26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

OM besluit niets meer te zeggen

Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om niets meer te zeggen over de zaak ‘Bientu’ omdat deze bijna rijp is voor behandeling. Dat laat de woordvoerder van het OM desgevraagd weten.

Onduidelijk blijft dus nog steeds of minister George Jamaloodin (MFK) van Financiën verdachte is in de zaak en zo ja, verdachte waarvan.

- Advertentie -

Volgens de woordvoerder van het OM werd alles wat naar buiten werd gebracht over de zaak door de regering gepolitiseerd. ,,Jammer voor de pers, maar we hebben er nu bewust voor gekozen om voorzichtig om te gaan met deze zaak.”

De onbekende rol van minister Jamaloodin in de zaak ‘Bientu’ waarbij zijn halfbroer en loterijmagnaat Robbie dos Santos hoofdverdachte is, speelt niet alleen bij leden van de pers een grote rol.

In een brief gedateerd 19 juni 2012 en gericht aan minister Elmer Wilsoe van Justitie, vragen ook parlementariërs Glenn Sulvaran en Magali Jacoba (beiden PAR) zich af of Jamaloodin nou wel of geen verdachte is in de zaak Bientu.

,,Onlangs hebben wij in de media kennis genomen van het verhoor van minister George Jamaloodin door de Landsrecherche. Dit verhoor zou in zijn huis en in het kader van de zaak Bientu hebben plaatsgevonden. Dat heeft de minister van Financiën op een gegeven moment ook zelf toegegeven. Door de uitlatingen van de minister kunnen wij echter niet opmaken of hij nou wel of geen verdachte is in de zaak. U bent bekend met deze zaak, daar uw interventie bij deze uitgebreid werd besproken binnen de samenleving”, aldus de fractieleden van de PAR in hun schrijven aan de minister van Justitie.

De PAR vindt het vreemd dat Kabinet Schotte zo stil blijft over de zaak en niet officieel en openlijk de beschuldigingen heeft afgewezen als niet juist zijnde.

,,Wij hebben ook geen reactie gekregen op een brief aan minister-president Schotte van 23 mei 2012, waarin wij vragen om verduidelijking in deze zaak. In een rechtsstaat zoals wij die kennen, is het gebruikelijk dat wanneer een minister verdachte is in een zaak, hij (tijdelijk) afstand neemt van zijn functie totdat alles is opgeklaard. U heeft als minister van Justitie onlangs zelf verklaard dat u achter onze rechtsstaat staat en dat transparantie in de regering één van uw fundamentele principes is.”

Het is uiteindelijk Helmin Wiels, de voorman van Pueblo Soberano (PS) geweest die een reactie gaf op de brief van PAR die gestuurd werd naar premier Schotte. Volgens Wiels zou enkel de minister van Justitie er op de hoogte van zijn als de minister van Financiën ergens verdacht van werd of niet. Want, zo meldde de PS-voorman:

,,Het Openbaar Ministerie moet de minister van Justitie ervan op de hoogte brengen als een parlementariër of een bewindsman officieel op de hoogte is gesteld dat hij verdachte is in een zaak. Later heeft Wiels de premier en minister Jamaloodin ook gechanteerd door te zeggen dat als zij hun ontslag indienen bij de gouverneur, Wiels er eigenhandig voor zou zorgen dat beide bewindsmannen opgesloten zouden worden. Volgens Wiels zorgt hij ervoor dat bovengenoemde twee nog vrij rond lopen.”

Volgens de PAR maakt Wiels zich hiermee schuldig aan medeplichtigheid. De PAR, uit monde van Sulvaran en Jacoba, doen een dringende oproep aan de minister van Justitie om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen in deze kwestie: is Jamaloodin nou verdachte in de zaak Bientu of niet? ,,Het Curaçaose volk verdient de waarheid.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -