29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 23:00

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu | Kabinet treedt af vanwege vernietigend rapport over toeslagenaffaire

Met Toeslagenaffaire rapport

Kabinet treedt af vanwege vernietigend rapport over toeslagenaffaire | ANP

Het volledige kabinet-Rutte III treedt af vanwege het spijkerharde rapport Ongekend onrecht over de kinderopvangtoeslagenaffaire, melden de NOS en persbureau ANP vrijdagmiddag. De druk op het kabinet om het ontslag aan te bieden, nam toe nadat duidelijk was geworden dat duizenden ouders door toedoen van de onrechtmatige fraudejacht in grote financiële en persoonlijke problemen kwamen.

Nadat het ontslag door de koning is geaccepteerd, zal het kabinet demissionair doorregeren. Dat betekent in principe dat er geen ingrijpende besluiten zullen worden genomen.

- Advertentie -

Premier Rutte liet eerder deze week, speculerend op een kabinetsval, weten dat dit niet betekent dat de corona-aanpak daarmee stilvalt en dat het kabinet op dat dossier de besluiten zal nemen die het nodig acht. Dat zou na de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart sowieso al het geval zijn geweest.

Sinds de publicatie van Ongekend onrecht is het kabinet meerdere keren bijeengekomen om een reactie op het rapport te formuleren. Het kabinet nam een maand de tijd om met maatregelen te komen om te voorkomen dat een dergelijk schandaal nogmaals kan plaatsvinden en om de politieke vraag te beantwoorden of het kabinet nog verder kan.

Donderdag maakte Lodewijk Asscher na aanhoudende kritiek op zijn rol in de toeslagenaffaire bekend het lijsttrekkerschap van de PvdA op te geven. Voor Asscher, die in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken was, betekent het een voorlopige exit uit de Haagse politiek.

Premier Rutte, die volgens de commissie medeverantwoordelijk voor de toeslagenaffaire is, gaat door als lijsttrekker van de VVD. Ook CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) staat over twee maanden op het stembiljet.

Duizenden ouders werden onterecht bestempeld als fraudeur

- Advertisement -

De Belastingdienst heeft jarenlang duizenden ouders die kinderopvangtoeslag kregen onterecht als fraudeur aangemerkt.

Dat was het gevolg van een wet die was bedoeld om fraude met toeslagen hard aan te pakken en die ook nog eens – zoals nu blijkt – veel te hardvochtig werd toegepast. Zodra ontvangers van toeslagen maar een kleine fout maakten, moesten ze alle verkregen toeslag terugbetalen: een alles-of-nietsbenadering.

Dat gebeurde bijvoorbeeld al als de eigen bijdrage van de kinderopvangtoeslag niet volledig was betaald. Of dat nu wel of niet opzettelijk gebeurde, maakte niet uit. Dat betekende in de praktijk dat ouders die 10 euro te weinig hadden betaald een rekening van 10.000 euro kregen.

Omdat de Belastingdienst ervan uitging dat dit opzettelijk gebeurde, was een betalingsregeling niet mogelijk. De fiscus maakte daarbij gebruik van vergaande invorderingsmogelijkheden, zoals beslaglegging op auto’s of gedwongen woningverkoop.

Grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden

De harde interpretatie van de wet werd jarenlang goedgekeurd door uitspraken van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in dit soort zaken. In oktober 2019, toen de foute behandeling van de fiscus al goed zichtbaar was, kwam de Raad van State hier plotseling op terug.

Ongekend onrecht is gebaseerd op documenten en verhoren onder ede met (oud-)bewindslieden en (oud-)topambtenaren, zoals Rutte, Lodewijk Asscher en Eric Wiebes. Uit de gesprekken komt het beeld naar voren dat er niet specifiek een dader of schuldige overheidsinstelling is aan te wijzen.

De commissie concludeert dat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Gedupeerde ouders zijn volgens de commissie niet alleen benadeeld door de Belastingdienst, maar ook door de wetgever en de rechtspraak.

Bron: Nu.nl

Naschrift KKC

Klik hier voor de Tweede Kamerlink naar het Toeslagenaffaire rapport

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 01 15 – RAPPORT Toeslagenaffaire-eindverslag_parlementaire_ondervragingscommissie_kinderopvangtoeslag by Knipselkrant Curacao on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Reconstructie: hoe de regeringspartijen het kabinet dwongen tot aftreden

  Premier Rutte is er aan het begin van de week nog van overtuigd: het kabinet hoeft niet af te treden vanwege de toeslagenaffaire. Sterker: hij vraagt zijn coalitiegenoten met een knikje aan te geven dat hij op hun steun kan rekenen. Groot is de verbazing vanochtend aan het begin van de ministerraad als Rutte zegt dat aftreden ‘onvermijdelijk is’. Wat is er de afgelopen dagen gebeurd? Een reconstructie.

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5208948/kabinetscrisis-toeslagenaffaire-reconstructie-kabinetsval-mark

 2. “En dat ondanks allen hier die menen dat Nederlandse politici blijkbaar perfect zijn.”
  Nederland: het land waar je vuilnis wordt opgehaald, waar je iedere dag electriciteit krijgt, waar je kunt kiezen uit verschillende internet providers, en waar je geen planten in het wegdek tegenkomt. Curacao is inderdaad een stuk verder ontwikkeld dankzij onze overbetaalde toppers

 3. Met “Tja” bedoelde ik:
  “Ook de raspaardjes gaan wel eens op hun bek” En dat ondanks allen hier die menen dat Nederlandse politici blijkbaar perfect zijn.
  Succes ermee Dames.

 4. Het kabinet gaat demissionair verder. Het zijn Ministers die hun grondwettelijke politieke verantwoordelijkheden weten te dragen. Immers het toeslagenaffaire heeft niet onder het huidig kabinet plaatsgevonden. Verantwoordelijkheden dragen is immers niet gebonden aan persoon maar aan positie.

  De Tweede Kamerverkiezingen vinden binnenkort plaats en het nieuw kabinet kan met een schone lei beginnen.

  P.S. Kabinet Rutte IV coming up.

 5. “Gedupeerde ouders zijn volgens de commissie niet alleen benadeeld door de Belastingdienst, maar ook door de wetgever en de rechtspraak.”
  En het gevolg is dat het hele kabinet ter verantwoording geroepen wordt en de consequenties draagt.
  Let wel dit is een misverstand die veroorzaakt is in een periode voor dit kabinet, maar gesteld kan worden dat het huidige kabinet onvoldoende gedaan heeft om de fout , van het verleden, te herstellen.
  Op zich zou er gesteld kunnen worden dat de politieke verandwoordelijkheid in een extreme vorm uitgelegd wordt. Maar dat dit, schijnbaar acceptabel is voor de zittende politiek.
  Als we dit vergelijken met de politieke verandwoordelijkheid zoals die in onze locale politiek gehanteerd wordt is het verschil schrijnend.
  In de locale politiek is er geen sprake van parlementaire verandwoordelijkheid. De regering wordt niet gecontroleerd door het parlement. Het parlement stelt amper of geen vragen aan de bestuurders en de bestuurders beantwoorden geen vragen.
  De bestuurders oefenen geen controle uit op de werkzaamheden gefinancierd door hun eigen middelen en door hun departementen. En alleen bij sommige publicaties, onderneemt de betrokken minister actie.
  Of het nu het bouwen en slopen van een rolstoel ramp is of het dichten van gaten.
  Maar verantwoordelijkheid nemen voor doen of laten. Is er niet bij.
  Aanbestedingen van de ministeries gedaan bij Friends and family, er is geen vraag daarover in het parlement. En als die er wel is komt er geen antwoord en de vraagsteller accepteert dit.
  We zijn er mee bezig en daarover kan ik geen mededelingen doen zijn geen andwoord binnen een parlementaire democratie tenzij er een termijn gegeven kan worden dat er wel antwoord gegeven gaat worden.
  Geen antwoord betekent geen vertrouwen. Maar daar hangen consequenties aan.
  En wij willen inkomen, toko in toko deals en belangrijk zijn en doen maar zeker geen politieke gevolgen voor doen en laten.
  Die verantwoordelijkheid is voor de kiezer, die helaas slecht geschoold is met een laag inkomen, zodat ze extra gevoelig zijn voor spiegeltjes, kraaltjes en onderbuik retoriek. Zij zijn de hoeders van de democratie en niemand anders.

 6. Zal dit gevolgen hebben als we een 4e tranche nodig hebben om onze overheidsfinanciën aan te vullen ?? Kan de demissionaire club dit schuiven onder Nederlandse corona perikelen of moeten ze bij de 2e Kamer te biecht.
  Bij het laatste hoop ik niet dat er doordat ons kabinet nog geen bezuinigingen heeft doorgevoerd maar wel een extreme verhoging van hun salaris heeft bedacht deze punten een rol gaan spelen want dan konden we wel eens een probleem hebben.

 7. Haha @Brian, als het kabinet hier vanwege dergelijke ernstige dingen moet aftreden zouden we dagelijks een nieuw kabinet nodig hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -