28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 05:58

Nu.nl | Veroordeelde Bouterse zegt dat hij Decembermoorden ‘niet zag aankomen’

Desi Bouterse in Fort Zeelandia, maart 1982, kort na mislukte coup | Foto ANP

Voormalig president van Suriname en ex-legerleider Desi Bouterse zegt spijt te hebben dat hij het doodschieten van vijftien politieke tegenstanders in december 1982 naar eigen zeggen “niet zag aankomen”. “Ik ben daar niet trots op”, zei hij maandag tijdens een zitting van de krijgsraad in de rechtbank in Paramaribo.

Die uitspraken zijn omstreden te noemen, want Bouterse is juist veroordeeld voor het medeplegen van de moorden.

Het was de eerste keer dat Bouterse in de rechtbank inhoudelijk inging op de gebeurtenissen 38 jaar geleden, de zogenoemde Decembermoorden.

Hij deed dat door een verklaring voor te lezen. Kern van zijn betoog was dat de politieke tegenstanders waren opgepakt en later zijn gedood omdat zij – volgens Bouterse – een “vijandelijke invasie zouden voorbereiden”.

Volgens de oud-legerleider heeft de krijgsraad nooit aan waarheidsvinding gedaan. Belangrijke getuigen, zoals de Nederlander Peter van Haperen, zijn volgens hem nooit gehoord. Ook belastende informatie uit onder andere Nederland is door de krijgsraad genegeerd, aldus Bouterse.

Bouterse werd veroordeeld tot 20 jaar na slepende rechtszaak

De oud-president werd in november 2019 door de krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar cel voor het medeplegen van de moorden. In 1982 was Bouterse leider van het toenmalige militaire bewind in Suriname. Onder dat bewind werden vijftien vooraanstaande Surinamers gemarteld en vermoord.

De krijgsraad achtte bewezen dat er sprake was geweest van opzet en voorbedachten rade. Bouterse stelde toen in een reactie dat het vonnis tot stand was gekomen door “complotten van witte mannen, geheime diensten en Mark Rutte”. Enig bewijs daarvoor had hij echter niet.

Rechters Suzanna Chu, Cynthia Valstein-Montnor en Rewita Chatterpal vorig jaar bij de veroordeling bij verstek | Beeld REUTERS

Hoger beroep werd verder vertraagd door corona

Het proces rond de Decembermoorden begon in 2007. Bouterse wist de zaak enige tijd te vertragen met een amnestiewet, die in 2012 werd aangenomen door het Surinaamse parlement. De hoofdverdachte heeft zijn betrokkenheid bij de moorden altijd ontkend.

Het was de bedoeling dat de zaak eerder zou worden hervat, nadat Bouterse hoger beroep had aangespannen. Vanwege de coronamaatregelen was dat echter niet haalbaar.

Bron: Nu.nl

Gearchiveerd als

7 reacties

  1. Gevangenis vinden veel mensen een te grote luxe voor hem.
    Allerlei onderdrukte inhumane gevoelens blijken dan plotseling te bestaan en boven te komen, als je het over hem hebt.

  2. Als men eens zou beseffen hoeveel mensen al dan niet geruisloos en uit de boeken uit het veld en uit de weg zijn geruimd in de koloniale hoogtijdagen dan zijn deze 15 casualties een lachertje zeker gezien het belang en de belangen die toen speelden. Ideologisch versus materialistisch. Ik voel de plaatsvervangende schaamte voor mijn landgenoten in mij opwellen. Moedig en léf van die nazaten van dat regime om zich hier te roeren. Petje af. Deze daadkrachtige doorpakkers die hun hart op hun tong hebben, hebben wij hier nodig in ons midden voor het aanstaande kabinet april 2021. Hup, snel een partij van de eensgezinden oprichten. Alle problemen in een klap opgelost. De glorie tijden herleven en de kneuterboertjes lokale politiek wordt gelijk met de grond gelijkgemaakt. De verdere zoektocht naar de intellectuele daders van Hermin Wiels schuiven wij wel naar de achtergrond. Niet belangrijk. Daar sluiten wij wel een achterkamertjes akkoord mee als wij aan de macht zijn. Ik kijk halsreikend uit naar de herleving van de cultuur met de Hollandse snit. Dat tambú gejodel is maar niks. Aan klaagliederen tijdens het werk en dolksteken onder water bij de snék hebben wij evenmin iets.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties