NU | Trump claimt zege en wil ‘verkiezingsfraude’ aanvechten bij Hooggerechtshof

Trump: ‘Dit is een schande, het tellen moet stoppen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn achterban woensdagochtend, na een zenuwslopende verkiezingsnacht, toegesproken in het Witte Huis. Volgens Trump heeft er verkiezingsfraude plaatsgevonden en gaat hij de “ongeregeldheden” aanvechten bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Volgens Trump heeft hij de verkiezingen al gewonnen doordat hij in diverse staten tien- tot honderdduizenden stemmen voorstaat op zijn Democratische uitdager Joe Biden. Die achterstand zou niet meer overbrugd kunnen worden, claimt Trump.

“Wij waren er klaar voor om naar buiten te komen en de overwinning te vieren, maar alles werd uitgesteld en opnieuw uitgesteld”, vervolgde Trump. Volgens hem worden nu “extra stemmen geteld” om de stemmen van zijn achterban teniet te doen.

De claim van Trump dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, klopt niet. De president heeft nog niet de benodigde 270 kiesmannen binnen. In staten als Pennsylvania en Georgia, waar Trump de frontrunner is, zou Biden hem nog kunnen passeren als alle achterstallige stemmen ook zijn meegeteld. Alleen al in Pennsylvania zou het gaan om ruim 1,4 miljoen stemmen die per post zijn uitgebracht, meldt CNN.

Trump betwist of die stemmen effect zullen hebben. Hij wil dat het tellen van stemmen per direct wordt gestopt en noemt het toevoegen van ‘nieuwe’ stemmen “een schande voor het land”. “Daarom stap ik naar het Hooggerechtshof, om de integriteit van het land te beschermen”, sloot Trump af.

Amerikadeskundige Bosscher: ‘Het lijkt me ‘tromgetroffel’

Amerikadeskundige Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen denkt dat het “tromgeroffel” is wat Trump zegt over het stappen naar het Hooggerechtshof. “Het is een soort verzekering in het geval dat er een negatieve uitslag voor hem volgt”, aldus Bosscher.

Bosscher denkt niet dat Trump naar het Hooggerechtshof stapt voordat duidelijk is wie gewonnen heeft. “Zijn uitspraken zijn nu vooral bedoeld als geruststelling voor zijn aanhangers.”

Om 9.00 uur Nederlandse tijd had Biden 224 kiesmannen vergaard en had Trump 213 kiesmannen achter zich staan. In diverse staten waar nog veel kiesmannen te vergeven zijn, zoals Michigan, Georgia, Wisconsin en Pennsylvania, zijn de verschillen klein. Vermoedelijk moet nog zeker één dag gewacht worden op de officiële uitslag.

Trump: We gaan ‘fraude’ aanvechten bij Hooggerechtshof

Bron: Nu.nl

7 Reacties op “NU | Trump claimt zege en wil ‘verkiezingsfraude’ aanvechten bij Hooggerechtshof

  1. @ericplas…Maar hoe dan ook er moet erbij gezegd worden dat Trump nog erger dan erg is,want het bedrijf van Donald Trump heeft in het verleden honderdduizenden dollars in rekening gebracht bij een stichting van zoon Eric die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker…dus donaties werden doorgesluisd naar zijn eigen zakelijke imperium.

  2. Wel als hij z’n eigen rechtertjes daar heeft zitten.

  3. @Kiko: een dictator gaat niet naar het Hooggerechtshof.

  4. Dat Trump een gevaarlijke gek is, weet iedereen maar moet zeggen dat zelfs Trump het niet gepresteerd heeft om in crisistijd zichzelf een salarisverhoging als Ruggenaath te geven.

  5. Ondanks 6/3 bij de Supreme Court gaat hij dit verliezen.
    Ook de SC gast niet tegen de grondwet in.

  6. Amerika kan nooit meer als ‘watchdog’ gaan gedragen mbt buitenlandse verkiezingen, no more credibility

  7. Het zat eraan te komen maar toch ongelofelijk wat daar gebeurt. Trump heeft echt Dictatoriale trekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *