26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 06:41

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaOM wil geheel nieuw onderzoek naar de Spelonkmoordzaak

OM wil geheel nieuw onderzoek naar de Spelonkmoordzaak

KRALENDIJK — Geen herziening van het onderzoek in de moordzaak uit 2005 op Bonaire, maar een geheel nieuwe onderzoek is wat het Openbaar Ministerie (OM) de rechter zal verzoeken in de zaak die morgen voor het gerecht dient op Bonaire. Dat zegt Norman Serphos, PR-functionaris van de procureur-generaal en het Openbaar Ministerie.

Het OM wenst dat de dubbele moordzaak behandeld wordt als een doodgelopen zaak, een ‘cold case’ zaak.
Een speciaal rechercheteam, gevormd uit rechercheurs die niet werken bij het Korps Politie op Bonaire en niet eerder bij het onderzoek betrokken waren, zal het hele onderzoek opnieuw moeten doen.
Morgenmiddag zal het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zich buigen over de vraag of er voldoende nieuwe feiten, in rechtstermen ‘novum’, aanwezig zijn om het onderzoek in de dubbele moordzaak uit 2005 – de zaak die bekend werd als de Spelonkzaak op Bonaire – te heropenen.

Twee broers werden op 15 juli 2005 op een afgelegen plek bij Spelonk vermoord. Voor die moord werden drie jongens veroordeeld.
De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops heeft nu een herzieningsverzoek ingediend.

Herziening betekent heropening van een proces omdat er ernstige twijfels zijn over de juistheid van de veroordeling.
Hij zegt over voldoende bewijzen te beschikken dat twee van de veroordeelden, van wie een nog steeds vastzit, onschuldig zijn. Een herzieningsverzoek is geen nieuwigheid voor het Hof.

Serphos: “Er wordt veel ophef gemaakt over het verzoek van de advocaat, alsof er iets nieuws aan de hand is. Een herzieningsverzoek bij het Hof is niets nieuws. Jaarlijks komen er zeker vijf tot tien herzieningsverzoeken binnen. Het is dus geen novum zoals nu wordt beweerd.” Om een zaak te heropenen moet de rechter ervan overtuigd worden dat er substantieel nieuwe aspecten aan het licht zijn gekomen.
Er moet sprake zijn van een novum.
Hoewel het aan de rechter is om te oordelen, is Serphos daar niet van overtuigd.

Serphos: “Het enige nieuwe in de zaak is, dat in de media getracht wordt om de politie en het OM negatief af te schilderen. Er wordt niet geschroomd om de advocaatgeneraal die betrokken was bij deze zaak in Hoger Beroep, te verdenken van verkeerd handelen door ook een zaak van gerechtelijke dwaling in Nederland erbij te slepen. Ook de Officier van Justitie die de zaak heeft voorgeleid, wordt van alles verweten. Men gaat zelfs zover om zijn privéleven erbij te halen. Dat vind ik niet eerlijk.”

Die beschuldigingen zijn trouwens nooit eerder naar voren gekomen.
In 2005 zijn de moorden gepleegd en in 2006 zijn de schuldigen berecht. Die straffen werden bevestigd in hoger beroep en in cassatie.
Daarbij werd iedere veroordeelde telkens afzonderlijk bijgestaan door een raadsman.
In 2009 heeft een ‘review commision’ van experts het onderzoek opnieuw tegen het licht gehouden en is tot de conclusie gekomen dat er geen reden was voor herziening.
Serphos noemt de beschuldigingen leugenachtig en vraagt zich af waarom deze niet eerder zijn geuit.
Voor de gemoedsrust van alle partijen heeft het OM besloten om een andere advocaat-generaal de zaak te laten behandelen.
Omdat het OM heel veel waarde hecht aan waarheidsbevinding, komt zij morgen met het voorstel om het onderzoek helemaal opnieuw te doen.
Een nieuw onderzoeksteam zal het hele onderzoek opnieuw doen om te kijken of dit tot andere uitkomsten leidt.
Het draait er tenslotte om dat er geen onschuldige mensen worden gestraft, aldus Serphos.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties