NU | Wiebes zet speciaal belastingteam op Panama Papers

Eric Wiebes

Wiebes: “kleine juichkreet” bij de fiscus tbij onthulling Panama Papers

Er werkt een speciaal team van de Belastingdienst aan de onthullingen van de zogenoemde Panama Papers. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiƫn) dinsdag in de Kamer op vragen van D66.

“Met deze informatie kan de Belastingdienst wel wat”, zegt Wiebes. Volgens hem was er een “kleine juichkreet” bij de fiscus te horen toen de zogenoemdeĀ Panama Papers werden onthuld.

Zondag verschenen er wereldwijd publicaties van ruim honderd mediaorganisaties over mensen en bedrijven die in belastingparadijzen bedrijven en rekeningen aanhouden.

De informatie is afkomstig van de 11,5 miljoen gehackte documenten, inmiddels omgedoopt tot ‘Panama Papers’,Ā van juridisch dienstverlenerĀ Mossack Fonseca in Panama. Het bedrijf verzorgt vennootschappen voor klanten op plekken waar hun vermogen nauwelijks wordt belast.

Deze locaties staan bekend als belastingparadijzen. Het is een legale manier van werken, maar de constructie wordt ook gebruikt om belasting te ontduiken of om sancties te omzeilen. Vaak is onduidelijk wie de eigenaar van zo’n bedrijf is, maar door de hack komen nu veel namen bovendrijven.

Wiebes noemt het opvallend dat het hier niet alleen over multinationals gaat die gebruik maken van de verschillende belastingstelsels.

“Het zou weleens kunnen gaan overĀ particulieren en kleine bedrijven die misschien niet alleen aanĀ belastingontwijking doen, maar aan belastingontduiking. Er zijn suggesties dat het gaat overĀ fraude, witwassen, vervalsen van facturenĀ en nep transacties”, zegt Wiebes.

Hij voegt eraan toe dat er pas een oordeel kan worden gegevenĀ als alles is onderzocht.

Bekijk de reactie van Wiebes na de Kamervragen

Innen

Nu veel namen bekend zijn gemaakt en er nog meer zullen volgen, wil ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten dat Wiebes alles op alles zet om de eventueel nog openstaande belastingschulden gaat innen.

“Dat is precies de inzet van de Belastingdienst”, antwoordde Wiebes. Hij wijst er wel op dat het niet verboden is geld in het buitenland aan te houden, zolang je dat maar bij de fiscus opgeeft.

Wiebes wil met de informatie, die op termijn voor iedereen beschikbaar is, kijken of Nederlandse bedrijven hun buitenlandse rekeningen hebben opgegeven bij de fiscus en of zij daar op juiste wijze belasting over hebben afgedragen. “We gaan ermee aan de slag. Als je informatie krijgt, kan dat veel geld opleveren”, aldus de bewindsman.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *