28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 04:01

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Dit is wat we weten over de politicus Gerrit Schotte

Morgen uitspraak hoger beroepszaak Babel | ANP

Vrijdag doet het gerechtshof op Curaçao uitspraak in de zaak van de voormalig minister-president van het eiland, Gerrit Schotte. Wat weten we van de politicus Schotte?

Gerrit Schotte was van 2010 tot 2012 minister-president van Curaçao.

Hij was daarmee de eerste minister-president van het eiland sinds de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 werden ontmanteld. Na de verkiezingen vormde zijn partij Movementu Futuro Korsou (MFK) het kabinet met de partijen Pueblo Soberano en Partido MAN. In 2012 zegden twee Statenleden van de coalitie hun vertrouwen in de regering op vanwege de niet sluitende begroting. Schotte bood kort daarop zijn ontslag aan.

- Advertentie -

Schotte wordt verdacht van witwassen, ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft hij van de Italiaanse casinobaas Francesco Corallo geld ontvangen om zijn verkiezingscampagne te kunnen financieren. Corallo zou in ruil hiervoor vergaande politieke invloed krijgen en een bepalende rol bij de vorming van de partij van Schotte en de grootste oppositiepartij van het eiland, de MFK. Corallo had zelfs een stem bij het benoemen van ministers en bij de benoeming van de commissaris van de Centrale Bank.

Schotte werd hier in 2016 door de rechtbank voor verdoordeeld.

Hij kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd en hij mocht zich vijf jaar niet verkiesbaar stellen. De politicus ging tegen deze straf in hoger beroep en verklaarde eerder dit jaar onschuldig te zijn.

- Advertisement -

Ook Schottes echtgenote, Cicely van der Dijs, is veroordeeld.

Ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. Vorig jaar kreeg ze hiervoor negen maanden cel. Ook in hoger beroep werd door het OM weer negen maanden cel geëist.

Ondanks zijn veroordeling bleef Schotte het afgelopen jaar politiek actief.

In februari 2017 viel de regering van Hensley Koeiman na een termijn van zeven weken. Twee leden van Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, zegden hun vertrouwen in de regering op nadat ze door Schotte waren losgeweekt.

Koeiman ontbond daarop het parlement en schreef nieuwe verkiezingen uit, gepland op 28 april 2017.

Dit was tegen het zere been van Schotte, die vond dat het de beurt was aan de oppositie om een nieuwe meerderheid te willen vormen. Dit zou voor hem de weg vrijmaken premier te worden. Aan de nieuwe verkiezingen kon hij vanwege zijn veroordeling niet meedoen.

Schotte en een meerderheid van het parlement eisten dat de verkiezingen werden opgeschort.

Met de motie die hierover in maart werd aangenomen werd van Nederland verwacht de verkiezingen te annuleren. Toen dit niets uitmaakte stapte de interim-regering onder leiding van Schotte naar het Europees Hof. Ook dit liep op niets uit en Curaçao kon op 28 april naar de stembus.

Achteraf noemde minister Ronald Plasterk het willen annuleren van de verkiezingen ‘in feite een staatsgreep’.

Plasterk (demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijk relaties) kreeg vanuit Curaçao van de interim-regering de vraag niet mee te werken aan de verkiezingen. Het hoofd van het stembureau kreeg opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken van de interim-regering om niet mee te werken aan de verkiezingen, aldus Plasterk. “En toen ontstond er wel onduidelijkheid, want in feite – het is een groot woord – eigenlijk is dat een staatsgreep”, zei Plasterk tegenover televisieprogramma WNL. Plasterk was uiteindelijk degene die de gouverneur van Curaçao de opdracht gaf de verkiezingen, zonder toestemming van de interim-regering, door te laten gaan.

Na de verkiezingen werd er een nieuwe regering gevormd zonder de MFK.

De winnende partij PAR heeft hier samen met Partido MAN en de nieuwe partij PIN van oud-premier Suzy Camelia-Römer een bereidwilligheidsverklaring voor getekend. Daarmee blijft de partij van Schotten definitief buiten de regering.
Door: NU.nl

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. @Walter(?) schreef;
  “Drechi, Mano heeft zijn frequentie van posten aangepast nadat hij door de redactie flink terecht is gewezen en ze zelfs door hem een comment box hebben afgesloten.”

  Je vergist je ‘Walter’, onderhand de zoveelste pseudoniem overigens waarmee je op het forum verschijnt… vinden jullie het niet vermoeiend Wim & co? Al die verschillende namen? Alsof niemand het merkt…haha 😆
  Get your facts right! Er is nog nooit vanwege mijn virtueel persoon een commentbox gesloten. Ik snap wel dat je ‘t nog steeds niet kan verkroppen dat jij/jullie mij never, wat jullie ook doen, kunnen beaten! Moet je toch wel een beetje slimmer voor zijn, sorry “Walter”, sorry dat je vanwege mijn virtueel persoon nog steeds innerlijke pijn lijdt! 😆

 2. Drechi, Mano heeft zijn frequentie van posten aangepast nadat hij door de redactie flink terecht is gewezen en ze zelfs door hem een comment box hebben afgesloten.

  Kun jij zijn voorbeeld volgen.

  Danki namens alle KKC lezers.

 3. Ik ben zo blij…..
  Zo blij……
  Dat men weer tegen mij begint
  En dan door een ZIJ…….
  :):):):):)

  Ik wil deze zonnige dag beginnen door jullie allemaal collectief te bedanken, (net als de vorige keer touwens) dat dankzij jullie aanhoudende gejengel en “huilie huilie” doen, de nimmer aflatende vuilbekkerij van velen hier, en de talloze slechte wensen van menigeen, en ondanks de (althans het dagelijks proberen om) het volk te manipuleren van met name Bram Mokkel, er vandaag een resultaat uit de bus rolt die jullie nog heeeeeeeeeeel lang zal heugen……………………. Daar zorg ik wel voor. Prohibido olvidar zeg ik altijd maar!
  Tot straks dan maar ?????????

  De Premieschrijver :):)

 4. Als Schotte morgen opgesloten wordt, hebben we er weer een nationale feestdag bij. dit zal de lokale bevolking zeker aanspreken.

 5. Het is morgen bijltjes dag op het Willeminaplein. De kop van Jut ” Gerrit de Raaf”?word er voor 8 jaar half afgehakt, 3 jaar lik en 5 jaren ontzegging kiesrecht, dat betekend einde oefening voor Gerrit de Raaf?in de politiek zeg maar hij gaat Godett FOL achterna met zijn MFK/KFO zijn kiezers zijn net zoals strontvliegen als de strond op is dan gaan zij richting een nieuw hoppie? het liefst met wat strop erop en een klein flessie San Pablo en je hebt ze zo als partij in je zak zitten voor de volgende verkiezingen, en dat weet Gerrit de Raaf???ook wel donders?goed. Nou morgen word het feest en steek ik de flag uit, twee zelfs, word vervolgt??.

 6. Precies Lisa, mensen kijk hoe rustig deze forum is zonder het aanwezigheid van Drechi pe en LaStiwz. Ik hoop dat het altijd zo blijft zonder ruzie en scheldpartijen ondanks het feit dat Mano onrust ergens probeerde te zaaien.

 7. En als hij in cassatie gaat, gewoon de bak ingooien, wacht hij het daar maar af. Ophouden nu met dat gezeik, wegwezen en nooit meer de politiek in.

 8. Op 21 juli 2017 is Schotte veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en word direct in de boeien geslagen en naar SDKK afgevoerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -