28 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 18:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Ob-differentiatie van 6 naar 9 procent achterwege laten

- Advertentie -

VBCWILLEMSTAD — De VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) heeft de Staten van Curaçao per brief verzocht om de tariefdifferentiatie van de omzetbelasting (ob) van 6 procent naar 9 procent achterwege te laten. In de brief, die gisteren werd verstuurd, laat de VBC nogmaals weten te vrezen voor de gevolgen en te pleiten voor alternatieven.

De landsverordening die het mogelijk zal maken om de differentiatie in de ob toe te passen, wordt vrijdag behandeld in de Staten.
De VBC vreest dat

‘invoeren hiervan ertoe zal leiden dat de neutraliteit op het gebied van concurrentieverhoudingen zal verslechteren’

, aldus de brief.

“Ook zal de concurrentiepositie van Curaçao worden aangetast, wat negatieve gevolgen zal hebben voor de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid. Vooral de sectoren groothandel/importeurs en toerisme zullen hiervan de dupe worden.”

Volgens de VBC is het maar de vraag of de beoogde meeropbrengst die de maatregel moet opleveren, opweegt tegen de kosten van de administratieve en controletechnische werkzaamheden die het voorstel met zich meebrengen.

- Advertentie -

De VBC zou graag zien dat de Staten op korte termijn alternatieven zouden overwegen zoals die zijn voorgesteld door onder andere de Sociaal Economische Raad (SER) en de Vereniging Curaçaose Agenturen (BVCA).

“Onder meer zijn de volgende maatregelen aangeraden:

  1. verhogen van de bijzondere invoerrechten op benzine,
  2. een verhoging van invoerrechten/accijns op sigaretten en alcoholische dranken en/of de afschaffing van de vrijstelling ob voor casino’s. Tegelijkertijd dient gewerkt te worden aan het herstructureren van het totale ob-stelsel opdat op lange termijn een duurzaam indirect belastingsysteem kan worden verkregen.
    Gedacht kan worden aan invoering van een ABB- dan wel BTW-stelsel.”

In dezelfde brief verzoekt de VBC de Staten ook om het onderwerp Algemene Landsverordening Landsbelasting aan te houden en niet te behandelen in de openbare Statenvergadering van vrijdag, waarbij de omzetbelasting centraal staat, maar eerst hierover een uitgebreide fundamentele discussie te voeren.
De VBC kaart haar zorgen aan over enkele aanpassingen in deze wet, waaronder de invoering van de informatieplicht van banken en verzekeraars over ontvangen rente door bewoners van Curaçao.
Ook zal er belasting worden geheven over het rentedeel van lijfrente en kapitaalverzekeringen, dit uit oogpunt om de belastinginkomsten te verhogen.
De vereniging vraagt zich echter af of mensen hierdoor niet ontmoedigd worden om te sparen en of ‘het kind niet met het badwater wordt weggegooid’.
Ook wil de VBC dat dit eerst besproken wordt met de betreffende sector en de consumentenbond.

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -