28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 06:10

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Parlement Curaçao boos op Blok om aankondiging noodhulp Venezuela

Guus Ritzen

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) tijdens een Kamerdebat.
Foto Bart Maat/ANP

Minister Blok zou de premier van het eiland gepasseerd hebben bij de aankondiging dat Curaçao een doorvoerhaven wordt voor hulpgoederen.

Het parlement van Curaçao is boos op minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) om zijn aankondiging dat het eiland een doorvoerhaven wordt voor humanitaire hulp aan buurland Venezuela. De parlementariërs vinden dat Blok premier Eugene Rhuggenaath heeft gepasseerd door het plan zelf naar buiten te brengen, meldt persbureau ANP. Hierdoor was Rhuggenaath volgens hen niet in staat het voornemen goed uit te leggen aan de bevolking.

- Advertentie -

Woensdag heeft het 21 leden tellende parlement van Curaçao een motie aangenomen waarin het de handelwijze van Blok afkeurt. De Nederlandse minister heeft premier Rhuggenaath “voor zijn karretje gespannen”, menen de parlementariërs volgens ANP. Ze willen met premier Mark Rutte (VVD) in gesprek gaan.

Vorige week maakte Blok bekend dat Curaçao als doorvoerhaven gaat fungeren. Dit was volgens hem besloten in samenspraak met de regering van het eiland na een verzoek van de Verenigde Staten en de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó.

In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dat er “intensief” en “goed contact” is met de autoriteiten op de ABC-eilanden over de situatie in Venezuela. Blok is “in goed overleg met premier Rhuggenaath” met de mededeling naar buiten getreden. Nederland is binnen het koninkrijk verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van Curaçao en Aruba; het veel kleinere Bonaire valt als bijzondere gemeente in zijn geheel onder Nederlandse verantwoordelijkheid.

Zeegrens toch dicht

Woensdag ontstond er onduidelijkheid over de zeegrens tussen de ABC-eilanden en Venezuela. Die blijkt toch dicht te zijn, meldt Reuters op basis van de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez. Een hooggeplaatste legerfunctionaris van het Zuid-Amerikaanse land zei eerder op de dag dat die weer open was. Dat blijkt niet te kloppen.

- Advertisement -

Dinsdag ging de zeegrens dicht. Toen werd er geen officiële reden voor gegeven. Vicepresident Rodriguez zegt nu dat dit besloten is omdat Curaçao zich beschikbaar heeft gesteld als doorvoerhaven voor hulpgoederen. “Het feit dat Curaçao ervoor gekozen heeft deel uit te maken van deze show, waarvan het enige doel is de complete controle over Venezuela te krijgen, betekent dat Venezuela niet alleen de grenzen sluit maar ook de relaties met Curaçao gaat herzien.” Het sluiten van de grens geldt volgens haar voor “onbepaalde tijd”.

In Curaçao is steeds meer kritiek op de opstelling van de regering van het eiland tegenover Venezuela. Inwoners van het land vrezen een conflict met het buurland, waar het veel handel mee drijft.

Venezuela houdt veel humanitaire hulp vanuit het buitenland tegen, met name hulp die door de VS gecoördineerd wordt. Het staat wel hulpgoederen vanuit Rusland, een bondgenoot, toe.

Bron: NRC

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -