28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Nu.cw | Rhuggenaath: Nederland geeft weinig ruimte voor onderhandelingen over voorwaarden

De lijst van Curaçao met aanpassingen van de voorwaarden die Nederland stelt, is niet lang. In gesprek met NU.cw zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) niet de indruk te hebben dat de ruimte wijd open is om lange onderhandelingen te voeren.

“Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA) heeft wel de ruimte geven om te reageren op de wettekst en dat gaan we nu doen”, aldus de minister-president. Of en wat Knops met de reacties zal doen, is onbekend.

Zoals bekend heeft Nederland een pakket met voorwaarden bij Curaçao neergelegd waar het land aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de derde tranche financiële hulp.

Er is overeengekomen dat Curaçao commentaar en wijzigingen mag aanbieden op de voorwaarden. Curaçao wil de reikwijdte van de bevoegheden van de Caribische Hervormingsentiteit (CHE) en de mate van participatie van de landen in de CHE bespreken.

Vorige week zei Knops bij zijn bezoek aan Curaçao dat er niet valt te tornen aan de Nederlanse voorwaarden. Rhuggenaath klinkt dan ook niet erg zeker over of Nederland ook daadwerkelijk iets met het commentaar van Curaçao gaat doen: “We kunnen elkaar misschien vinden en eventueel kunnen we de Raad van State onze vragen voorleggen”, aldus Rhuggenaath.

Nu.cw sprak met Rhuggenaath over de voorwaarden:

Bron: Nu.cw

Artikel delen

32 reacties

 1. @ Lucas, zekers een legitieme overeenkomst en levering van diensten. Naar de rechter zegt u? Jazeker want voor een factuur van 600 Naf. is het logisch dat ik 1500 Naf aan advocaat kosten spendeer, met een slagingskans van 0,01%. Nogmaals Lucas ik heb het over kleine ondernemers. Er zijn er meerdere die precies hetzelfde hebben meegemaakt.

 2. ….”MAN viel onder de “noem maar op”.. Maar die verdienen inderdaad een prominente positie op de voorgrond.”….zegt @Brian S.

  MAN Shushi verdient idd een prominente rol in de hall of shame!

  Bo’i MAN is de MAN,met haar MAN shushi.
  Tira pieda skonde MAN, voor hun stiekeme roversgilde!
  Kuminsá baha MAN MAN shushi, met het boeven van de Curaçaose schatkist.

  MAN,MAN,MAN,is allesbehalve Mans

 3. @Tula Tula toch.
  Wat een schande dat je de naam van de vrijheidsstrijder misbruikt en dan nog zo’n super stupide opmerking plaatst.

 4. @Tico Martina
  Lijkt me klinkklare onzin wat je beweert.
  Ga naar de rechter en je krijgt je gelijk en je krijgt je geld.
  ( als het een zuiver zaakje is natuurlijk….).

 5. @ Knoek-koe, jep. Als er een nieuwe regering zit dan worden de facturen van de consultants voldaan door de nieuwe regering. Soms zonder te controleren of de factuur niet reeds eerder is voldaan. Als jij als ondernemer echter een uitstaande factuur bij de overheid hebt, en er komt wisseling van de wacht voordat deze door de regering is voldaan, dan kun je fluiten naar je geld. Er wordt dan gezegd, tja dat was een factuur voor de voorgaande regering en die kunnen wij niet voldoen. Kom je de voormalige minister of overheids functionaris tegen en vraag je hoe het nu zit met de factuur die nog steeds niet betaald is, dan wordt je afgescheept met de woorden, “tja ik kan niks meer doen, je zult bij de huidige minister moeten zijn” terwijl hij of zij zich snel naar de auto haast.

 6. Natuurlijk geeft Knops geen onderhandelingsruimte. Bij de eerste eis: het verlagen van de overheidssalarissen verhoogt het kabinet de minister -salarissen! Alle andere voorwaarden, indien Curaçao akkoord, zullen in de praktijk ook niet worden opgevolgd door de corruptici onder leiding van
  Rhuggennaath. Er is maar een manier om dit op te lossen : laten escaleren!
  ( en een wisseling van de wacht bij het OM…).

 7. Of de minister president zich wil laten nakijken! Echt onvoorstelbaar dat je er een puinhoop van hebt gemaakt jaar in jaar uit, en nog eisen gaan stellen aan de lening verstrekker. Bij geen bank of financier hoef je aan te kloppen met je eigen eisen en wensen. MP, ajb afscheid nemen van deze kompananzi politiek.

 8. ….”Trouwens de “schuld” van de overheid tot 10-10-2010 bestond aan de lokale banken en pensioenfondsen. Decenia lang heeft men gegraaid uit de pot van de pensioenfondsen, waarbij men eigendom van de bevolking als onderpand heeft gegeven. Nooit zijn die gegraaide bedragen terug betaald. Hierdoor zijn er vele gebieden van Curacao ontwikkeld door de pensioenfondsen, en mag de bevolking betalen om naar zijn eigen stranden en baaien te gaan”…..

  @Tico, goed uitgelegd!

  Dat gebeurt elke keer! Grote leningen regelenals je zit”, spatten en verbrassen via projecten via consultants die maar één kantoorapparaat op hun lantoor hebben staan! : “Een efficiente factuur printer!”

  Als er weer geld is bij de overheid, stuurt iedereen snel zijn herinneringsfacturen gauw op.

  Er wordt betaald door de overheid zolang de (geld)voorraad strekt.

  Er wordt een flut project gerealiseerd, of een project zoals HNO otrobanda, dat quadrupel uit de klauwen is gelopen qua begroting.

  En waarvoor men een lokale additionele lening van 200 miljoen wilde afsluiten, zonder Knops toezicht zeg maar! We weten allemaal waarom, zodat we de favoriete vriendjes crediteuren als eerste kunnen uitbetalen.

  En zo…houdt de burger steeds minder over en betaalt zij voor de wandaden van de consecutieve regeringen.

  En daar hoort ook de onsmakelijke en goed bestuur onwaardige gewoonte bij om als Minister als eerste daad je dochter / zus / broer/ een toppisitie aan te bieden in de hoogste schaal of een project gunnen.

  En dat geldt dus ook voor de megafacturen die accountants (en nepaccountants zo als o.a. Isidora) bij Aqualectra, UTS, BZV , RdK/ISLA, etc hebben ingediend.

  RA of geen RA, ze lichten beiden even hard op! De een met cerificering de ander zonder..

  CHE is niet alleen gewenst, het ishard nodig!
  Knops doe je ding

 9. @ Brian S, correct. Sind 4 juni 1996 is er geen enkele partij die vrij is van zonden en graaien. De partij die echter Curacao in de uitkoop heeft gedaan was van de bankier Miguel Pourier. 1 van zijn eerste acties was om de salarissen van de overheids dienaars te verhogen “want anders wil niemand de politiek in”
  Trouwens de “schuld” van de overheid tot 10-10-2010 bestond aan de lokale banken en pensioenfondsen. Decenia lang heeft men gegraaid uit de pot van de pensioenfondsen, waarbij men eigendom van de bevolking als onderpand heeft gegeven. Nooit zijn die gegraaide bedragen terug betaald. Hierdoor zijn er vele gebieden van Curacao ontwikkeld door de pensioenfondsen, en mag de bevolking betalen om naar zijn eigen stranden en baaien te gaan. Bestemmingsplannen van weleer golden opeens niet. Hierdoor is Brakkeput (bestemmingsplan landbouw met uitdrukkelijk verbod tot bebouwing) nu een grote huizenveld geworden. Toezicht doet men toch niet aan en men moet de pensioenfondsen tegoed houden toch.

 10. Knoek-koe,

  MAN viel onder de noem maar op.. Maar die verdienen inderdaad een prominente positie op de voorgrond.

  En dan de Accountants, Consultants etc die ook mee genieten

 11. @Tico, PAR, FOL, MFK, PLKP, PS, PNP, PAIS en noem maar op, allemaal hebben ze meegedaan en geen enkele partij heeft gedaan aan behoorlijk bestuur.

 12. @Tico Martina. Dank voor toelichting. Het ziet er allemaal niet fraai uit.
  Allemaal hebben ze in meer of mindere mate meegedaan.
  Hoe hoog is de schuld nu anno 2020?
  Weer rond de 2 miljard?

  Omayra Leeflang en de Carla Omayra.
  Hoe zat dat ook alweer?
  Boot van 1 miljoen die nooit is gaan varen?

 13. Rhuggenaath begin met oefenen met slikken. Want anders stik je. Nederland heeft allang door dat de zogenaamde experts van Curacao stuk voor stuk onbenullen zijn die zodra ze Hato Airport door zijn nergens serieus worden genomen. Men lacht hun uit als ze hun bek opendoen. CHE komt er en dan gaat men eventjes graven in de archieven. Archieven met onder andere de misstanden van 27 jaar PAR (Pouriers Administratieve Ramp partij). Hopelijk wordt Omayra eindelijk vervolgd voor de fraude met het schip en wordt Maria Liberia eindelijk de cel in gesmeten.

 14. @ Knoek-koe, let op. Tot 1993 was de schuldenlast van Curacao 1.3 miljard GULDEN (Naf). Voor 10-10-10 en voor de sanering was de schuldenlast van Curacao opgelopen tot 2.1 miljard EURO. Dit ondanks dat Miguel Pourier het eiland verkwanselde, zogenaamd voor IMF steun. Aan het eind van het liedje zijn alle bezittingen van het volk voor een appel en een ei (die Miguel en consorten gretig opvraten) vergeven aan Venezolanen etc. Overhead steeg enorm en ook hun salarissen. Kodela bijvoorbeeld die decenialang 1 directeur aan het hoofd had, kreeg opeens 6 directieleden die het veelvoudige verdienden wat de voormalige directeur verdiende. En denk maar niet dat het beter werd onder deze nieuwe toplaag. Kortom de Yui di Korsou heeft sinds 1996 kromgelegen en voor wat? Een stijgende schuldenlast. De OB heffingen van 2%, 5% en 6% op goederen en voedsel zijn nooit in de staatskas gevloeid maar bleven in de gretige diepe zakken van bijvoorbeeld oplichter Joel Gois. Coruptie en nepotisme is modus operandi hier. De geschiedenis herhaald zich met de PAR aan het roer. En toch blijven mensen erop stemmen.

 15. Het is zoals al werd beschreven in een ander artikel. Momenteel betaalt Nederland de salarissen van de politici en de ambtenaren, dat is prima volgens Ruggenaath. Maar Nederland moet zich voor de rest nergens mee bemoeien.

  Keep on dreaming Ruggenaath.
  Ik schreef in maart al dat je geen leider bent, de afgelopen maanden heb je mijn gelijk alleen maar meer bewezen.

 16. 10-10-10 zijn de schulden gesaneerd
  In 2020, zijn alle schulden van 101010 weer terug
  Waar zit het geld? Niet in de wegen, niet in de scholen niet in de zorgtehuizen, niet in de sociale fondsen…alles is achteruitgegaan…

 17. Ik vraag me af waarom sympatisanten van Rhuggenaath en C nauwelijks iets van zich laten horen.
  De makambas proberen middels reakties enig weerwoord te geven op de inmiddels bekende ingestudeerde monologen.
  Binnenkort krijgen ze te maken met geheel andere PVV en FVD
  gesprekspartners.
  Maak je borst maar nat.

 18. als Curacao leden wil voordragen: neem aan dat dit de Betrian’s, Tromps, Romero’s, Lastens, Martissen, Martinas, en alle andere usual suspects zijn die daar allesbehalve in het landsbelang gaan zitten

 19. Wat begrijp je niet? Jullie en je voorgangers hebben er een shitshow van gemaakt. Terecht dat NL voorwaarden stelt; ze kennen hun pappenheimers. Jullie hebben al zoveel beloofd, maar zijn de beloftes (bijna) nooit nagekomen!
  Bedenk wel dat NL dit voor de bevolking van Curaçao doet. Denk eens aan het volgende: als je een hypotheek wilt voor je huis, moet je ook aan allerlei voorwaarden voldoen van de geldschieter (bank); dus waarom doe je nu zo moeilijk?
  Heb je je wel eens afgevraagd wat minister betekent? Het woord minister is overgenomen uit het Latijn, waar het woord `minister` dienaar betekent. Je dient dus de bevolking en niet omgekeerd!!!!

 20. Rhuggenaath, allemaal aardig om over de voorwaarden van de 3e tranche te praten maar hoe zit het met de afhandeling van de voorwaarden van de 2e tranche ??. 12 5 % ambtenaren etc.
  Knops was o.a. niet enthousiast over de korting van 25% op ministerssalarissen en vervolgens deze te verhogen. Mede door het smoesje dat dat door Nederland was geëist wij als bevolking overigens ook niet.

 21. Oh Ruggenaath,

  Was je dat op 10 juli niet al duidelijk?
  Mij wel.
  Maar ik ben dan ook een makamba.
  Nee is nee in het Nederlands en ja is ja.
  Duidelijker kan het niet…

  Nos mes por
  Ga zo door.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...