26 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Column Casimiri | Om te winnen moet je zeker zijn van je zaak

Door Andres F. Casimiri

Andres-F-Casimiri - kopie (2)
Casimir: Om te winnen moet je zeker zijn van je zaak

Als er één bedrijf is dat zeer bewust is van de vooruitzichten van GreenTown Curaçao dan is het de PDVSA.
Zij begrijpen ons volkomen.
Niet voor niets schonken ze PWFC recentelijk een eigen vakbondsgebouw.
Op de parkeerplaats van het bejaardentehuis Habaai, waar onze oudjes het letterlijk af moeten leggen tegen de rook en stank van PDVSA, hebben ze wat stenen bankjes met grote frisse PDVSA logos geplaatst. Scholen die onder PDVSA’s rook en stank les moeten geven bezorgden ze wat airco’s.
Hier en daar geven ze aan goede doelen een bijdrage waar ze dan trots hun naam en logo naast gerenommeerde namen van lokale bedrijven plaatsen, om zo de illusie te wekken dat zij er ook bij horen.
Alsof dat niet genoeg is, wordt er eenmaal per jaar groots een kersstal bij Post V op gezet, waarmee ze denken hun schuldgevoel af te kopen.

  • Al dat uiterlijk vertoon helpt de massa niet.
    Het gaat erom wat er binnen de gemeenschap leeft en wat burgers dagelijks beleven.Slechte diesel olie,
  • dure brandstof,
  • rook -en stank overlast
  • en te hoge prijzen voor een lokaal product wat voor minder dan een tiende van de prijs in buurland Venezuela wordt verkocht.

Tel daarbij een slecht functionerende vervuilende raffinaderij en een slinkende wereldolievoorraad, die steeds duurder begint te worden naargelang er dieper geboord moet worden.
Er is verder, een niet te berekenen, schade aan de volksgezondheid en het milieu en de kansen die er verloren zijn gegaan omdat de raffinaderij in de weg staat.
De meeste burgers hebben het vertrouwen en de overtuiging verloren dat olie raffineren een toekomst biedt voor Curaçao.
De tijd is gekomen dat we daar rekenschap mee houden en met de raffinaderij af gaan rekenen.

Een niet-corrupte overheid dient een beslissing te nemen in het voordeel van de Curaçaose burger en in het toekomstbelang van onze jeugd en niet in het belang van een buitenlandse macht of multinationaal.
De overheid dient ons te leiden naar een betere toekomst.
Mankeert daar wat aan, dan wordt het niks, nada, niente, nul.
Curaçao blijft dan door draaien in een vicieuze cirkel van armoede en haar handje ophouden. Alleen een kleine bevoordeelde klasse en politieke lobbyisten zullen er voordeel bij hebben om de raffinaderij in stand te houden.
Wij kunnen dan op Curaçao duurzaamheid afschrijven en Aruba en Bonaire ons voorbij laten streven.
Om de slag voor economische onafhankelijkheid en duurzaamheid te winnen moeten we zeker zijn van onze zaak.
Maar op de eerste plaats moet het vertrouwen bij de burgers er zijn.

GreenTown’s overtuiging dat overheidsgronden een maximaal rendement voor haar burgers op moet brengen is zulk een simpele beredenering dat velen daar problemen mee hebben.
Maar het is wel een redenering waar geen enkel ander land of mogendheid tegen op kan. Nederland niet. Venezuela niet en een Multi nationaal zoals PDVSA al helemaal niet.

Overheidsgronden dienen, als ze niet duurzaam gebruikt worden, een maximaal aantal arbeidsplaatsen te scheppen, er moet een maximale financiële opbrengst uit worden gehaald en het dient duurzaam te zijn voor huidige en toekomstige burgers.
Verdere vernieling van ons milieu en de vervuiling van ons land dient onmiddellijk te stoppen.   Met het plan van GreenTown ondergaat het raffinaderijterrein een totale metamorfose.
Hier is een krachtig, uitdagend, strijdbaar, scherp concurrerend duurzaam plan neergezet.
Het blinkt uit in iets unieks iets exclusief, iets waar wij straks als Curaçaoënaars echt trots op kunnen zijn.
Het geeft weer volop vertrouwen in elkaar.
We dienen namelijk over onze onbetrouwbaarheid heen te stappen.
Laten we ons vertrouwen schenken in onze Young professionals.
We dienen nu reeds voor onze en toekomstige generaties te gaan bouwen, met elkaar en de overheid in de overtuiging om er iets prachtig, degelijk en duurzaam neer te zetten.

Laten we allereerst en vooral het maximale uit onszelf halen.
Anderen doen dat niet voor ons.
Die drive moeten we hebben.
We moeten proberen te groeien als mens.
We moeten nu gaan bewijzen dat we werkelijk vrij en kappabel zijn.
We zijn dat verplicht aan onszelf.
Ik heb het volste vertrouwen in GreenTown.
Ik zie de jeugd, de Young professionals die staan te trappelen om naar Curaçao terug te komen. Ik zie hun drive en hun passie.
Zij willen winnen.
Om dat succesvol te maken heeft GreenTown de steun van het volk nodig.

Met een klein groepje zijn we begonnen, ondertussen hebben zich ruim 3000 aangemeld en ons ‘geliked’ op facebook.
Ook buiten facebook en in het buitenland is er grote belangstelling.
Nu moet U nog laten weten dat U achter onze plannen staat.
Begin het plan te bespreken met familie, vrienden en buren.

Onder het thema publicaties op onze website, www.greentowncuracao.com staan onze plannen en de scan van RoyalHaskoningdhv, die het plan positief beoordeeld hebben en het hierover het volgende zeggen:

“GreenTown presenteert een unieke kans in ons leven voor economische en maatschappelijke ontwikkeling in Curaçao, met het potentieel om Curaçao een leider voor het Caribische gebied in duurzaamheid te maken, het land fundamenteel te verbeteren en een positie in de regionale economie te creëren met daarmee 21-Eeuwse mogelijkheden voor de bevolking.
Dit kan worden gerealiseerd door de onderhavige raffinaderij te transformeren in een nieuw stedelijk gebied, die Punda en Otrobanda op deze plek samen knopen”.

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -