28 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023 22:43

‘Agenten mishandelden dronken man al langer’

Bron: NOS

Rotterdam – De maker van het internetfilmpje waarop te zien is hoe een Rotterdamse politieagente een man meerdere keren schopt, heeft een totaal andere lezing van het incident dan het politiekorps Rotterdam Rijnmond.

Jovanny Dambruck.
© Screenshot NOS.
© anp.
© anp.

Volgens de politie begint het filmpje, dat gisteren een hoop stof deed opwaaien, halverwege de confrontatie tussen de agenten en een man die lag te slapen in een portiek. De agenten hadden de man aangesproken. Hij zou volgens hen op een agressieve manier hebben gereageerd, waarop hij met pepperspray werd bespoten.
Klappen en schoppen

De maker van het filmpje, Jovanny Dambruck, ontkent dit voor de camera van de NOS. Volgens Dambruck bevolen de agenten de ‘straalbezopen man’ op te staan. Toen hij niet reageerde sloegen de agenten hem met hun knuppels. Daarna zou de mannelijke agent hem, zonder dat daar aanleiding voor was, nog een paar klappen en schoppen hebben gegeven.
‘Na een tijdje hebben ze hem met z’n tweeën opgetild en spoot de mannelijke agent traangas. Daarna begon ik te filmen’, aldus de filmer.
Andere wijkbewoners zeiden gisteren tegen de NOS dat het geweld zelfs niet ophield nadat de man geboeid op straat lag. ‘De arrestant is als het ware het politiebusje in gesmeten.’

Intern onderzoek

De politie Rotterdam-Rijnmond start een intern onderzoek naar aanleiding van het filmpje. ‘Het is een schokkend filmpje. Ik kan niet zeggen of het geweld disproportioneel is. Ik ken de omstandigheden nog niet’, aldus districtschef Anja Melis.

Lees ook

Ivo Opstelten.© anp.

Het CDA heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitiegisteren om opheldering gevraagd over het incident. Zijn staatssecretaris Fred Teeven zei na het vragenuurtje in de Tweede Kamer eerst het korpsbericht uit Rotterdam te willen afwachten voor hij met een reactie komt. Maar een knietje is niet de gebruikelijke manier van opereren van de politie, voegde hij eraan toe.
Verschillende partijen in de Rotterdamse gemeenteraadsfractie hebben het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de kwestie. Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat de burgemeester eerst het onderzoek wil afwachten voor hij reageert.

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties