NU | Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen na uitputtende race

Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen na uitputtende race

Democraat Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten, na zijn overwinning op zijn Republikeinse tegenstander, de huidige president Donald Trump. Biden bereikte zaterdag het benodigde aantal kiesmannen.

Het beslissende moment, Bidens zege in de staat Pennsylvania, diende zich aan na vijf gespannen dagen van tellen. Zijn running mate, senator Kamala Harris uit Californië wordt zijn vicepresident.

Biden kreeg landelijk zeker ruim vier miljoen stemmen meer dan Donald Trump. Naar verwachting zal dat nog groeien tot een verschil van vijf miljoen stemmen. Trump heeft zijn verlies nog erkend, en lijkt ook niet van plan dat te gaan doen.

In de uren na het sluiten van de stembussen op dinsdag, bleek de oud-vicepresident wat minder overtuigend te hebben gepresteerd dan op voorhand werd voorgespiegeld door de peilingen en de meeste verkiezingsmodellen.

Trump wist in dat stadium een aantal belangrijke swingstaten te winnen, waaronder Florida. Een snelle overwinning raakte daarmee buiten het bereik van zijn Democratische tegenstander. Uiteindelijk volgde een nek-aan-nekrace in vijf swingstaten, waar resultaten binnendruppelden.

Uitslag vertraagd vanwege stemmen per post

De uitslagen uit de vijftig Amerikaanse staten kwamen langzamer dan tijdens eerdere verkiezingen. Vanwege de coronacrisis stemden meer dan 100 miljoen Amerikanen vervroegd of per post. In veel staten kon pas op de verkiezingsdag worden begonnen met het tellen van die stemmen.

Dit zorgde ervoor dat Biden langzaam maar zeker sterker begon te staan in de strijd: een merendeel van de poststemmen ging naar de Democraten, terwijl Republikeinse kiezers vaker naar de stembus gingen op de verkiezingsdag en hun stemmen doorgaans eerder werden geteld.

Trump claimde een paar keer, zonder enig bewijs, dat er werd gefraudeerd en startte rechtszaken. Ook zei hij onterecht dat hij de strijd gewonnen had. Hoewel veel van die rechtszaken nog lopen, is het onwaarschijnlijk dat de overwinning van de Democratische oud-vicepresident met succes kan worden aangevochten.

Bron: Nu.nl

14 Reacties op “NU | Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen na uitputtende race

 1. Mister Senile wins from mister Headless-Chicken?
  En wat te denken van figuren waarbij hun belangrijkste prestatie is dat ze de “eerste, ooit” zijn.
  Ik vond The Muppets veel leuker.

 2. Er was geen segurity aanwezig bij het brengen van de stembiljetten, vreemd.

 3. Blij dat dat Hitlerfiguur is weggestemd, nu is er weer enige beschaving in het Witte Huis teruggekomen. Niet onbelangrijk voor de machtigste man op aarde.

 4. @Rey Miguel: ik heb nog een paar dozen alu hoedjes voor je bolle conspiracy hoofd.

 5. Weer zulke types van “het doel heiligt alle middelen”. In willekeurige volgorde: Bill Clinton die pedofielenvriendje was/is; Hillary Clinton die door niemand meer vertrouwd wordt omdat ze alles aan elkaar liegt, en niet wilde scheiden omdat ze anders geen president kon worden; Obama, die dus niet één belofte inloste, en daardoor al helemaal ingeburgerd is in het lukratieve blanke lezingencircuit; Johnson Molenaar (van de napalm in de Vietnam-oorlog) ; de broertjes Kennedy die het normaal vonden om buitenlandse staatshoofden te laten vermoorden; Sleepy Joe, die zijn 5 jaar dode zoon voorstelt aan het publiek, maar ondertussen een heel stemmencircus opgetuigd heeft. Overal duiken de dozen stembiljetten op, precies op het moment dat er een signaal gegeven werd.

  In de media kon je vandaag lezen dat er in sommige staten niet herteld zou gaan worden als er een verschil van meer dan 0,5% zou zijn tussen de kandidaten. Op een bepaald moment werd gezegd, dat het 0,0051 procent verschil was, dus zou er niet herteld hoeven te worden. 0,0051 procent! Dat betekent dat er maar enkele tienduizenden briefjes met de juiste naam het verschil zouden uitmaken. Dat zijn pakweg 13 dozen met 5 pakken van 500 vel. Best snel naar binnen te rijden, zo’n minipallet. Als je het kunt verzinnen kan het ook uitgevoerd worden.

  Ook de filmpjes gezien van 120 jaar oude “stemmers” die per post konden stemmen. En van republikeinse waarnemers die uit de zaal gejaagd werden, terwijl de ramen van de telruimten geblindeerd werden. Busjes met dozen met honderduizend stembiljetten die per post aangeleverd zouden zijn, maar waarvan 100% op Sleepy joe stemde. Niet realistisch dus. De duizenden Amerikaanse militairen overzee die hun stembiljet nooit ontvangen hebben. Alle overleden stemmers. En nog veel meer.

  Inmiddels zijn de Amerikaanse techbedrijven video’s, blogs, etc. met bewijzen of beschuldigingen aan het verwijderen. Op YouTube kun je nu nog wel wat vinden, maar hoelang nog?

  Het meest vreemde is wel dat er niet een overheidsorgaan als centrale stemorganisatie bepaalt wie er gewonnen heeft, maar dat mediabedrijven met duidelijke economische belangen dat verkondigen, en wel al voordat alles geteld is.

  Maar ook aan de republikeinse kant zijn de leugenaars, moordenaars, staatsgreeporganisatoren veelvuldig. Niet beter, niet slechter. Tis allemaal nix.

  De aantallen inwoners van de VS zijn behoorlijk toegenomen sinds de burgeroorlog, en de tegenstanders zijn in absolute zin meer gelijkwaardig dan toen. Maar het wapenbezit en de slagkracht daarvan is ook drastisch toegenomen. Het vertrouwen van de burgers daar in de overheid was toch al niet groot. Dit verkiezingscircus is alleen maar koren op de molen.

  Met de geveinsde domheid van Trump kon je soms lachen, maar vergis je niet, hij doet nooit iets onbedoeld. Sleepy joe zegt A, maar bedoelt B en doet C. Vertrouwen kun je hem zeker niet.
  Alles bij elkaar een gevaarlijk kruitvat!

 6. Het zal niet meevallen voor deze man, hij zal constant op zijn hoede moeten zijn om geen dolk in zijn rug te krijgen van zijn vice president.

  Die Kamala Harris, lijkt echt het type dat ontzettend op macht geilt, hier hebben we daar genoeg voorbeelden van, Matroos-Lasten, Anuschka Cova en Neysa Isenia. Vrouwen die van alles in staat zijn voor een beetje macht.

 7. Het failliet van een zogenaamde democratie.

 8. Jammer, het Witte Huis was nooit zo vermakelijk om te volgen als de afgelopen 4 jaar.

  Nu krijgen we 4 jaar de Amerikaanse verzie van onze Liberia Peeters. Een niets dan goedkope gemeenzinnen uitbrakend levend lijk dat alleen zijn eigen zakken verder aan het vullen is.

 9. The Secret Service would escort him off, they would treat him like any old man who’d wandered on the property

 10. Wel half januari even een klein legertje naar het Witte huis sturen om de “kraker”hieruit te verwijderen of zal hij het dan al hebben verbouwd tot een hotel gefinancierd door de Russische maffia.

 11. Showroe di Emmastad

  This is good news, man! is this news….

 12. He, he…back to normal. Eindelijk rust

 13. Congrats to Joe Biden & Kamala Harris ( first ever female vice-president of the U.S.A. ) and the people of the United States for removing a corrupt, nepotistic, racist and a wanna-be dictator from office.

  P.S. I wonder if now that the orange baby-man doesn’t have presidential immunity and even the Fox Network dropped him like a prom baby in a dumpster … if he will stand trial and carry all the consequences of his actions.

 14. wladimiro matos

  The king is dead, long live the king.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *