26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 07:42

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNU | Voorzitter Europees Parlement roept op tot vertrek president Venezuela

NU | Voorzitter Europees Parlement roept op tot vertrek president Venezuela

Nederland erkent parlementsvoorzitter Guaidó niet als interim-president van Venezuela. “De kern is niet het erkennen van de machtsovername, de kern is een einde aan het geweld”, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) donderdag.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro moet nu opstappen, stelt de voorzitter van het Europees Parlement. De oproep volgt een dag nadat de parlementsvoorzitter en tevens oppositieleider van het Zuid-Amerikaanse land zichzelf benoemde tot interim-president.

Het is volgens voorzitter Antonio Tajani duidelijk dat de Venezolanen genoeg hebben van het onrechtmatige regime van Maduro, dat vasthoudt aan de macht terwijl het de oppositie opsluit.

Tajani heeft Juan Guaidó de steun van het Europees parlement toegezegd. Het voltallige parlement bespreekt de situatie volgende week en zal daar dan een standpunt over innemen.

Vlak nadat Guaidó zichzelf had beëdigd, maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend hem te erkennen als interim-president. In een reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS.

Maduro kondigde ook aan dat Amerikaanse diplomaten binnen 72 uur het land moeten verlaten. Donderdag verklaarde hij dat alle Venezolaanse ambassades en consulaten in de Verenigde Staten zullen sluiten.
Europese Unie heeft Guaidó niet erkend

De Europese Unie heeft Guaidó niet erkend als nieuw staatshoofd. Tajani stelt wel dat Guaidó de enige is die “democratische legitimiteit geniet”. De radicaal-linkse fractie in het parlement noemt Guaidós actie een staatsgreep.

Ook Nederland erkent parlementsvoorzitter Guaidó niet als interim-president van Venezuela. “De kern is niet het erkennen van de machtsovername, de kern is een einde aan het geweld”, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) donderdag.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Maduro donderdag telefonisch steun toegezegd, aldus het Kremlin. Poetin drong in het gesprek aan op een “vreedzame dialoog” in het Zuid-Amerikaanse land.
Herverkiezing niet erkend door meerdere landen

De herverkiezing vorig jaar mei van president Maduro wordt door meerdere landen, waaronder Nederland, niet erkend, omdat het geen eerlijke verkiezingen waren. De oppositie boycotte de stembusgang.

Venezuela is onder het bewind van Maduro verder afgegleden in een diepe economische en maatschappelijke crisis. De economische crisis leidde onder meer tot grote tekorten aan voedsel en medicatie en een grote vluchtelingenstroom naar buurlanden.

Bron: NU.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties