30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NU | Onrust op Curaçao na zeeblokkade, woede richt zich op Blok

HomeNieuwsNU | Onrust op Curaçao na zeeblokkade, woede richt zich op Blok
Vorige week kondigde minister Stef Blok aan om het eiland beschikbaar te stellen als logistiek knooppunt | ANP

Het parlement van Curaçao is ontstemd over de aankondiging dat het eiland een knooppunt wordt voor humanitaire hulp aan Venezuela. De parlementariërs vinden dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de regering van Curaçao hiermee in een lastig parket heeft gebracht en “voor zijn karretje heeft gespannen”.

In een woensdag aangenomen motie keurt het parlement van het Caribische eiland de handelwijze van Blok af.

Vorige week kondigde de minister aan om het eiland beschikbaar te stellen als logistiek knooppunt.

Maar het Curaçaose parlement vindt dat Blok de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft gepasseerd door het plan voor de ‘humanitaire hub’ zelf naar buiten te brengen, voordat Rhuggenaath zijn plan goed kon uitleggen aan de bevolking.

Blok laat in een reactie woensdagavond weten “de zorgen op Curaçao” te begrijpen, maar hij verwerpt het verwijt dat het eiland zou zijn gepasseerd. “Deze beslissing is in nadrukkelijk overleg en met instemming van regering Curaçao genomen”, aldus Blok.

Zeeblokkade treft eilanden

Op Curaçao is onrust ontstaan over het plan om noodhulp via het eiland naar Venezuela te sturen, dat enkele tientallen kilometers verderop ligt. Nederland, de Verenigde Staten en de Venezolaanse oppositie hopen op medewerking van Curaçao.

Tegenstanders vrezen ruzie met het buurland, waar Curaçao veel handel mee drijft. Dinsdag werd duidelijk dat Venezuela de zeegrens met Curaçao, Aruba en Bonaire heeft gesloten voor een “ongedefinieerde tijdsperiode”, aldus vicepresident Delcy Rodríguez volgens de staatstelevisie.

“Het feit dat Curaçao heeft besloten mee te doen aan deze show, die alleen is bedoeld om de macht in Venezuela over te nemen, betekent dat Venezuela niet alleen de grens heeft gesloten, maar ook de relatie herziet met deze landen”, voegde hij daaraan toe.

Hulp voor alle partijen

Zowel voor- als tegenstanders van noodhulp hebben afgelopen week gedemonstreerd. Premier Rhuggenaath hoopt conflicten te vermijden. Hij stelt dat Curaçao zelf bepaalt hoe en wanneer hulpgoederen worden vervoerd.

Verder benadrukt Rhuggenaath dat wat hem betreft alleen hulp wordt verstuurd als die voor alle partijen in Venezuela welkom is.

Venezuela verkeert in een diepe economische en politieke crisis. President Nicolás Maduro ontkent dat ook sprake is van een humanitaire crisis.

Hij wil geen voedsel en medicijnen accepteren van westerse landen, die hij wantrouwt. Nederland en de Verenigde Staten hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als regeringsleider.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties