30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 19:49

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | OM handelt nu met schikking KPMG wél helemaal volgens het boekje

Marcel Pheijffer • Opinie

Gesjoemel kost KPMG €27 mln | Illustratie Hein de Kort

Het Openbaar Ministerie heeft een transactie (schikking) aangeboden aan een organisatieonderdeel van KPMG. Dit in verband met het verwijt dat door het opzettelijk doen van onjuiste belastingaangiften (periode 2009-2011) en het valselijk opmaken van stukken ten onrechte een fors belastingvoordeel door KPMG is behaald.

KPMG heeft de aangeboden transactie geaccepteerd en betaalt een boete van € 8 mln. Bovendien zullen vijf betrokkenen door het OM worden gedagvaard.

- Advertentie -

Het gaat mij ditmaal niet om de inhoud van deze zaak. Ook niet om het fraudepatroon, de betrokkenen en de moraliteit van handelen. Evenmin ga ik in op de opmerkingen die het OM maakt over de ‘maatschappelijke voorbeeldfunctie’ van KPMG als ‘prominente accountantsorganisatie’. Niet dat het geen onderwerpen betreft die het bespreken waard zijn, integendeel zelfs.

Maar ik wil graag de aandacht richten op een ander aspect en een compliment uitdelen aan het OM. Daarmee kom ik terug op een eerder, minder complimenteus stuk dat ik schreef toen het OM een transactie met de Rabobank sloot in verband met de Libor-affaire. Toentertijd (oktober 2013) werd een persbericht uitgebracht waarin kort gewag werd gemaakt van ‘ontoelaatbare (pogingen) tot beïnvloeding van rentetarieven’ door onder meer de Rabobank.

Mijn kritiek was dat uit het persbericht noch uit andere openbaar gemaakte documenten exact bleek van welke strafbare feiten het OM de bank verdacht. Met andere woorden: waarom en op basis waarvan precies werd de transactie ten bedrage van € 70 mln aangegaan?

Te slim

Niet uitsluiten dat ook anderen fiscus met vastgoedconstructies te slim af willen zijn

Soortgelijke kritiek kwam er van meerdere kanten. Van het OM mag worden verwacht dat in een dergelijke, maatschappelijk gevoelige fraudezaak in het openbaar en transparant verantwoording wordt afgelegd over het waarom van een transactie.

- Advertisement -

Belanghebbenden, pers en politiek moeten zich een mening kunnen vormen over onder meer de aan de orde zijnde strafbare feiten, het feitencomplex, het al dan niet vervolgen van betrokkenen, de veroorzaakte (maatschappelijke) schade en het bedrag dat met de transactie is gemoeid.

Na de Rabobank-kwestie communiceerde het OM al een stuk ruimhartiger toen het transacties sloot met Vimpelcom en SBM Offshore. Duidelijk werd welke strafbare feiten aan de orde waren en in enkele pagina’s werd het feitencomplex weergegeven. De met de transacties gemoeide bedragen werden duidelijk gemotiveerd.

Het OM handelt met de KPMG-transactie van deze week wat mij betreft helemaal volgens het boekje. In het persbericht wordt bijvoorbeeld duidelijk ingegaan op een eerdere transactie die met KPMG in het kader van een corruptieaffaire bij Ballast Nedam werd gesloten. Uitgelegd wordt waarom er in juridische zin, hoewel KPMG voor de tweede maal in een transactie wordt betrokken, geen sprake is van recidive.

De ‘best practice’ is wat mij betreft echter vooral gebaseerd op het inzicht dat ten aanzien van de casus wordt verstrekt in het veertien pagina’s tellende feitenrelaas. Daarin wordt een technisch lastige kwestie goed uiteengerafeld en uitgelegd. Er wordt zelfs ingegaan op een mogelijk motief voor de fiscaal gedreven handelwijze.

Nog vragen

Na lezing van alle openbaar gemaakte feiten resteren nog belangrijke vragen

Na lezing van alle openbaar gemaakte feiten resteren echter nog wel belangrijke vragen: zou KPMG de enige organisatie zijn geweest die een dergelijke fiscaal gedreven constructie heeft toegepast? Ook andere grote dienstverleners hebben fiscalisten aan zich verbonden of ingehuurd. Wat hebben die fiscalisten geadviseerd? Zijn er constructies zoals die bij KPMG opgezet bij de kantoorkolossen aan de Amsterdamse Zuidas, in Utrecht, Rotterdam en Den Haag?

Het zijn vragen uit nieuwsgierigheid. Maar ook uit verwondering: waarom verhuizen accountants, belastingadviseurs, consultants en aanverwanten periodiek van het ene naar het andere pand? Welke rol spelen eigendoms- en partnerstructuren daarbij? Het zijn ook vragen die voortkomen uit gesprekken met betrokkenen uit de genoemde sectoren.

Menigmaal heb ik stoere verhalen gehoord, die erop neer kwamen dat zij meer verdienden met dergelijke onroerend goedtransacties dan met controleren en adviseren. Ook circuleren verhalen over het wegsluizen van behaalde transactiewinsten naar buitenlandse bankrekeningen.

Kortom: ik zie aanleiding om op basis van het voorgaande enkele hypotheses op te stellen en een feitenonderzoek te doen. Het door het OM verstrekte inzicht in de door KPMG opgezette constructie maakt immers dat we zeker niet kunnen uitsluiten dat ook anderen denken de fiscus met vastgoedconstructies te slim af te kunnen zijn.

Marcel Pheijffer is hoogleraar accountancy aan de universiteiten van Nyenrode en Leiden.

Bron: Financieeel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het kan dat bedrijven splinternieuwe gebouwen laten neerzetten terwijl er zoveel leegstand is in bedrijfsgebouwen. Er moet een belastingtruc zijn ! Of malversatie natuurlijk zoals bij KPMG. Dat laatste zal mij niet doen verbazen. Maar ja, het kabinet doet niets, de tweede kamer is stil en ook Justitie vindt het allemaal wel gezegend . Vreemd allemaal. De corruptie krijgt in Nederland ruim baan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -