31 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

OM wil geheel nieuw onderzoek naar de Spelonkmoordzaak

KRALENDIJK — Geen herziening van het onderzoek in de moordzaak uit 2005 op Bonaire, maar een geheel nieuwe onderzoek is wat het Openbaar Ministerie (OM) de rechter zal verzoeken in de zaak die morgen voor het gerecht dient op Bonaire. Dat zegt Norman Serphos, PR-functionaris van de procureur-generaal en het Openbaar Ministerie.

Het OM wenst dat de dubbele moordzaak behandeld wordt als een doodgelopen zaak, een ‘cold case’ zaak.
Een speciaal rechercheteam, gevormd uit rechercheurs die niet werken bij het Korps Politie op Bonaire en niet eerder bij het onderzoek betrokken waren, zal het hele onderzoek opnieuw moeten doen.
Morgenmiddag zal het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zich buigen over de vraag of er voldoende nieuwe feiten, in rechtstermen ‘novum’, aanwezig zijn om het onderzoek in de dubbele moordzaak uit 2005 – de zaak die bekend werd als de Spelonkzaak op Bonaire – te heropenen.

- Advertentie -

Twee broers werden op 15 juli 2005 op een afgelegen plek bij Spelonk vermoord. Voor die moord werden drie jongens veroordeeld.
De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops heeft nu een herzieningsverzoek ingediend.

Herziening betekent heropening van een proces omdat er ernstige twijfels zijn over de juistheid van de veroordeling.
Hij zegt over voldoende bewijzen te beschikken dat twee van de veroordeelden, van wie een nog steeds vastzit, onschuldig zijn. Een herzieningsverzoek is geen nieuwigheid voor het Hof.

Serphos: “Er wordt veel ophef gemaakt over het verzoek van de advocaat, alsof er iets nieuws aan de hand is. Een herzieningsverzoek bij het Hof is niets nieuws. Jaarlijks komen er zeker vijf tot tien herzieningsverzoeken binnen. Het is dus geen novum zoals nu wordt beweerd.” Om een zaak te heropenen moet de rechter ervan overtuigd worden dat er substantieel nieuwe aspecten aan het licht zijn gekomen.
Er moet sprake zijn van een novum.
Hoewel het aan de rechter is om te oordelen, is Serphos daar niet van overtuigd.

Serphos: “Het enige nieuwe in de zaak is, dat in de media getracht wordt om de politie en het OM negatief af te schilderen. Er wordt niet geschroomd om de advocaatgeneraal die betrokken was bij deze zaak in Hoger Beroep, te verdenken van verkeerd handelen door ook een zaak van gerechtelijke dwaling in Nederland erbij te slepen. Ook de Officier van Justitie die de zaak heeft voorgeleid, wordt van alles verweten. Men gaat zelfs zover om zijn privéleven erbij te halen. Dat vind ik niet eerlijk.”

Die beschuldigingen zijn trouwens nooit eerder naar voren gekomen.
In 2005 zijn de moorden gepleegd en in 2006 zijn de schuldigen berecht. Die straffen werden bevestigd in hoger beroep en in cassatie.
Daarbij werd iedere veroordeelde telkens afzonderlijk bijgestaan door een raadsman.
In 2009 heeft een ‘review commision’ van experts het onderzoek opnieuw tegen het licht gehouden en is tot de conclusie gekomen dat er geen reden was voor herziening.
Serphos noemt de beschuldigingen leugenachtig en vraagt zich af waarom deze niet eerder zijn geuit.
Voor de gemoedsrust van alle partijen heeft het OM besloten om een andere advocaat-generaal de zaak te laten behandelen.
Omdat het OM heel veel waarde hecht aan waarheidsbevinding, komt zij morgen met het voorstel om het onderzoek helemaal opnieuw te doen.
Een nieuw onderzoeksteam zal het hele onderzoek opnieuw doen om te kijken of dit tot andere uitkomsten leidt.
Het draait er tenslotte om dat er geen onschuldige mensen worden gestraft, aldus Serphos.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -