32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

OM wil geheel nieuw onderzoek naar de Spelonkmoordzaak

HomeMediaOM wil geheel nieuw onderzoek naar de Spelonkmoordzaak

KRALENDIJK — Geen herziening van het onderzoek in de moordzaak uit 2005 op Bonaire, maar een geheel nieuwe onderzoek is wat het Openbaar Ministerie (OM) de rechter zal verzoeken in de zaak die morgen voor het gerecht dient op Bonaire. Dat zegt Norman Serphos, PR-functionaris van de procureur-generaal en het Openbaar Ministerie.

Het OM wenst dat de dubbele moordzaak behandeld wordt als een doodgelopen zaak, een ‘cold case’ zaak.
Een speciaal rechercheteam, gevormd uit rechercheurs die niet werken bij het Korps Politie op Bonaire en niet eerder bij het onderzoek betrokken waren, zal het hele onderzoek opnieuw moeten doen.
Morgenmiddag zal het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zich buigen over de vraag of er voldoende nieuwe feiten, in rechtstermen ‘novum’, aanwezig zijn om het onderzoek in de dubbele moordzaak uit 2005 – de zaak die bekend werd als de Spelonkzaak op Bonaire – te heropenen.

Twee broers werden op 15 juli 2005 op een afgelegen plek bij Spelonk vermoord. Voor die moord werden drie jongens veroordeeld.
De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops heeft nu een herzieningsverzoek ingediend.

Herziening betekent heropening van een proces omdat er ernstige twijfels zijn over de juistheid van de veroordeling.
Hij zegt over voldoende bewijzen te beschikken dat twee van de veroordeelden, van wie een nog steeds vastzit, onschuldig zijn. Een herzieningsverzoek is geen nieuwigheid voor het Hof.

Serphos: “Er wordt veel ophef gemaakt over het verzoek van de advocaat, alsof er iets nieuws aan de hand is. Een herzieningsverzoek bij het Hof is niets nieuws. Jaarlijks komen er zeker vijf tot tien herzieningsverzoeken binnen. Het is dus geen novum zoals nu wordt beweerd.” Om een zaak te heropenen moet de rechter ervan overtuigd worden dat er substantieel nieuwe aspecten aan het licht zijn gekomen.
Er moet sprake zijn van een novum.
Hoewel het aan de rechter is om te oordelen, is Serphos daar niet van overtuigd.

Serphos: “Het enige nieuwe in de zaak is, dat in de media getracht wordt om de politie en het OM negatief af te schilderen. Er wordt niet geschroomd om de advocaatgeneraal die betrokken was bij deze zaak in Hoger Beroep, te verdenken van verkeerd handelen door ook een zaak van gerechtelijke dwaling in Nederland erbij te slepen. Ook de Officier van Justitie die de zaak heeft voorgeleid, wordt van alles verweten. Men gaat zelfs zover om zijn privéleven erbij te halen. Dat vind ik niet eerlijk.”

Die beschuldigingen zijn trouwens nooit eerder naar voren gekomen.
In 2005 zijn de moorden gepleegd en in 2006 zijn de schuldigen berecht. Die straffen werden bevestigd in hoger beroep en in cassatie.
Daarbij werd iedere veroordeelde telkens afzonderlijk bijgestaan door een raadsman.
In 2009 heeft een ‘review commision’ van experts het onderzoek opnieuw tegen het licht gehouden en is tot de conclusie gekomen dat er geen reden was voor herziening.
Serphos noemt de beschuldigingen leugenachtig en vraagt zich af waarom deze niet eerder zijn geuit.
Voor de gemoedsrust van alle partijen heeft het OM besloten om een andere advocaat-generaal de zaak te laten behandelen.
Omdat het OM heel veel waarde hecht aan waarheidsbevinding, komt zij morgen met het voorstel om het onderzoek helemaal opnieuw te doen.
Een nieuw onderzoeksteam zal het hele onderzoek opnieuw doen om te kijken of dit tot andere uitkomsten leidt.
Het draait er tenslotte om dat er geen onschuldige mensen worden gestraft, aldus Serphos.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties