26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 01:41

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOb-differentiatie van 6 naar 9 procent achterwege laten

Ob-differentiatie van 6 naar 9 procent achterwege laten

VBCWILLEMSTAD — De VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) heeft de Staten van Curaçao per brief verzocht om de tariefdifferentiatie van de omzetbelasting (ob) van 6 procent naar 9 procent achterwege te laten. In de brief, die gisteren werd verstuurd, laat de VBC nogmaals weten te vrezen voor de gevolgen en te pleiten voor alternatieven.

De landsverordening die het mogelijk zal maken om de differentiatie in de ob toe te passen, wordt vrijdag behandeld in de Staten.
De VBC vreest dat

‘invoeren hiervan ertoe zal leiden dat de neutraliteit op het gebied van concurrentieverhoudingen zal verslechteren’

, aldus de brief.

“Ook zal de concurrentiepositie van Curaçao worden aangetast, wat negatieve gevolgen zal hebben voor de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid. Vooral de sectoren groothandel/importeurs en toerisme zullen hiervan de dupe worden.”

Volgens de VBC is het maar de vraag of de beoogde meeropbrengst die de maatregel moet opleveren, opweegt tegen de kosten van de administratieve en controletechnische werkzaamheden die het voorstel met zich meebrengen.

De VBC zou graag zien dat de Staten op korte termijn alternatieven zouden overwegen zoals die zijn voorgesteld door onder andere de Sociaal Economische Raad (SER) en de Vereniging Curaçaose Agenturen (BVCA).

“Onder meer zijn de volgende maatregelen aangeraden:

  1. verhogen van de bijzondere invoerrechten op benzine,
  2. een verhoging van invoerrechten/accijns op sigaretten en alcoholische dranken en/of de afschaffing van de vrijstelling ob voor casino’s. Tegelijkertijd dient gewerkt te worden aan het herstructureren van het totale ob-stelsel opdat op lange termijn een duurzaam indirect belastingsysteem kan worden verkregen.
    Gedacht kan worden aan invoering van een ABB- dan wel BTW-stelsel.”

In dezelfde brief verzoekt de VBC de Staten ook om het onderwerp Algemene Landsverordening Landsbelasting aan te houden en niet te behandelen in de openbare Statenvergadering van vrijdag, waarbij de omzetbelasting centraal staat, maar eerst hierover een uitgebreide fundamentele discussie te voeren.
De VBC kaart haar zorgen aan over enkele aanpassingen in deze wet, waaronder de invoering van de informatieplicht van banken en verzekeraars over ontvangen rente door bewoners van Curaçao.
Ook zal er belasting worden geheven over het rentedeel van lijfrente en kapitaalverzekeringen, dit uit oogpunt om de belastinginkomsten te verhogen.
De vereniging vraagt zich echter af of mensen hierdoor niet ontmoedigd worden om te sparen en of ‘het kind niet met het badwater wordt weggegooid’.
Ook wil de VBC dat dit eerst besproken wordt met de betreffende sector en de consumentenbond.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties