De Venezolaanse president Nicolás Maduro moet nu opstappen, stelt de voorzitter van het Europees Parlement. De oproep volgt een dag nadat de parlementsvoorzitter en tevens oppositieleider van het Zuid-Amerikaanse land zichzelf benoemde tot interim-president.
Het is volgens voorzitter Antonio Tajani duidelijk dat de Venezolanen genoeg hebben van het onrechtmatige regime van Maduro, dat vasthoudt aan de macht terwijl het de oppositie opsluit.
Tajani heeft Juan Guaidó de steun van het Europees parlement toegezegd. Het voltallige parlement bespreekt de situatie volgende week en zal daar dan een standpunt over innemen.
Vlak nadat Guaidó zichzelf had beëdigd, maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend hem te erkennen als interim-president. In een reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS.
Maduro kondigde ook aan dat Amerikaanse diplomaten binnen 72 uur het land moeten verlaten. Donderdag verklaarde hij dat alle Venezolaanse ambassades en consulaten in de Verenigde Staten zullen sluiten.
Europese Unie heeft Guaidó niet erkend
De Europese Unie heeft Guaidó niet erkend als nieuw staatshoofd. Tajani stelt wel dat Guaidó de enige is die “democratische legitimiteit geniet”. De radicaal-linkse fractie in het parlement noemt Guaidós actie een staatsgreep.
Ook Nederland erkent parlementsvoorzitter Guaidó niet als interim-president van Venezuela. “De kern is niet het erkennen van de machtsovername, de kern is een einde aan het geweld”, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) donderdag.
De Russische president Vladimir Poetin heeft Maduro donderdag telefonisch steun toegezegd, aldus het Kremlin. Poetin drong in het gesprek aan op een “vreedzame dialoog” in het Zuid-Amerikaanse land.
Herverkiezing niet erkend door meerdere landen
De herverkiezing vorig jaar mei van president Maduro wordt door meerdere landen, waaronder Nederland, niet erkend, omdat het geen eerlijke verkiezingen waren. De oppositie boycotte de stembusgang.
Venezuela is onder het bewind van Maduro verder afgegleden in een diepe economische en maatschappelijke crisis. De economische crisis leidde onder meer tot grote tekorten aan voedsel en medicatie en een grote vluchtelingenstroom naar buurlanden.
Bron: NU.nl