30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | Koenders vindt Venezuela geen bedreiging maar een risico

HomeLandenRegioNU | Koenders vindt Venezuela geen bedreiging maar een risico


Venezuela vormt geen bedreiging voor de Nederlandse Antillen, maar is wel een risico. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag na afloop van het debat over de spanningen in het Zuid-Amerikaanse land.

“De economische situatie is heel slecht, ook de politieke spanningen zijn groot”, aldus Koenders.

​Daarom houdt Nederland rekening met de verslechterende situatie in Venezuela en alle risico’s voor de Nederlandse Antillen.

Hij reageerde daarmee op kritiek die de VVD, SP, D66 en CDA donderdag uitten tegenover NU.nl. Zij vinden dat het kabinet naïef is en amper inspringt op de in hun ogen explosieve situatie.

Overleg

Maar volgens Koenders zijn er allerlei overleggen over de toestand in Venezuela, met het land zelf, met Cuba, de Verenigde Staten en binnen de Europese Unie.

In Venezuela zijn grote economische en politieke problemen. De armoede neemt toe, evenals de criminaliteit en onveiligheid, zei Koenders in het debat. Het land ligt vlakbij de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Het socialistisch regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de opvolger van de in 2013 overleden Hugo Chaves, ziet dat het olierijke land economisch op de achterste benen loopt.

Venezolanen worden geconfronteerd met een tekort aan levensmiddelen, voedsel en medicijnen. Kritiek wordt hardhandig de kop in gedrukt en oppositieleden belanden achter de tralies.

Migratie

VVD en CDA wezen erop dat de Nederlandse eilanden slechts tientallen kilometers van Venezuela verwijderd zijn en mocht het echt fout gaan, dan moet Nederland voorbereid zijn op vluchtelingenstromen richting Aruba, Bonaire en Curaçao.

Koenders verwacht niet dat het zover zal komen, maar is ‘op alles voorbereid’. “We houden met alles rekening, maar dit ligt niet in de lijn der verwachting”, aldus Koenders.

Wel is de oorlogsretoriek van Maduro volgens de Kamerleden reden tot zorg. En bij retoriek blijft het niet. Zo dreigde Maduro vorig jaar oorlogsschepen richting Aruba te sturen, omdat het eiland op verzoek van de Amerikanen de van drugshandel verdachte Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal arresteerde.

Nederland bond uiteindelijk in en liet Carvajal vrij om erger te voorkomen.

Luchtmacht

Ook test Maduro de grenzen van het territoriaal luchtruim. Zo schoot de Venezolaanse luchtmacht in januari vlak voor de Arubaanse kust een klein vliegtuig neer. Het vliegtuigje zou drugs hebben gesmokkeld, luidde de verklaring.

Volgens Koenders is het daarom zaak goed te investeren in de relatie met Venezuela om problemen, met bijvoorbeeld de kustwacht, te voorkomen. De oorlogstaal van Maduro heeft volgens Koenders eerder te maken met de verkiezingen en de interne problemen van Venezuela.

Video: Koenders noemt kwestie Venezuela ‘moeilijke situatie’

Bron: NU.nl/Avinash Bhikhie

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Naar mijn mening is er geen militaire dreiging richting de Antillen. Waar het bij omgaat is de stroom vluchtingen die wij moeten opvangen. Venezuela is ook nooi een bedreiging geweest voor ons. De humanitaire kant van de zaak probeer ik te belichten, wij moeten voorbereid zijn indien dit zou gebeuren. Ik vermoed ook dat de dreiging laag is. Het zou strategisch dom zijn om een aanval met de hete adem van de VS in je nek. En ik denk dat men dat ook weet. Nogmaals gaat het bij mij om , hoe wij indien er opvang moet worden geboden voorbereid zijn.

  2. Wat verwachten we dan van Koenders? Moet hij een leger hier in deze regio neerzetten of een eskader marine schepen voor de kust leggen?
    Iedereen heeft kritiek op hem maar niemand geeft aan wat hij dan zou moeten doen, bij sommigen klinkt het alsof de sociale onrust in Venezuela Koenders zijn schuld is.

  3. Koenders heeft gewoon gelijk! Venezuela is inderdaad een risico voor de eilanden. Er is verschil tussen de woordjes ‘risico’ en ‘bedreiging’. Ook al willen sommigen doelbewust moedwillig de Venezolaanse regering neerzetten als ‘bedreiging’ voor Curaçao en de bewoners. Kortom, Venezuela in het jasje van “militaire” dreiging stoppen.
    Na jaren de Curaçaoënaars voorgehouden te hebben, of liever, angst aangejaagd te hebben dat wijlen Hugo Chaves met een groot bloeddorstig Venezolaans Leger een invasie op Curaçao zal plegen om de YDK in mootjes te hakken. Die poging om de YDK angst aan te jagen liep overigens op niets uit.

    Ik vraag me trouwens af waar die obsessieve vrees, angst(?) voor Venezuela vandaan komt. En nog wel van mensen die niet op het eiland wonen. Dan heb ik het name over dhr. Fred de Haas. De Haas voert al jaren een privé oorlog tegen de Venezolaanse machthebbers en soms tegen Venezolaanse consuls. Soms slaat hij ronduit oorlogszuchtige taal uit, het lijkt soms alsof hij op een reële oorlog uit is. Dat is obsessief. Wat is de reden achter de vijandige benadering van F.de Haas?

  4. Ik heb het debat van de commissie buitenland over Venezuela nauwlettend gevolgd. Koenders wist van toeten noch blazen en moest voortdurend door zijn ambtenaren met documenten worden gebriefed en gesouffleerd. De aanwezige parlementariërs overklasten hem volkomen en waren over het algemeen goed geïnformeerd.
    Ook de heer Van Roon van de PVV legde in een paar welgekozen bewoordingen de situatie in Venezuela uit. De heer Van Roon is een uiterst intelligente man die het beter aan intellectueel minder bedeelden kan overlaten om voorstellen te lanceren over het op Marktplaats zetten van de eilanden.
    Ten Broeke was ook duidelijk. Jammer dat ie een grap maakte over condooms die in Venezuela volgens de officiële wisselkoers 600 euro zouden kosten. Sommige Nederlanders kunnen niet nalaten goedkoop met seksueel getinte grappen te scoren. Dat doet afbreuk aan de portée van hun boodschap.
    Minister Koenders schijnt de enige te zijn die zich niet van de misère in Venezuela en de mogelijke repercussies die dit met zich mee kan brengen bewust is. In elk geval : niet voldoende bewust.
    Niks aan de hand, dus, volgens Koenders. Hij had ‘contacten met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken’. Nou, dat is een hele geruststelling. Het is ook te hopen dat hij contacten heeft met de Venezolaanse Minister van Justitie die precies doet wat de regering zegt.
    Gaat u maar lekker slapen.

  5. Een ieder ziet en merkt het gevaar die kan overslaan vanuit dit land. Koenders doet alsof hij de gescheidenis niet kent. Ik wacht wanneer de eerste asielzoekers vanuit dit land komen, ze hebben er recht op. De rekening moet dan rechtstreeks naar den Haag gestuurd worden, ook de daaraan verbonden kosten. Dank u wel Zden Haag.

  6. Koenders is natuurlijk een eersteklas bal die zodra hij minister werd een jas met fluwelen kraagje ging dragen. Wat kun je van een dergelijk figuur nu verwachten.
    Als een ja-knikker, en het liefst nog even vooraan staan als WimLex op staat-sie-bezoek gaan. Wat een lachwekkende zooi bij elkaar.

  7. Ja wat moet je van zo’n broeken schijter Bert Koenders zeggen, eigenlijk de zelfde broeken schijter als Plasterk , Donner, Liesbeht Spies , . Bert is alleen nog niet een broek schijter van Gerrit de Raaf, maar dat komt nog wel als hij Gerrit een keer heeft ontmoet, dit soort figuren als boven genoemden hebben geen body en laten zich constant in de luren leggen door psychopaten die eigenlijk in een gesloten inrichting moeten zitten

  8. Veel wollig taalgebruik van de excellentie. Minister Koenders lijkt minister Kamp wel die de schade in Groningen door de gaswinning probeert te minimaliseren en zijn houding tegelijkertijd rechtvaardigt. Tegen beter weten in. Manera laba man na awa sushi. Wat is het verschil tussen risico en bedreiging? Toch fijn dat de minister de situatie serieus neemt. Hij blijft alert, u ook? Vertrouwen op alleen de Koninkrijksregering is niet altijd verstandig. Heeft Defensie wel een budget om de eilanden te beschermen tegen oorlogszuchtige handelingen vanuit de regio?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties