NU | Openbaar Ministerie ziet nog veel werk in toezicht op trustsector

Edo van der Goot

Openbaar Ministerie ziet nog veel werk in toezicht op trustsector

Er is volgens het Openbaar Ministerie (OM) nog een hoop werk te verrichten voordat de Nederlandse staat grip heeft op de trustsector.

“In brede zin is er grip op de situatie, maar er is ook nog een hoop werk te doen”, zegt Officier van Justitie en landelijk coördinerend officier fraude van het functioneel parket Thomas Bosch donderdag tegen de commissie die onderzoek doet naar de Panama Papers.

“Ik ben niet bang dat we overmorgen niets te doen hebben”, aldus Bosch.

Het gaat om veel geld en er zijn grote belangen, benadrukt de Officier van Justitie. “Er zijn altijd wel hoeken die worden afgesneden.”
Vierduizend miljard

Naar schatting stroomt er jaarlijks zo’n vierduizend miljard euro door Nederland via onder meer de zogenoemde brievenbusmaatschappijen die worden beheerd door trustkantoren.

Zo’n trustkantoor is op papier wel de beheerder van een maatschappij, maar heeft in het moederbedrijf feitelijk niets te zeggen, zeiden belastingambtenaren woensdag tijdens eerdere verhoren.

De brievenbusfirma’s bestaan vaak alleen op papier in Nederland, maar hebben hier nauwelijks enige economische activiteit. Nederland is een populair vestigingsland vanwege het gunstige fiscale klimaat.

De onderzoekscommissie, bestaande uit zes Tweede Kamerleden, verhoort deze en volgende week experts en direct betrokkenen uit de trustsector. Omdat de verhoren worden gehouden in de vorm van een parlementaire ondervraging, moeten de genodigden op komen dagen en staan zij onder ede.
Kamerleden willen sector in Nederland doorlichten

Zie ook: Brievenbusfirma’s en trustkantoren kunnen niet langer in het duister opereren

Puzzelstukjes

Sinds er vorig jaar april miljoenen documenten werden gelekt van een juridisch advieskantoor in Panama, die internationaal de Panama Papers zijn gaan heten, is er veel aandacht voor deze manier van vermogensbeheer.

Volgens Bosch is Justitie dankzij informatie uit de Panama Papers met strafzaken begonnen tegen fraudeurs en criminelen die geld wilden wegsluizen uit Nederland. In andere gevallen vormde de informatie “puzzelstukjes” in al lopende onderzoeken.

Snoepwinkel

De commissie was eerder op de dag zeer kritisch richting Willemieke van Gorkum, hoofdverantwoordelijke voor het toezicht op de trustsector bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de meest recente cijfers van DNB zijn er bij drie op de vijf trustkantoren ernstige tekortkomingen en bij de overige twee is de boel ook niet op orde. “Waarom trekt DNB niet alle vergunningen in?”, wilde ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins weten.

CDA’er Chris van Dam is eveneens sceptisch. “Ik heb beeld dat DNB als leerkracht met een groep hongerige kinderen naar een snoepwinkel gaat en erop moet toezien dat zij niets meenemen.”

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is er een probleem als een substantieel deel van de duizenden miljarden euro’s die jaarlijks door Nederland stromen worden beheerd door een niet functionerende sector.

Van Gorkum brengt in herinnering dat DNB pas sinds dertien jaar toezicht houdt op de trustsector en hoopt net als de commissieleden eveneens op verbetering. Strengere wet- en regelgeving moet hiervoor zorgen, hopen ze bij de toezichthouder.

Bron: NU.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *