OM: Noodvoorziening voor bolletjesslikkers per 1 september

openbaar Ministerie

OM: Noodvoorziening voor bolletjesslikkers per 1 september

WILLEMSTAD — Het rioleringssysteem bij de politiecellen waar bolletjesslikkers de met cocaïne gevulde ‘bolitas’ moeten uitscheiden, zijn nog steeds buiten gebruik. OM-woordvoerder Norman Serphos verzekerde vanmiddag desgevraagd tegenover deze krant dat er gewerkt wordt aan een noodvoorziening, die per 1 september ingevoerd zal worden.

De Amigoe berichtte in 2012 al dat de slikkerscellen toen al zeven maanden niet gebruikt konden worden. De politietop verzekerde eerder dat de cellen in gebruik waren, maar dat blijkt nu niet het geval. Dit brengt met zich mee dat er minder controles zijn bij Hato en er steeds minder bolletjesslikkers worden opgepakt.

1 september aanstaande is althans de streefdatum, aldus Serphos. Hij kon niet in details treden over deze voorzieningen, aangezien de drugskoeriers zelf ook op de hoogte worden gesteld hiervan.

“Zoals jullie al in 2012 hebben bericht, zijn de slikkerscellen inderdaad buiten gebruik. Al een lange tijd vergadert de procureur-generaal (Guus Schram, red.) regelmatig met het Openbaar Ministerie en de politiefunctionarissen over deze problematiek. Inmiddels zijn ook gelden beschikbaar gesteld voor de in te voeren noodvoorzieningen”, aldus Serphos.

Volgens de lokale douane worden er wel bolletjesslikkers opgespoord. De buitenlandse autoriteiten werken nauw samen met de lokale. De naam van een verdachte slikker wordt aan de buitenlandse autoriteiten doorgegeven, zodat deze hen aldaar aan een onderzoek kunnen onderwerpen.

Zo waren Duitse douanebeambten onlangs op het eiland, voor een gesprek met het lokale OM.

In 2012 bracht de Amigoe ook het nieuws dat het politiepersoneel weigerde nog langer zijn werk uit te voeren onder onhygiënische omstandigheden. De aangehouden slikkers moesten daardoor zelf de bolletjes schoonmaken, maar onder toezicht van een agent.

Deze moet dat van dichtbij controleren om te voorkomen dat er bolletjes verdwijnen. Dat de agent in kwestie bij dat proces ook zelf vies wordt, was voor NAPB onaanvaardbaar.

Politiewoordvoerder Reginald Huggins meldde daarop dat er hard werd gewerkt aan de renovatie van het complex op Rio Canario waar bolitaslikkers hun drugsbolletjes moeten uitscheiden, en dat deze spoedig in gebruik konden worden genomen. Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder.


Kamervragen

De Nederlandse media pakken dit nieuws nu pas op, waarop VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur vragen stelde aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten.

Zo wil hij weten of de minister de berichten kent, waaruit blijkt dat Curaçao stopt met het arresteren van bolletjesslikkers.

“Deelt u de zorg dat dit besluit enerzijds zal leiden tot aanwas van het aantal bolletjesslikkers en anderzijds ertoe zal leiden dat Nederland meer bolletjesslikkers zal moeten opsporen, vervolgen en berechten?

Deelt u de mening dat het kennelijke onvermogen van Curaçao om de wet te handhaven onacceptabel is?

Wat kunt u doen om dit besluit van Curaçao terug te draaien?

Hoe typeert u de samenwerking met Curaçao ten aanzien van de bestrijding van drugscriminaliteit en welke maatregelen neemt u teneinde een mogelijke stijging van het aantal bolletjeslikkers effectief te bestrijden?”

Daarnaast wil Van der Steur weten of het aantal bolletjesslikkers in de afgelopen maanden is toe- of afgenomen en hoe de minister dat verklaart.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *