Nu.cw | ‘Nog altijd miljoenen aan publiek geld naar zorgbestuurders’

En Nederlandse bestuurders van zorgondernemingen zijn de enigen niet. Zie het loonstrook Curacaose SVB bestuurder Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 | balkje

Aandeelhouders en bestuurders van zorgondernemingen in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg hebben in 2019 voor minimaal 21,7 miljoen euro aan dividend uitgekeerd gekregen.

Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van Pointer en Follow the Money, die de jaarrekeningen van zorgbedrijven hebben bestudeerd.

Pointer en Follow the Money stelden bij 119 zorgbedrijven vast dat de winst over 2019 niet in de zorg werd geïnvesteerd, maar naar aandeelhouders en bestuurders vloeide. “Opnieuw troffen we een aantal zorgcowboys aan”, schrijven de onderzoeksplatformen.

In sommige gevallen werden bedragen van 2 miljoen euro uitgekeerd. Uit eerder onderzoek van partijen bleek bovendien dat veel bedrijven fraude niet schuwden als middel om de winstmarges op te schroeven en zo stevige winstuitkeringen te pakken.

Doordat deze bedrijven gefinancierd worden met zorgpremies en belastinggeld, zijn de salarissen van bestuurders aan het in de Wet Normering Topinkomens geregelde maximum gebonden. Daar vallen winstuitkeringen niet onder en deze kunnen – mits goedgekeurd door de raad van toezicht – worden uitbetaald aan de zorgbestuurders.

Follow the Money wijst naar de Wet integere bedrijfsvoering zorgaanbieders (Wibz), die dit jaar wordt opgesteld om paal en perk te stellen aan de hoge winstuitkeringen in de zorg. “Die wet moeten we snel invoeren. En als er meer nodig is, gaan we dat doen”, zegt VVD-Kamerlid Sophie Hermans in een reactie tegen het onderzoeksplatform.

Bron: Nu.cw

3 Reacties op “Nu.cw | ‘Nog altijd miljoenen aan publiek geld naar zorgbestuurders’

 1. Walgelijke graaiers in Nederland en hier.

  Het basisinkomen van de president van de USA is nog minder dan van SVB bestuurder Philip Martis!
  Dit soort figuren hoeft echt niet meer te verdienen dan de hoogste ambtenaar *), dat is méér dan genoeg.

  *) Op jaarbasis met toelagen ongeveer Naf 250.000!

 2. Goed voorbeeld doet goed volgen.

 3. Joep Meloen

  Dit gaat volgens mij over Nederland, niet over Curacao. Het is hier ook slecht gesteld met betalingen aan bestuurslede, maar het is geen 21 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *