29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

NU | Dit weten we tot nu toe over de aanvallen vanuit en op de Gazastrook

HomeLandenInternationaalNU | Dit weten we tot nu toe over de aanvallen vanuit...

Er zijn zaterdag honderden doden en gewonden gevallen aan Israëlische én Palestijnse zijde. Dat gebeurde nadat Hamas, de Palestijnse groep die de Gazastrook controleert, een verrassingsaanval op Israël was begonnen. Wat weten we tot nu toe?

Volg de laatste ontwikkelingen rond het geweld in Israël en de Palestijnse Gebieden in ons liveblog.

De aanval van Hamas op Israël begon zaterdagochtend met duizenden raketten. Ook wisten strijders van Hamas de zwaarbewaakte grens tussen de bezette Gazastrook en Israël over te steken, onder meer met paragliders. Hamas sprak over “de grote strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen”.

Zulke aanvallen op Israël zijn er wel vaker, maar de omvang van de aanvallen van zaterdag is heel uitzonderlijk. Bovendien bleef het niet bij raketten. Hamas-strijders trokken door Israëlische grensdorpen om burgers te doden of te ontvoeren naar de Gazastrook.

De raketten van Hamas raakten doelen in de buurt van de Gazastrook, in Jeruzalem en in Tel Aviv. De gevechten van Hamas-strijders op Israëlisch grondgebied vonden vooral rond de grens tussen de Gazastrook en Israël plaats.

De timing van de aanval is opvallend. Het was zaterdag bijna exact vijftig jaar geleden dat de Jom Kipoer-oorlog begon: op 6 oktober 1973 voerden Syrië en Egypte een verrassingsaanval uit op Israël. Bovendien was het sjabbat, de wekelijkse rustdag voor joden. Ook was het Sim­chat Tho­ra, de nationale feestdag waarop wordt gevierd dat het joodse volk de Thora bezit. Veel mensen waren daarom thuis.

Israël reageerde snel met een tegenaanval: Operatie IJzeren Zwaarden. Die bestaat vooral uit luchtaanvallen op de Gazastrook. “We zijn in oorlog en we zullen winnen”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een paar uur later in een opgenomen verklaring.

Israël werd vooral verrast door de complexiteit en de coördinatie van de massale aanval van Hamas, die in die zin ongekend was. Maar de aanval zelf kwam niet onverwacht, merken critici op. Door de Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden en het structurele geweld dat daarmee gepaard gaat, loopt het geweld al langere tijd op. Pro-Israëlische partijen spreken van “terreur” en “recht op zelfverdediging”, maar pro-Palestijnse partijen hebben het over “verzet tegen de bezetting” en “apartheid”.

2023 is het dodelijkste jaar in de regio sinds 2005, met vooral doden aan Palestijnse zijde. Sinds 2008 vielen volgens cijfers van de Verenigde Naties in totaal 6.407 Palestijnse en 308 Israëlische doden.

Hamas kreeg al snel bijval van de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad. Op beelden op sociale media was te zien hoe Palestijnse schutters slachtoffers maakten in Israëlische plaatsen.

In de loop van de dag kondigden Hamas en Islamitische Jihad aan dat ze Israëlische burgers en militairen gevangen hebben genomen. Op beelden op sociale media is te zien dat sommigen naar de Gazastrook zijn gebracht. Israël bevestigde dit nieuws later. Hamas sprak toen al van “genoeg strijders” om een gevangenenruil met Israël af te dwingen. Het doel van de groep is om alle Palestijnse gedetineerden in Israëlische gevangenissen, waar zij vaak slecht worden behandeld, te bevrijden.

Volgens Hamas is de aanval van zaterdag nog maar het begin. De leider van de terreurgroep zei dat de organisatie “op de rand van een grote overwinning” staat en van plan is de strijd uit te breiden naar de Westelijke Jordaanoever. Israël zal op zijn beurt hard reageren, beloofde Netanyahu. “Onze vijand zal een prijs betalen die nog nooit is gezien.”

De VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om het geweld in Israël en de Gazastrook te bespreken. Ondertussen heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies over Israël en de Palestijnse Gebieden aangepast en hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, hun vluchten naar Israël geannuleerd.

Bron: NU.nl

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Ja die arme palestijen maar door wie worden ze nu eigenlijk onderdrukt.
  En de joden.

  Ja Raar he, Vrijheid strijders… ahum.
  Als een volk duizenden jaren lang zelf wordt uitgemoord en vervolgd.
  En die is lam boys vinden ook dat je dood moet in hun gods dienst. Ja de koran verzen zegt je mag een andere godsdienst hebben als je maar belasting betaald. Maar in de praktijk is het de godsdienst met de minste humor.

  Duizenden jaren vervloging eindigind in ee holcasut die toegelaten werd.
  Tja dan word je wat meer onvriendelijk. Naar je buren toe.
  En de schuldigen t begon met Engelland… Die ignoreerden de vervolging en dumpte de overlevenden daar.
  Tja holocaust overlevenden die zijn anders. die laten niet meer met zich sollen.

  Agossie toch Palestijnen. Eeuwenlang bakken ze er niks van. Die boeren.
  Als of dat lieverdjes zijn “Beiroet” Libanon Daar knokken ze elk aar al tientallen jaren zelf de pan uit. En de gaza stook etc precies hetzelfde. Politiek groepen die elkaar aanvuren in haat. Drijvend op westelijke emoties. En geld.

  Het is gewoon politiek en business. Geld voor de baasjes en herrie voor het plebs.
  Het gros werkt in Israël. Die bouwen die onderwijzen. De rest niet.

  Maar dat ze nu doelbewust een heel internationaal burger muziekfestival uitmoorden is niet meer goed te praten.
  Alle landen met slachtoffers gaan nu steun in trekken.

  Dat is gewoon moord en terrorisme. Pur sang.
  Terrorisme
  Niks vrijheidsstrijd.

 2. Het moorden van beide parttijen van onschuldige burgers is nooit goed te praten.
  Echter Israel heeft sinds zijn ontstaan ten kosten van de palestijnen wel veel landje pik gedaan, Palestijnse boeren werden van hun landerijen verdreven om er nederzettingen te bouwen, en als Israel zijn zin niet kreeg dan werden de waterputten om de landerijen te besproeien gecementeerd. Ook de Golanhoogte is door Israel geanexceerd. Laat Israel zich terug trekken naar hun oorspronkelijke grenzen.Ik heb er 8 maanden gewoond en enorm veel onrecht gezien van de Israelise kant dus ergens te begrijpen dat je dan een verzetsbeweging creeerd waar burgens gebrainwashed of niet de dupe zijn. De wereld is momenteel in turmoil en als je het boek van Klaus Schwab leest niet verbazend.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties