsogen, Hans, Bram Mossel, Henk, Brian S, Ericlapas etc etc die hier dagelijks uit hun darmen kotsen:

  Het gat van de deur is daar aan de noorkust, of hier in de haven als het jullie niet bevalt. Als jullie je boos maken, kunnen jullie morgen al ergens anders vertoeven waar het jullie wel bevalt.

  Zonder al de Menki’s, de Monken, Neyhsa’s, de moeder van Stephen, Eric Garcia, de Directrice van de CBCS, de Cova’s (zowel de vrouwelijke als de mannelijke manspersonen), de Mondi Monkeys, de Gerrit de Raven, KDNT en iedereen die verder jullie het leven zuur maakt. En vooral de Drechi’s 🙂 🙂
  Echt, doe jullie zelf een plezier en hoepel lekker op!!

 4. Het OM laat zien aan welke kant het staat. Er is een strafbaar feit begaan maar we seponeren de zaak toch maar. …. Volgens mij behoort het OM geen politiek te bedrijven. De wet geldt voor ons allemaal. Bovendien dient de rechter hierover te oordelen en niet het OM.
  Misschien veroordelen zonder strafmaatregel ok, maar seponeren door het OK nee.

 5. Martina kan gewoon terugkomen. Of het verstandig voor hem is, is een tweede. Koning van de MOU’s.
  Dit hele gedoe had voorkomen kunnen worden als de ministerraad had besloten dat Martina in dit specifieke geval geen stem zou mogen hebben en niet bij de besluitvorming betrokken mocht zijn.
  Volgens mij heeft Martina kort na de aangifte zijn aandelen in een stichting ondergebracht.
  Nu moet er idd een volwassen politiek debat volgen, waarin Martina en Rhuggenaat vrantwoording afleggen.

 6. Ik kan het niet meer volgen: of je bent integer of je bent het niet. Martina heeft een strafbaar feit gepleegd waarmee hij niet meer in aanmerking komt voor deze publieke functie.

 7. Het lijkt mij een correcte beslissing van het O.M. Nu is het aan de politiek om te bewijzen of men volwassen genoeg is om hierover een zakelijke debat te voeren.ik persoonlijk denk dat het grootste gedeelte van ons parlement uit idioten en criminelen bestaat dus mijn verwachting is zeer laag!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -