26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 00:06

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOb op luxe en ongezonde producten naar 9 procent

Ob op luxe en ongezonde producten naar 9 procent

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers is akkoord gegaan met de verhoging van de omzetbelasting op luxe-producten en artikelen die slecht zijn voor de gezondheid, of het milieu. Dit houdt onder meer in dat niet alleen fastfood-restaurants, maar alle restaurants onder het verhoogde tarief van 9 procent gaan vallen. Conform het voorstel dat nu op tafel ligt zal deze differentiatie inhouden dat de omzetbelasting omhoog gaat van 6 naar 9 procent.

Aan de andere kant maakt de regering ook werk van de verlaging van de ob op alle soorten groente en fruit van 6 naar 0 procent.
Dit maakte demissionair Financiën-minister José Jardim gisteren bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.
Onder de voormalige minister van Economische Ontwikkeling Nasser Abdul el Hakim werd er al een aanvang gemaakt met een nultarief op tien groenteen fruitproducten.

Naar Staten
De minister maakte verder ook bekend dat de conceptbegroting 2013 inmiddels deze week door de ministerraad is geaccordeerd.
Deze begroting had feitelijk al op de tweede dinsdag van september bij de Staten moeten liggen.
De begroting heeft nu alle adviestrajecten doorlopen en zal binnenkort naar de Staten worden gestuurd.
Het is de bedoeling dat de begroting nog dit jaar door de Staten geaccordeerd wordt.

Lagere daggeldvergoeding ambtenaren en ministers
De conceptbegroting 2013 gaat uit van een sluitende begroting.
Jardim benadrukte dat de interim-regering met deze begroting een aanvang wil maken met het economisch herstel van Curaçao.
In de begroting zijn hervormingen opgenomen op fiscaal gebied, op het gebied van volkgezondheid (introductie van de basisverzekering ziektekosten), en ook de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in combinatie met sociaal economische maatregelen om de meest zwakken in de samenleving te ontzien en om tevens de economie te stimuleren.
Ook heeft de regering als besparingsmaatregel besloten om de daggeldvergoeding voor ambtenaren en ministers te verlagen.
Op dit moment bedraagt dit 130 euro of dollar per dag voor ambtenaren.
Voor ministers is het bedrag vastgesteld op 145 euro of dollar per dag.
Per 1 januari zou dit 100 euro of dollar per dag voor ambtenaren moeten worden en 110 euro of dollar per dag voor ministers.
De regering zal ook werk maken van het zoveel mogelijk recycleren van materieel dat overbodig is geworden binnen de overheid en het flexibel aangaan van contracten voor werknemers en opdrachten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties