32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 11:43

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Legendarische soulzangeres Aretha Franklin (76) overleden

De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden in haar woning in de Amerikaanse stad Detroit, heeft haar manager donderdag bekendgemaakt. ‘The Queen of Soul’ leed sinds 2010 aan kanker.

De familie van Franklin schreef in een verklaring na haar overlijden: “Op een van de donkerste momenten van onze levens zijn we niet in staat de juiste woorden te vinden om de pijn in onze harten te beschrijven. We hebben de matriarch en rots van onze familie verloren. De liefde die zij had voor haar kinderen, kleinkinderen, neven en nichten kende geen grenzen.”

Tot haar grootste hits behoren onder meer Respect, I Say a Little Prayer, Chain of Fools, Think en I Knew You Were Waiting (For Me).

- Advertentie -

Gedurende haar indrukwekkende loopbaan won de domineesdochter uit Memphis onder meer achttien Grammy’s. Ze was in 1987 de eerste vrouw die een plek kreeg in de Rock & Roll Hall of Fame.

Op de ranglijst van beste zangers aller tijden van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone, staat Franklin op de eerste plek. “Aretha is een geschenk van God”, schreef het muziektijdschrift in 2010. “Zij is de reden waarom vrouwen willen zingen.”

Vanaf haar tiende zingt ze alleen

Vanaf tienjarige leeftijd staat Franklin al alleen op het podium te zingen. Op haar veertiende reist ze rond om in verschillende kerken op te treden.

- Advertisement -

Haar vader, op dat moment een redelijk populaire zanger in de geloofsgemeenschap, fungeert als haar manager. Franklin krijgt op haar twaalfde, veertiende en zeventiende een kind. Familieleden bekommeren zich om haar drie kinderen.

Franklin bevalt voor de derde keer

De carrière van Franklin begint pas echt een hoge vlucht te nemen als ze in 1960 een contract bij de Amerikaanse platenmaatschappij Columbia tekent. Niet veel later verschijnt het door haar gezongen Today I sing the Blues. In de daaropvolgende drie jaar worden drie albums van haar uitgebracht.

Ook in het begin van de jaren zeventig blijft Franklin succes op succes stapelen. Maar terwijl de jaren tachtig in zicht raken, verliest de zangeres grip op haar populariteit. In 1979 besluit de artiest Atlantic te verlaten en zich bij Arista aan te sluiten.

Wat daarna volgt, zijn wisselende successen. Zo flopt haar album What You See Is What You Sweat in 1989, maar krijgt ze in 2003 een Grammy voor haar nummer Wonderful. Ook treedt ze in 2009 op tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama.

Respect wordt strijdlied van Black Power

Franklin speelt gedurende haar leven een belangrijke rol binnen de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen. Als haar versie van Respect in april 1967 verschijnt, dreigt de VS verscheurd te raken door de vele protesten tegen de Vietnamoorlog, raciale onlusten en de feministische strijd. Respect wordt het strijdlied van de politieke beweging Black Power.

Vele andere nummers van Franklin hebben hetzelfde effect. “In zwarte buurten en witte universiteiten slaan haar hits als kanonskogels in en verscheuren ze het gepolijste voorkomen van de Motown-sound. Een krachtige, nieuwe stem die tot de hemel reikte en tegelijkertijd alles naar zich toetrok”, schreef Gerri Hirshey over Franklin in het boek Nowhere to Run: The Story of Soul Music.

Zangeres gaat in 2017 met pensioen

In februari 2017 maakt Franklin bekend met pensioen te gaan. De zangeres wil meer tijd vrijmaken voor haar kleinkinderen. “Dit was het”, zo citeert ze Michael Jackson toen hij zijn afscheid aankondigde. Ze wil na haar pensioen nog een paar concerten geven, maar moet er een aantal afzeggen vanwege gezondheidsredenen.

Franklin vecht tijdens haar leven tegen nicotine- en alcoholverslavingen en kampt jarenlang met overgewicht. In 2010 wordt bij de zangeres een tumor verwijderd. Daarna wordt Franklin nooit meer echt de oude. Op 7 november 2017 zingt ze voor het laatst in het openbaar. Dit doet ze in een kathedraal in New York. Haar zangcarrière eindigt daarmee waar deze is begonnen.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat Franklin in een hospice op sterven lag. Volgens familieleden ging haar gezondheid op dat moment hard achteruit.

‘We hebben jullie liefde voor Aretha gevoeld’

“We zijn diep geraakt door het ongelooflijke aantal steunbetuigingen dat we hebben gekregen van goede vrienden, supporters en fans van over de hele wereld. Bedankt voor het medeleven en de gebeden”, zegt de familie. “We hebben jullie liefde voor Aretha gevoeld. Dat haar nalatenschap blijft voortleven, geeft ons troost.”

De nabestaanden vragen om privacy “in deze moeilijke tijd”. Binnen een paar dagen willen ze meer duidelijkheid over de uitvaart verschaffen.

Reacties van prominenten uit muziek- en entertainmentwereld

Meerdere bekenden uit de muziek- en entertainmentwereld hebben donderdag op het overlijden van Franklin gereageerd. Op sociale media kwamen er talloze berichten van artiesten en andere prominenten waarin zij hun laatste eerbetoon aan de zangeres delen.

Bron: NU.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. A legend. Veel betekend ook voor de civil rights movement. Ze was
  Van ver voor mijn tijd maar luister nog regelmatig naar haar inspirerende muziek.
  Jammer dat sommige mensen zo uiterst slecht op de hoogte
  zijn van veel films waarin zwart en blank iets met elkaar hebben.
  En by the way wat heeft dit in godsnaam te maken met het overlijden van een icon en gay’s.
  Je moet toch wel een echte stoornis hebben.
  Treurig hoor!

 2. Beste @LaStiwz, bedankt voor de filmtip, ik zal op weg naar huis een potje vaseline halen. Als het hier om Debby Diamond gaat, dan kan mijn weekend niet meer stuk.

 3. @Lapas: meer in jouw genre films:
  volgens mij ken je de romantische films van Debby (blanke vrouw) wel. Allemaal zwarte tegenspelers in:
  – Debby does The Bronx,
  – Debby does Harlem,
  – Debby and the chocolate gangbangers
  – Debby in prison

 4. Hier heb ik een hekel aan, de queen of soul naast een blanke nicht. Blijkbaar moet dit een teken zijn hoe groot Aretha Franklin was dat zij met deze nicht een duet mocht doen. Zo zien we dat ook in films er wordt altijd geschreven Denzel Washington heeft onder anderen met artiesten als Julia Roberts gespeeld terwijl voor velen Denzel Washington een grotere acteur is. Over Julia Roberts gesproken het valt me op dat een groep blanke actrices nooit een liefdesscène met een zwarte acteur spelen. Julia Robers heeft in Pretty Woman een callgirl gespeeld, zelf in die film deed ze het alleen met een blanke acteur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -