30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:04

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Onrust op Curaçao na zeeblokkade, woede richt zich op Blok

Vorige week kondigde minister Stef Blok aan om het eiland beschikbaar te stellen als logistiek knooppunt | ANP

Het parlement van Curaçao is ontstemd over de aankondiging dat het eiland een knooppunt wordt voor humanitaire hulp aan Venezuela. De parlementariërs vinden dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de regering van Curaçao hiermee in een lastig parket heeft gebracht en “voor zijn karretje heeft gespannen”.

In een woensdag aangenomen motie keurt het parlement van het Caribische eiland de handelwijze van Blok af.

Vorige week kondigde de minister aan om het eiland beschikbaar te stellen als logistiek knooppunt.

- Advertentie -

Maar het Curaçaose parlement vindt dat Blok de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft gepasseerd door het plan voor de ‘humanitaire hub’ zelf naar buiten te brengen, voordat Rhuggenaath zijn plan goed kon uitleggen aan de bevolking.

Blok laat in een reactie woensdagavond weten “de zorgen op Curaçao” te begrijpen, maar hij verwerpt het verwijt dat het eiland zou zijn gepasseerd. “Deze beslissing is in nadrukkelijk overleg en met instemming van regering Curaçao genomen”, aldus Blok.

Zeeblokkade treft eilanden

Op Curaçao is onrust ontstaan over het plan om noodhulp via het eiland naar Venezuela te sturen, dat enkele tientallen kilometers verderop ligt. Nederland, de Verenigde Staten en de Venezolaanse oppositie hopen op medewerking van Curaçao.

Tegenstanders vrezen ruzie met het buurland, waar Curaçao veel handel mee drijft. Dinsdag werd duidelijk dat Venezuela de zeegrens met Curaçao, Aruba en Bonaire heeft gesloten voor een “ongedefinieerde tijdsperiode”, aldus vicepresident Delcy Rodríguez volgens de staatstelevisie.

- Advertisement -

“Het feit dat Curaçao heeft besloten mee te doen aan deze show, die alleen is bedoeld om de macht in Venezuela over te nemen, betekent dat Venezuela niet alleen de grens heeft gesloten, maar ook de relatie herziet met deze landen”, voegde hij daaraan toe.

Hulp voor alle partijen

Zowel voor- als tegenstanders van noodhulp hebben afgelopen week gedemonstreerd. Premier Rhuggenaath hoopt conflicten te vermijden. Hij stelt dat Curaçao zelf bepaalt hoe en wanneer hulpgoederen worden vervoerd.

Verder benadrukt Rhuggenaath dat wat hem betreft alleen hulp wordt verstuurd als die voor alle partijen in Venezuela welkom is.

Venezuela verkeert in een diepe economische en politieke crisis. President Nicolás Maduro ontkent dat ook sprake is van een humanitaire crisis.

Hij wil geen voedsel en medicijnen accepteren van westerse landen, die hij wantrouwt. Nederland en de Verenigde Staten hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als regeringsleider.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -