26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 07:57

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNU | Koning: 'Trek het je niet aan als het eens tegenzit,...

NU | Koning: ‘Trek het je niet aan als het eens tegenzit, het is oké’

Met integrale tekst  kersttoespraak koning Willem-Alexander

Integrale tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft woensdag zijn jaarlijkse kersttoespraak gehouden. Dat deed hij staand vanuit Paleis Huis ten Bosch. Hij stond stil bij de vrijheid in Nederland en wat dat van mensen vraagt. Ook benadrukte de koning dat streven naar geluk geen obsessie mag worden. Hij richtte zich daarbij expliciet tot jongeren en zei: “Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.”

“In deze dagen van het jaar brengt het kerstfeest rust in de hectiek van het dagelijks leven. Maar hierdoor ontstaan ook twijfels”, sprak de koning.

“We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect. Trek het je niet aan als het eens tegenzit, geef jezelf de ruimte. Het is oké.”

“Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar niet loslaten, maar naar elkaar luisteren en begrip tonen. Troosten en moed geven. En tegen de ander zeggen dat het goed is.”

‘Vrijheid is de bereidheid om elkaar ruimte te geven’

In de toespraak stond de koning ook stil bij 75 jaar vrijheid in Nederland. “Vrijheid is nooit gratis. Zij vraagt altijd iets van ons: vertrouwen in elkaar, redelijkheid, de bereidheid om elkaar ruimte te geven. Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is. Als we mensen met een andere mening gaan bedreigen, ondermijnen we precies wat ons zo dierbaar is”, aldus de koning. “Om vrij te zijn, moeten we het dwarse denken toelaten. In onszelf en bij anderen.”

Hij noemde ook kort de tegenstellingen binnen de maatschappij. “Hoe scherp tegenstellingen ook zijn, het lukt ons altijd om oplossingen te vinden. Die bedrevenheid om met elkaar te praten en soms wat in te schikken, zullen we ook de komende tijd nog heel hard nodig hebben.”

Nederland is volgens de koning nog altijd een van de succesvolste landen

De koning benadrukte dat Nederland nog altijd een van de succesvolste landen ter wereld is. “Achter dat succes staan mensen zoals u en jij. Miljoenen professionals en vrijwilligers die er ook in moeilijke omstandigheden samen het beste van maken.”

Hij noemde de verschillende groepen mensen die het afgelopen jaar de straat op gingen: “Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers. Ambtenaren en rechters. Boeren, bouwers en biologen.”

“Ook al kunnen de emoties soms hoog oplopen, Nederlanders hebben toch het gevoel bij elkaar te horen. Dat is onze grote kracht.”

Tot slot wenste hij alle Nederlanders “waar u zich ook bevindt en hoe de persoonlijke omstandigheden ook zijn” een gezegend kerstfeest.

Bron: Nu.nl

Naschrift KKC

Integrale tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander hield woensdag op Eerste Kerstdag zijn traditionele kerstrede. Hieronder vind je de integrale tekst.

Nederlanders kunnen enorm van elkaar verschillen. Maar wie aan mensen vraagt waarom ze zich verbonden voelen met Nederland, krijgt vaak spontaan dezelfde antwoorden.

Onze Nederlandse taal, onze democratie, de gelijkheid van iedereen, ongeacht geslacht of seksuele gerichtheid, samen standhouden tegen het water, de feestdagen die we samen vieren, de gezelligheid …

En er is vooral één woord dat telkens weer terugkomt: vrijheid. Vrijheid is de vlam die in alle Nederlandse harten brandt. Dat klinkt poëtisch, maar het doet wel recht aan wat ik om me heen zie.

Het valt me op hoe intens die vrijheid wordt beleefd. Nu we stilstaan bij 75 jaar vrijheid ontmoet ik veel mensen die me vertellen wat dat begrip voor hen betekent.

Verzetsmensen van in de negentig die er in de oorlog voor hebben gevochten. Zij hebben er alles voor op het spel gezet. Hun leven is erdoor getekend.

Vrijheid is nooit gratis

Maar ook jonge mensen. Zij zijn blij in een vrij land te wonen.

Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is. Als we mensen met een andere mening gaan bedreigen, ondermijnen we precies wat ons zo dierbaar is.

Om vrij te zijn, moeten we het dwarse denken toelaten. In onszelf en bij anderen.

“Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is.”

Koning Willem-Alexander

Vrijheid betekent ook onherroepelijk: keuzes maken. In ons eigen leven en samen. Dat is moeilijk, maar we doen wél ons best. Hoe scherp de tegenstellingen ook zijn, het lukt toch telkens weer om oplossingen te vinden. Die bedrevenheid om met elkaar te praten en soms wat in te schikken, zullen we ook de komende tijd nog heel hard nodig hebben.
Achter succes staan mensen zoals u en jij

Een beetje afstand helpt om de dingen in perspectief te zien. Veel landgenoten die in het buitenland wonen, ontdekken met terugwerkende kracht hoe goed ons land is georganiseerd. Nederland is nog altijd een van de meest succesvolle landen van de wereld. Achter dat succes staan mensen zoals u en jij.

Miljoenen professionals en vrijwilligers die er ook in moeilijke omstandigheden samen het beste van maken. Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers. Ambtenaren en rechters. Boeren, bouwers en biologen.

Ook al kunnen de emoties soms hoog oplopen, Nederlanders hebben toch het gevoel bij elkaar te horen. Dat is onze grote kracht. Het draagt niet alleen bij aan een land dat goed presteert, maar ook aan een land waarin mensen gemiddeld genomen gelukkig zijn.

Streven naar geluk is mooi, maar mag geen obsessie worden

En toch …

In deze dagen van het jaar, nu het kerstfeest wat rust brengt in de hectiek van het dagelijks leven, kunnen ook de twijfels naar boven komen. Doe ik het wel goed? Maak ik de juiste keuzes? Ben ik wel echt gelukkig?

“Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven.”

Koning Willem-Alexander

Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden. Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven.

In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen.
Trek het je niet te veel aan als het eens tegenzit

Maar niemand is perfect. Gelukkig maar.

Dit zeg ik ook tegen jonge mensen. Trek het je niet te veel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké. Geluk laat zich niet dwingen. Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel.

Als we nagaan wat ons het meest gelukkig maakt, dan geeft bijna iedereen hetzelfde antwoord: de mensen om me heen. Familie en vrienden, maar ook mensen die je misschien nauwelijks kent en die gewoon aardig tegen je zijn.

Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: “Het is goed.”

Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk dat een mens aan een mens kan geven. Niet alleen deze Kerst, maar ook daarna.

Ik wens u allen – waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend kerstfeest.

Bron: Nu.nl

1 reactie

  1. Citaat van het Algemene Dagblad:

    KERSTTOESPRAAK: Anderhalf miljoen mensen keken gisteren naar de zevende kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Wat ze zagen was een kleine revolutie in woord en beeld. Weg was de houterige monarch.

    Kortom, het is en blijft een poppenkast (theater van de hoogste plank).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties