28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 04:18

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt zich niet meer verkiesbaar vanwege toeslagenaffaire

Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker PVDA

PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt zich niet verkiesbaar tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Asscher zegt zijn positie als lijsttrekker op te geven omdat de “discussie” rondom zijn rol in de Kamer vanwege de toeslagenaffaire momenteel “te groot” is.

Dat maakt hij donderdag bekend via Facebook.

Asscher lag sinds het verschijnen van het vernietigende onderzoek naar de kinderopvangtoeslagaffaire onder vuur in een deel van de PvdA. Tussen 2012 en 2017 was Asscher als minister van Sociale Zaken betrokken bij de toeslagenaffaire. Aanstaande zaterdag zou de partij op het congres stemmen over de houdbaarheid van de positie van de partijleider.

- Advertentie -

Asscher betuigde zelf meermaals spijt over zijn rol in het schandaal waarbij duizenden ouders door de onrechtmatige fraudejacht in diepe ellende werden geduwd. Toch wilde hij door als lijsttrekker, omdat hij vond dat hij met zijn ervaring als minister van Sociale Zaken het systeem kon repareren. Daar ziet hij alsnog van af.

“Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten gaan hebben over een Nederland na corona.”, aldus Asscher. “Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment, het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Ik zie ernaar uit om op een andere manier, op een andere plek en op een ander moment de samenleving te dienen.”

Het is nog niet bekend wie het partijleiderschap van hem overneemt. Asscher zegt zijn termijn als Kamerlid uit te dienen.

Kabinet komt vrijdag bijeen over politieke gevolgen toeslagenaffaire

Vrijdag vergadert het kabinet over de politieke reactie. Betrokkenen overleggen al weken over het rapport Ongekend onrecht, over de misstanden bij de overheid rondom de kinderopvangtoeslag. Volgens Rutte wil het kabinet de tijd nemen om op alle vraagstukken in het rapport te reageren.

- Advertisement -

Asscher lijkt in zijn verklaring te verwijzen naar dat proces. “Ik vind dat we de democratie meer dienen met zelfreflectie dan met brute verontwaardiging. Dat we de democratie meer dienen door fouten toe te geven, en dat je daarmee fouten voorkomt, dan door tactisch zwijgen.”

Daar waar Asscher zich terugtrekt, lijkt een val van het kabinet van symbolische, maar wel grote waarde zijn. Premier Mark Rutte wordt door de commissie nadrukkelijk als een van de verantwoordelijken voor het schandaal genoemd, heeft eerder al aangegeven na de verkiezingen door de gaan als partijleider. CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra is als minister van Financiën eindverantwoordelijke op het departement, maar zal ook na een val niet terugtreden uit de politiek.
Asscher legt uit waarom hij zich terugtrekt als lijsttrekker
Asscher legt uit waarom hij zich terugtrekt als lijsttrekker

Duizenden ouders werden jarenlang door de belastingdienst onterecht als fraudeur aangemerkt, waarna velen in zware financiële problemen kwamen. Daardoor liepen relaties stuk en werden mensen hun huis uitgezet.

De fiscus maakte zich tevens schuldig aan etnisch profileren door ouders met een dubbele nationaliteit strenger te controleren. De commissie die de zaak onderzocht, oordeelde dat de grondbeginselen van de rechtstaat waren geschonden.

Dinsdag werd namens twintig gedupeerde ouders aangifte gedaan tegen vijf betrokkenen, onder wie Asscher. Ook Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Menno snel, de voormalig staatssecretaris van Financiën, worden op het matje geroepen.

De advocaat van de ouders stelt dat de (oud-)bewindslieden strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld, door na te laten wettelijke bepalingen uit te voeren, terwijl dat tot hun taak behoorde. Het gaat daarbij om een aantal beginselen van “behoorlijk bestuur”, waaronder het fair play-beginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. De positieve kant; hij neemt politieke verantwoordelijkheid voor het niet onder controle hebben van zijn departement (top ambtenaren) zelfs nadat hij niet meer de actueel verantwoordelijke is.
    De negatieve kant hij zal wel bestuurder blijven op een lager niveau en dat is jammer.
    Maar het is publiekelijk en open, met verantwoordelijkheid en dat is wel het grootste pluspunt en iets dat hier mist.

  2. Het blijkt dat trouw aan de partij bestaat niet, nummer 2 op de lijst, Khadija Arib krijgt een salaris van rond 130.000 Euro als kamer voorzitter. Die gaat dat niet opgeven voor de lijsttrekker van een partij die op 10 zetels in de peilingen staat. Zij zal zoiets hebben van fuck the party, ik zit hier goed.

  3. Als de PvdA RAT Asscher in het nauw komt, neemt hij snel de benen, om straks over een paar maanden burger meester van Den Haag te worden, let op mijn woorden?.

  4. Dat zullen we hier vrijwel nooit meemaken. Een falende politicus die vrijwillig opstapt. En hopelijk geen ex kamerlid vergoeding gaat vragen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -