26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 23:21

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...

PBC | Update: Advocaten alleen bij noodzaak de weg op

Persbureau Curacao Advocaten mogen alleen bij noodzaak overdag en na de avondklok op straat zijn voor hun werk. Dat meldt de deken van de Orde van Advocaten, Carine...

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoEind deze week uitsluitsel frauderende medici

Eind deze week uitsluitsel frauderende medici

medische dossiersWILLEMSTAD — Inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman zal uiterlijk vrijdag de afronding van het onderzoek naar frauderende medisch specialisten meedelen.
Ook zal de vertrekkend inspecteur een tussenstand geven van de veiligheid van bariatrische chirurgie op Curaçao.
De aanwijzing voor de stop op gewichtsverlies-chirurgie loopt namelijk binnenkort af.

In februari besloot Huurman, wiens contract op 3 mei afloopt, dat de drie ziekenhuizen van Curaçao tot nader order geen enkele maagverkleinende operatie meer mochten uitvoeren.
Hij besloot hiertoe nadat de Inspectie een aantal klachten en andere signalen had ontvangen over complicaties na dit soort operaties.
De meest recente melding betrof het overlijden van een relatief jong persoon na een dergelijke ingreep.
Volgens Huurman is deze ernstige complicatie noch door de betrokken chirurg noch door het betrokken ziekenhuis aan de Inspectie gemeld.
Het onderzoek van de Inspectie richt zich op de indicatiestelling, complicaties en follow-up van maagverkleinende operaties, omdat het volgens Huurman onduidelijk is welke risico’s de betrokken patiënten op dit moment lopen.
De aanwijzing gold voor twee maanden.
De inspecteur moet uiterlijk eind deze week een nieuwe beslissing nemen.

Traineren
Volgens Huurman traineert de Vereniging Medisch Specialisten (VMSC) het onderzoek naar fraude.
In februari stuitte Huurman op declaratiefraude binnen de gezondheidszorg.
Doordat deze handelwijze schadelijk is voor de gezondheidszorg op Curaçao en voor het aanzien van de medisch specialisten op het eiland, koos Huurman ervoor om de VMSC hierop aan te spreken.
In zijn brief van 12 februari stelt Huurman drie vragen aan het bestuur:

  • wisten jullie van de fraude,
  • wat vinden jullie ervan en
  • wat gaan jullie eraan doen? I

n plaats van dat de inspecteur antwoord kreeg op zijn vragen heeft de VMSC vandaag een brief verstuurd waarin zij Huurmans handelwijze afkeurt.
Zo stelt de vereniging dat de inspecteur de deze week geplande vergadering heeft afgezegd en ook te kennen geeft niet langer in communicatie met de VMSC geïnteresseerd te zijn.
Volgens Huurman echter is het de VMSC die al drie keer een vergadering heeft afgezegd.
Hij heeft dan ook de indruk dat de medisch specialisten het onderzoek voortdurend aan het traineren zijn, ‘in de hoop dat ik tegen die tijd van het eiland af ben’.

Zelf schrijft de vereniging dat de gang naar het Openbaar Ministerie op 11 maart de deur voor een verdere samenwerking tussen de Inspectie en de VMSC heeft dichtgeslagen.

“Daarmee wordt gesuggereerd dat er een afspraak is om samen onderzoek te doen naar de fraude”

, zegt Huurman.

“Zo’n uitspraak is nimmer gedaan.
De Inspectie kan zich niet laten binden door private personen of organisaties.
Een dergelijke afspraak ligt ver buiten alle werkelijkheid.”

Als overheidsdienaar zou de inspecteur het zich ook niet kunnen veroorloven om niet naar het OM te stappen bij constatering van strafbare handelingen.

Een kopie van de VMSC-brief die door oogarts Celso‘Tito’ Cathalina als secretaris is ondertekend is ook naar de media gegaan ‘in lijn met de door de inspecteur ingestelde ‘nieuwe traditie’ om alle informatie in de openbaarheid’ te brengen’.

De vereniging meent dat de inspecteur pas bij afronding van het onderzoek met informatie naar buiten had mogen treden

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties