31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 19:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Accountant | Nederland scoort weer slechter op corruptie-index

Weinig vooruitgang bij bestrijding corruptie

Nederland staat net als vorig jaar op de achtste plaats in de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International, maar met de slechtste score ooit. De daling wordt vooral veroorzaakt door lage scores voor de indicatoren kwaliteit van de democratie, goed bestuur en de kwaliteit van de rechtsstaat.

Dat heeft de Nederlandse tak van de organisatie vorige week bekendgemaakt. De index, die met behulp van experts 180 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt is en 100 staat voor corruptievrij.

Weinig vooruitgang bij bestrijding corruptie

Meer dan tweederde van de landen in de index scoort onder de 50. Ook dit jaar zijn er meer landen op de index die hun score hebben verslechterd dan landen waarvan de score is verbeterd. Transparency International noemt het verontrustend dat er weinig tot geen vooruitgang wordt geboekt bij de bestrijding van corruptie, ondanks de inspanningen van veel landen op dit gebied.

- Advertentie -

Nieuw-Zeeland presteert het beste met een score van 89, op de voet gevolgd door drie Scandinavische landen: Denemarken (88), Finland (85) en Zweden (85). De best presterende regio is West-Europa met een gemiddelde score van 66. Hoewel er geen enkel land is dat corruptievrij is, delen de landen aan de top dezelfde kenmerken wat betreft openbaarheid van bestuur, persvrijheid, burgerlijke vrijheden en onafhankelijke rechtsstelsels.

Voor het elfde jaar op een rij is Somalië de hekkensluiter van de index, met dit jaar een score van 9. Zuid-Soedan is de tweede onderaan de lijst met een score van 12, gevolgd door Syrië (14) en Afghanistan (15). De slechtst presterende regio’s zijn Sub-Sahara Afrika (gemiddelde score 32), en Oost-Europa & Centraal-Azië (gemiddelde score 34). Landen onderaan de index worden gekenmerkt door politieke instabiliteit, een zwakke rechtsstaat en wijdverbreide straffeloosheid voor corruptie, lage persvrijheid en betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld, en slecht bestuur.

Nederland

Nederland staat met 82 punten op de achtste plaats, samen met Canada, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. De berekening van de CPI 2017 is voor Nederland gebaseerd op acht indicatoren. De laagste score gaat wederom naar de Sustainable Governance Index van de Bertelsmann Foundation, met in 2017 slechts 70 punten van de 100. Deze indicator beoordeelt de kwaliteit van de democratie en werkt in het kader van dit onderzoek met de vraag: “In welke mate wordt voorkomen dat ambtenaren en politici misbruik maken van hun ambt voor privébelangen?”. De Bertelsmann Foundation is al enkele jaren kritisch over het Nederlandse anti-corruptiebeleid.

De grootste daler onder de indicatoren voor Nederland is dit jaar de Rule of Law Index met een score van 80 (in 2016 was dit nog 82). Deze indicator beoordeelt de kwaliteit van de rechtsstaat en ziet op overheidsbevoegdheden, de afwezigheid van corruptie, openbaarheid van bestuur, grondrechten, orde en veiligheid, en civiel- en strafrechtelijke handhaving. Nederland scoort vooral laag op het gebied van handhaving, in het bijzonder op de effectiviteit van het strafrechtelijk onderzoek.

- Advertisement -

Het aantal vervolgde misdrijven in ons land is volgens Transparency International relatief laag en harde sancties worden “zelden toegepast”. De organisatie noemt als voorbeeld de zaak van VVD-wethouder van Roermond Jos van Rey, die “ondanks de stevige bewezenverklaring van onder andere corruptie en witwassen, de relatief lichte straf van een jaar voorwaardelijke celstraf kreeg. Een duidelijk signaal dat corrupt gedrag niet acceptabel is in onze samenleving ontbreekt.”

Bron: Accountant

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Het heet Corruption PERCEPTION index. Dat is dus geen exacte wetenschap maar hoe het ervaren wordt. Gevoel. Die index is vrij subjectief Since 1995, annually ranking countries “by their perceived levels of corruption, as determined by expert assessments and opinion surveys. 2 van de top 13 zitten op 89 en 88 de rest rond de 81 to 85 met Nederland boven Duitsland zelfs. Dat Suriname rond de 77 staat het beste in heel zuid Amerika is ook apart.
    En dingen als wel of niet vervolgen spelen sterk mee. Curaçao komt niet in de lijst voor en maar goed voor Curaçao ook. Als dat nu eens wordt losgekoppeld van Nederland staat Nederland in eens op de eerste plaats misschien. Dat zegt niet zo veel over Nederland maar alles over Curaçao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -