Nu.cw | Nederlandse regering investeert in veiligheid op Curaçao

Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Kustwacht

De Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Kustwacht krijgen versterking. Dat blijkt uit het derde coronasteunpakket waar Curaçao en Nederland gisteren overeenstemming over hebben bereikt. In dat kader gaat Nederland de komende jaren extra investeren in de veiligheid en rechtsstaat van Curaçao.

De Nederlandse regering is volgens Defensie Caribisch Gebied bereid om een totale structurele investering te doen die kan oplopen tot € 18,5 miljoen. Een functionerende rechtsstaat is volgens het kabinet namelijk een voorwaarde voor economische ontwikkeling en de rechtmatige besteding van overheidsfinanciën.

Nederland gaat Curaçao helpen bij de versterking van het grenstoezicht. Op die manier moet grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit tegen worden gegaan. Hoe de ondersteuning er precies uitziet bespreken beide partijen nog, aldus een verklaring.

Nederland is in ieder geval bereid meer personeel te leveren van de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Ook de Kustwacht Caribisch Gebied krijgt versterking.

Defensie helpt daarnaast bij de professionalisering van de Curaçaose militie (CURMIL). Zo is de dienstplichtverordening uit 1961 zwaar verouderd. De CURMIL moet worden ontwikkeld tot een infanterie-eenheid die beter bijdraagt aan de hoofdtaken van Defensie. De focus ligt daarbij op ondersteuning van de civiele autoriteiten.

Verder gaat er geld naar het Sociaal Vormings Traject. Zo biedt Defensie jongeren de kans om te resocialiseren. Dat gebeurt met medewerking van Curaçao.

Aruba en Sint-Maarten zijn nog in gesprek met Nederland over steun.

Bron: Defensie Caribisch Gebied

Bron: Nu.cw

Een Reactie op “Nu.cw | Nederlandse regering investeert in veiligheid op Curaçao

  1. Er is zo te lezen een hele hoop waar Nederland financieel in moet bijspringen om een functionerende rechtsstaat te bewerkstelligen

    Maar volgens de kopieerbediende levert Curaçao veels te veel autonomie in voor de ontvangen hulp.

    Autonomie betekent : Je eigen broek op kunnen houden.

    En niet: Bepalen op welke overheidspost je 300 vriendjes en familieleden plaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *