NU | Zeker zes doden en meerdere gewonden bij terreurdaden in Londen

Uitgaanspubliek doelwit bij London Bridge | HH

Bij een aanslag zaterdagnacht is een bestelauto ingereden op voetgangers op de London Bridge in de Engelse hoofdstad Londen. Daarna vond een steekpartij plaats bij Borough Market.

Bij de aanslagen zijn zeker zes doden gevallen, laat de politie weten in een persconferentie. Nog eens 48 gewonden zijn opgevangen in vijf ziekenhuizen. Sommigen van hen zijn zwaargewond.

Vanaf de London Bridge reden de daders door naar het nabijgelegen Borough Market, waar zij uitstapten. In restaurants staken zij vervolgens meerdere gasten neer. Ook hier werden gewapende agenten op afgestuurd. De politie meldt dat agenten schoten hadden gelost.

Agenten hebben de drie verdachten doodgeschoten. De politie gaat er voorlopig vanuit dat er niet nog meer daders zijn. De daders droegen bomgordels, maar die bleken nep. De Londense politie bestempelt beide gebeurtenissen als terroristische daden.

‘Vreselijk incident’

Tegenover Britse media spreekt premier Theresa May over een “vreselijk incident”, dat wordt gezien als een “terreurdaad”. Burgemeester Sadiq Khan van Londen noemt de aanslag “een moedwillige en laffe aanval op onschuldigen”.

Er wordt zondag in Londen door politici geen nationale verkiezingscampagne gevoerd, aldus de commerciële zender ITV. De Britten gaan donderdag naar de stembus voor parlementsverkiezingen.

Volgens ITV is het wel mogelijk dat er lokaal politici de straat op gaan om aandacht voor de verkiezingen te vragen. De Conservatieven bevestigden de mededeling zondagochtend. De Labour Party reageerde nog niet.

Vermijden

De politie roept mensen op om de omgeving van de brug te vermijden en ruimte te geven aan de hulpdiensten. De brug is in beide rijrichtingen gesloten en ook het metrostation blijft de gehele nacht dicht, volgens het transportbedrijf van Londen.

Verslaggevers van Reuters en The Sun melden drie explosies te hebben gehoord bij de brug. Dat zou gaan om gecontroleerde ontploffingen door de politie.

Naast de incidenten op deze twee locaties was er sprake van een derde incident in de wijk Vauxhall, in het zuidoosten van London. Dat bleek een steekpartij, maar het staat volgens de politie los van de gebeurtenissen op de London Bridge en bij Borough Market.

Aanslagen

Twee weken geleden vond een aanslag plaats in Manchester tijdens een popoptreden in de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten tientallen personen, waaronder veel kinderen, gewond.

Eind maart reed een auto in op voetgangers op de Westminister Bridge in Londen waarna de dader een agent doodde bij het parlementsgebouw. In totaal vielen daarbij zes doden en ruim vijftig gewonden. Terreurgroep Islamitische Staat claimde dat de aanslagpleger een IS-soldaat was.

Het dreigingsniveau in het Verenigde Koninkrijk staat op “ernstig”. De regering komt zondag bijeen voor een crisisoverleg. Deze aanslagen treffen Londen vijf dagen voor de vervroegde algemene verkiezingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondagochtend weten “op dit moment” geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

Bron: Nu.nl/Reuters/ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *