NU | Trump belooft ordelijke machtsoverdracht, erkent verkiezingsnederlaag niet

Pence zei eerder al dat hij de president niet zou helpen bij diens poging de verkiezingsuitslag door het Congres te laten saboteren | ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag toegezegd dat er op 20 januari een ordelijke machtsoverdracht zal plaatsvinden. Op die dag wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van de Verenigde Staten.

“Hoewel ik het volledig oneens ben met de uitkomst van deze verkiezingen, en ik daarin word gesteund door de feiten, zal er een ordentelijke machtsoverdracht plaatsvinden op 20 januari. Ik heb altijd gezegd dat we ons gevecht om ervoor te zorgen dat alleen legale stemmen worden geteld zullen doorzetten. Hoewel dit het einde is van de beste eerste presidentstermijn uit de Amerikaanse geschiedenis, is dit slechts het begin van onze Make America Great Again-strijd”, liet Trump weten in een verklaring.

De verklaring werd op Twitter gepubliceerd door een medewerker van de president. Trumps eigen account werd woensdag geblokkeerd door het sociale medium, nadat hij ongefundeerde claims over verkiezingsfraude twitterde in de nasleep van de bestorming van het parlement.

Onder leiding van vicepresident en senaatsvoorzitter Mike Pence bevestigde het Congres Biden en Kamala Harris donderdag als aanstaande president en vicepresident van de VS. Dat had eigenlijk woensdag al moeten gebeuren, maar het proces liep uren vertraging op door de bestorming van het parlementsgebouw door Trump-aanhangers. Daarnaast diende een aantal Republikeinen tevergeefs bezwaren in tegen de verkiezingsuitslagen in twee Amerikaanse staten.

Pence zei eerder al dat hij de president niet zou helpen bij diens poging de verkiezingsuitslag door het Congres te laten saboteren. De vicepresident sprak als voorzitter van de Senaat de einduitslag uit in het Congres. Biden won 306 kiesmannen, Trump kreeg er 232.

Bron: Nu.nl

24 Reacties op “NU | Trump belooft ordelijke machtsoverdracht, erkent verkiezingsnederlaag niet

 1. ….”ratata, blabla bla, WOW dus dit is vrije meningsuiting . Top reageerders deze usual suspects”….

  LOL @Shimaruku
  Blijkbaar lees je ze graag! lol

  Daar zijn dit soort fora toch ook een beetje voor ontworpen?
  Zonder de comments zou het aantal bezoekers veel lager zijn.

 2. @Kunte | 10 januari 2021 om 10:00 |

  In den beginne zijn er 3 partijen, Liberalen, Republikeinen en Democraten. De Liberalen vallen altijd af. Er mogen dus slechts 2 partijen om de eindzege vechten. Dit 2 partijen stelsel is er inderdaad de oorzaak van dat het altijd zwart of wit is, terwijl er nog 50 kleuren grijs zijn.
  Het systeem met de kiesmannen is natuurlijk ook belachelijk, net als hoe bepaald wordt wie er in de Senaat komen. Dit laatste heeft dus minstens 1 maand vertraging en de “overval” op het Capitool veroorzaakt. Trump alsmede heel veel Amerikanen vinden “America the greatest nation on earth”……whahaha, LOL
  De trias politica alsmede het zorgstelstel in de USA zijn het slechtste van de Westerse Wereld, behalve als je veel, liefst heel veel geld en assets hebt.

 3. Feiten zijn soms oncomfortabel om te vernemen.
  Niet iedereen kan daar goed tegen, dat merk je aan de strekking van de reactie, die zich dan op de messenger gaat richten iov op de message
  Dat maakt ze niet minder waar!

  Trump, Biden
  De een jat met zijn rechterhand, de ander met zijn linkerhand.
  Trump was not a very diplomatic person, soms zelfs een regelrachte hork.

  Maar er zijn in de 4 jaar bij geen oorlogen gestart in het witte huis, zoals bij Obama , de gentleman, dat moet ik hem meegeven, en entertainer, die heel veel parties heeft gegeven in witte huis.

 4. Beste Shimaruku, schitterende analyse !
  Maar ik ben wel blij dát het allemaal gezegd kan en mag worden.

  Als je in de States op een nieuws website iets leest, zie je dat de polarisatie daar alleen maar verder toeneemt.
  En het begint daar al doordat mensen bewust gaan kiezen om dat je lezen of horen wat ze aanstaat. Ze kiezen dus voor cnbc, cnn, new york times of zelfs fox news (nadat die de zijde gewisseld heeft) als ze kleur 1 aanhangen en voor breitbart of bv. newsmax als ze kleur 2 aanhangen.

  Het laat ook de nadelen van een 2-partijenstelsel zien. Van samenwerking, coalitievorming of gezamenlijkheid is geen sprake meer. Het is verworden tot een binaire 1-0 discussie, of zwart-wit discussie (de kleuren, niet de mensen). Nuances zijn weg.

 5. Welles nietes, mumble jumble, wat Trump, BLM die bla,bla,bla, nietwaar welwaar, ik heb gelijk, tarata tierelier, BLM is dit, nee Trump is dat, ikke, ikke wil iets zeggen, nee ikke eerst dada da, juffrouw die zegt dat, nee dat doet hij zelf, BLM is zwart en zwart tarara, Wit is Trump en ratata, blabla bla, WOW dus dit is vrije meningsuiting . Top reageerders deze usual suspects

 6. BLM, de zwarte KKK.
  Wil politie het liefst afschaffen of inperken in bepaalde wijken.

  Bijzonder toen het huis van 2 gekleurde 2 BLM organisatoren was leeggeplunderd door een aantal gangsters (ik zal de kleur even niet noemen) wisten ze niet hoe snel ze zich tot de (witte) politie moesten wenden.

  Misschien is een oplossing om in “zwarte” wijken en districten (zuid Chicago etc ) uitsluitend zwarte politie in te zetten.

  Zwarte politie gebruikt nooit overdadig geweld, begrijpt de cultuur, schiet nooit onschuldige burgers dood.

 7. @Kiko
  Wat een baarlijk nonsens kraamt Brian S weer uit. [zoals we van hem gewend zijn]

  Ik wil hem zeggen: “Join the camp” van de actrice Kirstie Alley, die niet van zwart houdt. Alhoewel ze als een heks uit haar ogen kijkt heeft zij heeft tenminste nog de “common sense” om de bestorming van het Capitool te veroordelen. De kracht van de meerderheid heeft op democratische wijze gewonnen in de USA ondanks de grootste clown die er de laatste 200 jaar is geweest.

  Trump zal wel over enige tijd weer over sociale media beschikken, links om of rechts om. Maar dat geeft niet want voor hem is het GAME OVER. Same for senile lawyer Giuliana and the lunatic senators Jos Howley and Ted Cruze; plus the KKK, QAnon, the Proud Boys and other conspiracy groups.

  Over de gehele wereld zijn Black Live Matter protestoptochten geweest. Daar liepen net zoveel “witten” als “zwarten” in mee. Deze optochten verliepen ordelijk totdat er op sommige plaatsen rotzooi werd getrapt door neonazisten, hooligans en ultra rechtse wapen liefhebbers, e.d.

  2 juni 2020 was er een vreedzaam protest in verband met de dood van George Floyd. De mars van ruim 200 duizend deelnemers ging door Washington, DC naar het Lincoln Memorial. Toen ze door de duurste avenue van Saint Louis liepen, stond daar het paranoide echtpaar McCloskey voor hun miljoenen kostende Mansion te schreeuwen en tieren terwijl ze een pistool en een semi automatisch geweer richten op de mensen die rustig door de straat liepen. Volkomen van lotje getikt. Maar ja, zo is een aanzienlijk groot deel van de achterban van Trump. Soort zoekt soort, toch?

  In de achterstandswijken van de USA vinden afrekeningen plaats in het criminele circuit net als op Curacao en elders ter wereld. In de VS zijn de meeste sloppenwijken ontstaan door de het ontbreken van empathie ten aanzien van Afro-Amerikanen en de hebzucht van de racistische en vaak ook antisemietische Amerikanen, meestal red-necks. Oh ja, welke bekende “celebrity” heeft ook “rood” haar?

  De meeste indringers van het Capitool zijn inmiddels geïdentificeerd. Degenen die ergens bij een onderneming in dienst waren zijn inmiddels ontslagen door hun werkgever. Bovendien worden ze door de staat vervolgd voor diverse delicten die ze begingen door het Capitool binnen te dringen, etc. Sommigen kunnen wel tot 20 jaar worden veroordeeld. De tijd zal het leren.

  Anyway, het ultra rechtse deel van de Republikeinen is “Finished”. Er is nu sprake van dat de partij zich in tweeën gaat splitsen. De “Law and Constitution abiding Republicans” en de “Confederate Flag abiding” ……. vul verder zelf maar in.

 8. Zullen we het eens over de 3 geldwolven van Trump hebben?
  Weet je hoeveel die geïncasseerd hebben over het presidentschap van hun pappie?
  Zoals wereldleiders met hun aanhang die op bezoek kwamen uitsluitend in Trump hotels te laten verblijven? Dat is maar 1 voorbeeld..

  Ivanka en Jared hebben net een lapje grond van 30 MILJOEN DOLLAR gekocht om hun Villa op te bouwen terwijl Trump schulden heeft.

  En daar gaan we weer! vingertje wijzen naar een ander terwijl jezelf niet zuiver bent.
  Ben jij bekend met de financiën van Ivanka en Jared? Omdat jouw vader geen geld en jij wel mag je daarom geen huis kopen?
  Typisch Pelisiaans reacties. 4 jaar lang wijzen naar trump terwijl ze zelf niet beter is.
  Kijk maar naar de rijkdom van Pelosi, Warren en dat soort draken.. tientallen jaren in de politiek maar het zijn miljonairs.. van het salarisje?

 9. De BLM protesten waren vanwege de jarenlange onzinnige moorden van zwarten door blanke racistische politie agenten!

  Een groot aantal van deze moorden waren op criminelen die gewapend waren. Daarnaast is er nu eenmaal een groter probleem en dat zijn de black on black crimes. Daarnaast mag je demonstreren maar om daarna black owned business te gaan plunderen.

  Als ik de USA ben als zwarte man ben ik toch bamger voor een brother dan een Officer in blue!

 10. @Brian S, De zoon van Biden heeft iets gedaan? Is dat het enige wat ze kunnen verzinnen?
  Zullen we het eens over de 3 geldwolven van Trump hebben?
  Weet je hoeveel die geïncasseerd hebben over het presidentschap van hun pappie?
  Zoals wereldleiders met hun aanhang die op bezoek kwamen uitsluitend in Trump hotels te laten verblijven? Dat is maar 1 voorbeeld..

  Ivanka en Jared hebben net een lapje grond van 30 MILJOEN DOLLAR gekocht om hun Villa op te bouwen terwijl Trump schulden heeft.

  Om van te kotsen.

  Bai yu!

 11. @Brian S,
  De BLM protesten waren vanwege de jarenlange onzinnige moorden van zwarten door blanke racistische politie agenten!

  De protesten van de witte supremacist trumpards
  zijn vanwege de leugens van Trump over zogenaamde gestolen verkiezingen. Nul, nul bewijs!

  Ik denk dat BLM een betere reden hadden om te protesteren.

  Ga daar eens over nadenken.

 12. Nancy Pelosi and Kamala Harris

  Devil in disguise and Miss Spread your legs

 13. @Kameleon, Er was weinig vredelievend aan de BLM optochten. Moorden, plunderingen en in de fik steken van steden.

  En ik denk dat jij seniel aan het worden want Biden heeft nog 1 zoon. Hunter. Ook bekend als een crackhead. En deze zoon ging er vandoor met de vrouw van zijn eigen broer die overleed. Hunter waarvoor Sleepy Joe een dik betaalde baan voor zorgen en ondanks dat zit Hunter geld op te halen voor Joe in Oekrainie en Rusland (Net als Hillary kreeg ze geld uit Rusland).

  Maar typisch dat democraten dat wel mogen en Trump niet.
  Damn Linkse social media bespelen mensen zoals jij goed.. Nooit ff checken of iets waar is en of je lieve democraten engeltjes zijn.
  En Sleepy Joe zit zelf vrouwen en kinderen te besnuffelen.. ook normaal?

 14. Schandalig dat men de overwegend vredelievende blm protesten keihard heeft neergeslagen

  Vredelievend?? Wat een grap! tientallen doden, plunderingen en halve steden die in de fik stonden. En de politie mocht niet optreden van de democratische burgermeesters.

 15. Don’t worry Showroe di Emmastad

  Trump is finished. At MSNBC, CNN and FOX democrats as well as many republicans have told that they are considering to impeach Trump or expel him based on amendment 25 of the Constitution.

  “Nancy Pelosi and Kamala Harris are looking at the 25th Amendment in order to replace Trump with Pence because Trump is mentaly insane”

  Now Trump is only supported by the senile lawyer Giuliana and the lunatic senators Jos Howley and Ted Cruze; plus the KKK, QAnon, the Proud Boys and other conspiracy groups.

 16. Showroe di Emmastad

  Dumbo is a certified sicko, a diagnosed malignant narcissist.
  The reign of this mad king (& cult leader) is coming to an end.
  He’ll be back in 2024, all set to ruin this planet.

 17. @ Brian S

  Ben Bang dat je een beetje dement, seniel zo je wilt, aan het worden bent.
  De zoon van Biden is al in 2015 aan een hersen tumor overleden.
  Wat heeft de 2de vrouw van Biden hier mee te maken, behalve dan dat ze over 13 dagen de FLOTUS wordt. Zijn jij of jouw vrouw misschien jaloers? Gelukkig heeft Biden kleinkinderen. Jij en vrouw ook? Of heeft je vrouw je al verlaten? [is zo maar een vraag die bij me opkwam]

  CITAAT
  “Democraten hebben de afgelopen 4 jaar niets voor het land gedaan”. END OF QUOTE

  Gelukkig heeft Trump 4 jaar lang veel gedaan. Een paar lichtende voorbeelden:
  • Vreedzame optocht “Black Live Matters” met geweld uiteengeslagen;
  • Beledigen van veteranen;
  • Schofferen van iedereen die hem niet welgevallig was, zoals de pers;
  • Het imiteren van een gehandicapte persoon “en publique” (dit is Frans, zoek maar op wat het betekent);
  • “Vriendschap” met Poetin verstevigd;
  • Tientallen miljoenen van de Nation gebruikt voor zijn golfspelletjes in Mar-A-Lago; [zijn buren willen dat hij ophoepelt]
  • Feestjes met meisjes misbruiker Jeffrey Epstein gevierd.
  • Pussies gecrabt;
  • Een mooie muur voor Mexico gebouwd. Helaas niet afgemaakt. De arbeiders uit Mexico zouden er graag verder aan hebben willen bouwen om nog iets te verdienen voor hun familie;
  • Ruim 18000 leugens verteld, o.a. over Corona
  Zo kan ik nog wel uren doorgaan; zal dat maar niet doen.

 18. Schandalig dat men de overwegend vredelievende blm protesten keihard heeft neergeslagen terwijl deze criminele gewapende terroristen bende opgejut door een wannabe dictator de vrije hand word gegeven. Wat een verschil, dat kan alleen in een land van dwazen.

 19. @Kameleon, Ben geen Trump aanhanger maar ik loop niet zoals jij mee met de hosanna dat we blij moeten zijn met een seniele opa en een Anuschka Cova dubbelgangster. Die blijkbaar het moeten hebben met support van terroristische groepen als antifa en BLM. Democraten hebben de afgelopen 4 jaar niets voor het land gedaan.
  Hillary Clinton, Nancy Pilosi.. Net als Trump horen in de gevangenis thuis! En dan zetten we die idiote zoon van Biden er ook bij.

 20. Sociale media TRUMP

  Facebook heeft het account van Trump “gedeletet”. Zielig he. BRIAN misschien kan je Trump tijdelijk jouw account aanbieden. Kun je nog wat bijverdienen, zwart uiteraard.

 21. Brian S | 7 januari 2021 om 08:52 |

  Om te voorkomen dat je weer eens onzin schrijft in de KKC, is het verstandig je eerst eens te verdiepen in de feiten van de werkelijkheid. Hierbij een link waar je heel veel van kunt leren, tenminste als je voldoende hersencellen en synapsen hebt om het Engel/Amerikaans te kunnen begrijpen.

  Deze man is een Red-Neck als Trump, maar wel een goeie. Ja, een beetje vreemd misschien, maar zelfs die bestaan.

  Ook goed om te weten: Alle Trump van sociale media – zoals Twitter – zijn nu geblokkeerd. Hij kan zijn nonsens alleen nog via het account van een andere Moron spuien. Die kan Trump altijd wel vinden zolang het maar wat “schuift”.

 22. Dat de macht in de VS niet bij het congres ligt, en zeker niet bij ‘het volk’ ligt, was al langer duidelijk. Dat is ook nooit de bedoeling van de Founding Fathers geweest (ik zou zeggen, duik er even in).
  Maar hoewel men veel eeuwenlang redelijk verborgen wist te houden, treed de werkelijke machthebber nu meer naar buiten.
  Wie de financieel-economische macht vertegenwoordigt, bezit het witte huis, etc. En dan heb ik het niet over het bezit van een miljard ofzo. Trump is daarbij qua vermogen een kleine jongen.

 23. We hebben het verschil gezien.

  4 jaar geleden waren er rellen, in de fiks teken en geweld. Dit zien we ook steeds bij BLM marsen. En gisteren wat heen en weer klappen geven en rustig rondlopen in Capitol. Politie begon met schieten terwijl de Patriots niet schoten.

 24. Trump wilt simpelweg voorkomen dat hij voor gek verklaard wordt en via een impeachment procedure weggestuurd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *