NU | Belastingdienst Oekraïne onderzoekt president Porosjenko

Petro Porosjenko

Petro Porosjenko | AFP

De Oekraïense belastingdienst heeft een onderzoek ingesteld naar de boekhouding van president Petro Porosjenko. De president is in opspraak door onthullingen uit de zogeheten Panama Papers.

“We zullen de informatie die in de pers is verschenen, die we kunnen analyseren, aan een onderzoek onderwerpen en we zullen jullie daarover inlichten”, zei directeur Roman Nasirov van de Oekraïense belastingdienst.

Porosjenko zou een zogeheten offshorebedrijf op de Britse Maagdeneilanden hebben opgezet om vele miljoenen buiten het zicht van de Oekraïense belastingdienst te houden.

Die handelwijze kwam aan het licht door de openbaarmaking van miljoenen documenten van het Panamase advieskantoor Mossack Fonseca, dat bij die constructie assisteerde.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

China

China heeft beschuldigingen jegens intimi van partijbonzen op grond van de onthullingen over belastingparadijzen dinsdag van de hand gewezen. De toegang tot de berichtgeving over de Panama Papers is bovendien ingeperkt.

Op de vraag of China een onderzoek instelt naar de naasten van partijbonzen die in de Panama Papers worden genoemd, antwoordde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het ”geen commentaar geeft op deze ongegronde aantijgingen”. Intimi van president Xi Jinping zouden banden hebben met offshorebedrijven die gebruikt werden om belasting te ontwijken.

Belastingparadijzen

Sinds zondag publiceren verschillende dagbladen, waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad over belastingparadijzen. Ze baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co, dat voor klanten vennootschappen heeft opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.

Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Er zijn in totaal 11,5 miljoen documenten gelekt. De documenten bevatten informatie over 214.000 verschillende vennootschappen en gaan over een tijdsbestek van 1977 tot en met afgelopen december.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama’s.

Door: ANP/NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *