Home Landen Curaçao

NU | ‘Langdurige stroomstoringen Curaçao veroorzaakt door te strenge beveiliging’

12
Stroomstoring hebben negatieve invloed op economie van eiland | Persbureau Curacao

De meeste wijken op Curaçao hebben zondag aan het eind van de ochtend weer stroom, nadat die zaterdagavond rond 19.00 uur (lokale tijd) over het hele eiland was uitgevallen.

Het was de derde langdurige algehele stroomuitval in zes dagen tijd. De directeur van het elektriciteitsbedrijf Aqualectra, Darick Jonis, gaat ervan uit dat de problemen zijn veroorzaakt doordat de beveiliging te gevoelig was afgesteld.

Door de te gevoelige afstelling vielen door relatief kleine wijzigingen in de spanning op het net alle machines uit zichzelf uit.

In de nacht van zaterdag op zondag is zeker acht keer geprobeerd het elektriciteitsnetwerk opnieuw te starten. Jonis zei dat hij hierbij ook hulp heeft gehad van experts buiten Curaçao, onder wie uit Nederland.

Eerder deze week viel de stroom ook meerdere keren uit. Maandag was de stroom overdag acht uur lang weg, donderdag een uur of vier. Bovendien viel vrijdag de stroom voor vele uren uit op een deel van het eiland.

Stroomstoring hebben negatieve invloed op economie van eiland

De stroomstoringen hebben een negatieve invloed op de economie van het eiland, die door de coronapandemie al hard is geraakt. Economieminister Steven Martina noemde de situatie al na de tweede grote uitval “niet normaal en niet goed voor het eiland”. Hij eist een snel en grondig onderzoek.

De directeur van Aqualectra noemde de pandemie eerder op de dag een indirecte oorzaak. Omdat veel technici ziek thuiszitten, worden sommige installaties uit voorzorg uitgezet. Bij het opnieuw opstarten van de machines op maandagochtend viel volgens hem het hele systeem uit.

De directeur zegt verder dat nader onderzoek de definitieve oorzaak moet uitwijzen. “Ik ben verantwoordelijk, als bedrijf zullen we alles uitzoeken en alles doen om de problemen te verhelpen. Daarna kan de regering beslissen of de situatie consequenties heeft voor mijn positie.” Op het eiland wordt, onder meer op sociale media, veel geklaagd over de ongewoon lange stroomstoringen.

Bron: Nu.nl

12 reacties

 1. En deze downward spiral geld voor alle overheids nv’s en eigenlijk ook voor de overheid zelf.
  Er is geen keuze; je past je maar aan; tap maar af voor de meter en accepteer maar verhoging van de kosten en black-out’s.
  Accepteer maar dat het vuil niet wordt opgehaald Dump je vuil maar in de Mundi en accepteer maar het zwerf vuil.
  Niet klagen maar aanpassen anders oprotten.
  Het maakt niet uit dat de rekening door de bevolking wordt betaald, het maakt niet uit dat er een klein clubje is die zichzelf verrijkt. Niet zeuren; aanpassen of oprotten

 2. De vicieuze downward spiral:
  We hebben een systeem dat verouderd en we innoveren niet mee.
  De beleidsmakers zijn veel bezig met eigen inkomsten en belangen.
  De top wordt zwaarder en duurder.
  De kosten van productie lopen op.
  De afnemers gaan manieren bedenken en toe passen om “buiten de meter om” de productie af te nemen waardoor de betaalde productie nog duurder wordt.
  Dit noemt de producent “lek verlies van bestaande infrastructuur” en accepteert dit als vast gegeven.
  En zo komen we in een dubbele spiraal van oplopende kosten in een verouderde structuur waar geen financiële middelen meer zijn om te innoveren.
  En er is ook geen noodzaak ze zijn monopolisten van essentiële diensten. Hun producten moeten afgenomen worden.

 3. En wie gaat dat onderzoek uitvoeren?
  Vriendjes consultants van Martina!

  Wat gaan de vriendjes consultants betaald krijgen?
  De hoofdprijs!

  Wat is de uitkomst?
  Het is de schuld van kolonialisme, slavernij, , makamba, Nederland!

  Wie betaalt de consultants?
  De rekeninghouders van Aqualectra!!

 4. Stelletje ongelofelijke prutsers !
  En gaan er nu koppen rollen ? Nee, natuurlijk niet.
  We gaan alles onderzoeken !
  Dat hadden ze moeten doen in een periode dat het goed ging.
  Amateurs !

 5. Well Knoek-koe, I had an experience this morning that I would like to pass along to all the self-identified “leaders” around the world.
  My eye was irritated and I wiped it with my finger. Unfortunately, that finger was covered with bacon grease. Pro tip: Don’t do that.
  Anyway, if we can get a lot of “leaders” to do this maybe they will go completely blind. What a pleasant thought. One eye at a time. LOL

 6. …Jonis said he also had help from experts outside of Curaçao, including from the Netherlands.”
  Well, at least he understood that there is no one competent here who understands the system”…

  LOL , @SS, astute obsevation!
  We have a lot of “one- eyed” kings on the island. An island kind of people that think they are the centre of the universe, and think that tourists love their street trash and sevice attitude…!!

  One eyed kings: Especcially the CEO’s of state owned companies and the ministers who assigned them to these positions!

 7. “…Jonis said he also had help from experts outside of Curaçao, including from the Netherlands.”
  Well, at least he understood that there is no one competent here who understands the system. I suppose it is extremely stupid of me to ask “Why not?”

 8. Correctie: Langdurige stroomstoring veroorzaakt door te veel politikeria in Aqualectra, een boleerk van politieke vriendjes,met all gevolgen van dien.

  Was Myrna Godett niet ooit RvC lid van Aqualectra.

  Wat doet iemand met zero verstand van zzaken in de RvC van Aqualectra anders dan dat ze Godett heet en uit een familiepartij komt diede domsten der domsten naar voren schuift.

  En zo zit het hele ambtenaren apparaat vol met de meest onprofessionele figuren, die nog nooit van ” sevice” hebben gehoord, de telefoon in je oor dichtkwakken, en je met een attitude te woord staan..

  Wat een burgeronvriendelijk oveeheidsapparaat hebben we toch.

 9. Kan de HRM directeur van Aqualectra ons even uitleggen welke background checks zijn gedaan bij het aanstellen van Neysa Isenia?

  (A) Er is gebeld met Eric Garcia
  (B) Er is gebeld met Stephen Capella
  (C) Er is gebeld met Erik van Eps (EY)
  (D) De Facebookpagina van Neysa Isenia is bekeken

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in