28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 04:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Het geluk van PAR (en misschien ook wel andere regeringspartijen)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marnix van Thiel aan het woord.

Ik weet het nog goed. Iets minder dan vier jaar geleden was ik in een jubelstemming. Het was net duidelijk geworden dat de PAR maar liefst zes zetels zou kriijgen in de nieuwe Sta-ten. Het lag voor de hand dat Eugene Rhuggenaath partijleider van de PAR een nieuwe regering zou gaan leiden. Ik dacht oprecht: hè hè, de grote problemen waar ons eiland mee kampt, zullen eindelijk worden aangepakt.

- Advertentie -

Na het feestje, dat plaatsvond op het partijkantoor, reed ik naar het nabijgelegen Lik Je Vingers, waar ik een kaassoufflé bestelde om de grote overwinning te vieren, Met de kennis van nu durf ik te stellen dat mijn blijdschap naïef was. Zeer naïef. Want hoe staat ons eiland er eigenlijk voor na vier jaar Rhuggenaath en consorten? Ik ben zeer waarschijnlijk niet de enige die die vraag zou beantwoorden met ‘zeer slecht’. We zijn er geen haar op vooruitgegaan.

De werkloosheid staat op ten minste 17,4 procent van de beroepsbevolking (CBS, 2020) en 14.000 gezinnen zijn afhankelijk van de voedselbank (Van Ditzhuijzen, 2021). Tuurlijk, de coronacrisis heeft de werkloosheid en de afhankelijkheid van de voedselbank verergerd, maar laten we niet doen alsof de crisis deze problemen heeft veroorzaakt. Ze waren er al ver voor de komst van het virus.

Maar heeft de regering-Rhuggenaath in de drie jaar voor de intrede van het virus ook maar iets gedaan aan de werkloosheid en daarmee ook de afhankelijkheid van de voedselbank? Het antwoord is helaas nee. Maar goed, het is nu weer verkiezingstijd en de PAR moet uiteraard kiezers gaan overtuigen. Dat kan de partij moeilijk doen door te wijzen op de resultaten van de regering, want die zijn er bijna niet.

Daarom doet ze iets wat ze, nu ik erop terugkijk, vaker heeft gedaan: doemscenario’s schetsen. Ik citeer Stephen Walroud: ‘Het enige wat tegenwicht kan bieden tegen wat eraan komt, is een grote PAR. Zo groot dat het niet lukt om de PAR buiten te sluiten zoals Schotte en Wiels deden in 2010. Strategisch stemmen is belangriiker dan ooit geworden’ (www.facebook.com). Vrij vertaald: ‘Stem op ons, want anders komen de corrupte slechteriken aan de macht (en God weet wat er dan gebeurt)’.

- Advertisement -

Zo’n argument zou overtuigend kunnen zijn, ware het niet dat de PAR zelf (ook) zeer weinig oplossingen biedt voor de structurele problemen. Oké, qua corruptie valt het voor mijn gevoel wel mee. Maar daarmee is alles gezegd: de PAR lijkt de partij te zijn geworden van het doormodderen.

Het stomme is dat veel mensen uiteindelijk toch op de PAR zullen stemmen, omdat ze als de dood zijn voor de doemscenario’s die waarheid kunnen worden als partijen als de MFK en Kòrsou di Nos Tur aan de macht komen. Belangrijker: er word oral op de PAR gestemd omdat geen redelijk alternatief is. Als dat cr was geweest, dan had de probleem gehad. Daarom zeg ik: het geluk van de PAR.

Marnix van Thiel,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

12 reacties

 1. Exact @Brian S
  Helemaal eens.
  De PAR was niet eens in staat de functie OCWS nog een paar maanden onder Rhuggenaath te laten vallen er moest weer snel even een vriend goed bedeeld worden!
  Nepotisme ten top.
  Iedere keer weer!!

 2. ik geef de PAR ook geen voldoende, maar bedenk wel dat ze crisis op crisis heeft meegemaakt (Venezuela, raffinaderij, Corona) en die met een lege portemonnee moest bestrijden.

  PAR zit nu allang een tijdje op de regeringsstoel. Problemen met Isla en Venezuela spelen al langer. PAR weigerde hier op in te spelen. Geen geld? Zelfde verhaal! PAR verbrast zelf veel geld en durf de dure ambtenarij niet aan ta pakken en hun vriendjes op dure plekken. Alcala mag lekker de wereld rondvliegen en nu zet je een nitwit als Steven Croes als Minister neer. En dan klagen over geen geld?

 3. als de conclusie is dat PAR de minst slechte optie is/het minste corrupt is, is dat niet de echte conclusie dat de democratie op Curacao een mislukking is geworden, dat wij eigenlijk de know how en kunde hebben van een gemiddelde gemeente en niet van een land, en wij daarom ook onze “toppers” moeten gaan belonen als gemeente medewerkers ipv van lands medewerkers?

  Het viel mij trouwens dat een van de grote drie (Henk/Wim/Trui) weer terug op ons forum is: welkom!

 4. Trabow pa Korsou en PIN, ooit een sociaal-christiaan met een socialist. Uiteindelijk is op niks uitgelopen. Helaas volgens de hedendaagse berichtgevingen vertoeft de socialist in de vijver van de haaien m.a.w. de capitalisten.
  PNP kan ik vooralsnog geen poolshoogte van krijgen, een soberanista als lijsttrekker, (voormalige) advocaat van de onderwereld op twee en die langzamerhand glibberige aal wordende Osepa op drie.
  KEM, “word of advice” Wiels heeft een enorm gat achtergelaten, jammer dat je daar niet op inspeelt.

 5. Ja het grote dilemma!
  Op wie in hemelsnaam te stemmen?
  Vishon?

  Zijn nog nat achter de oren, vechten elkaar nu al het kot uit.

  PAR met Zita, en Girogori, Alkalla walle die total geen respect had voor de scholen hun budget.

  MAN, al 25 jaar een corrupte bende van partijvazallen en positiesverdelen.
  PS, MFK, FOL grote no,no, tenzij je family of friends bent

  KUMUN, jammer van de figuur op de lijst.
  Maar wensen wel samenwerking met Nederlan in gemeentevorm.

  Ja sommigen vrezen dat we dan onze identiteit verliezen.

  Maar identiteit gaat ook gepaard met “gatenwegen, geen response van ministeries, totale absentie van begrotingsdiscipline, rampas waarvan niemand wist dat die gebouwd werd zogenaamd, en verven van bruggen , was dat zonder publieke aanbesteding?

  Als er geld teverdienen was met straatnaamborden had elke straat een nieuw naamboordje door Zita & sons geleverd met 50% familie opslag!

  Een ding staat vast, PAR heeft er een potje van gemaakt, maar zouden de anderen het onder dito omstandigheden het beter hebben gedaan, met een corrupt verleden, vol nepotosme en staatskasrovers, (MFK, MAN, PS destijds)

 6. Rechtstaat, de nieuwe partijen kunnen nog zo’n geweldig programma hebben (meestal zonder uitleg hoe ze het gaan financieren) maar met of 1 of 2 zetels heb je geen enkele macht.

  En volgens velen heeft Vishon een geweldig programma. Maar een van de partijleiders van Vishon ontmaskert zichzelf en zijn partij meteen door bij het eerste de beste meningsverschil naar de mafia van de MFK over te stappen.

 7. Helaas voor sommigen weet ik te relativeren.

  Ik mag kiezen uit vooralsnog 15 partijen (weet niet wat die gekke Pacheco nog uit zijn hoed tovert) en wat mij op dit moment bezighoud is, de spreekwoordelijke ideologie en/of stroming van deze partijen. Vaststaat dat MAN en PAR gewetenloos zijn. Dan heb ik nog dertien partijen om mijn laatst uitgebrachte MAN stem t.b.v. mijn aanstaande stem voor te kiezen.

  De keuze is reuze, Kumun noway, Vishon als ze van hun troon dalen wellicht, Democraat tja De geus is alsnog een gruwel en zo kan ik verder….. Om toch even verder te gaan, de overkant van het spectrum, de eerste drie van KDNT zullen never nooit plaatsnemen in een kabinet derhalve is dat broodnodige zakenkabinet een betere optie bij hun.

  Dus Henkie, eer ik begeef, moeten de overige 13 partijen goed onder de loep worden genomen.

 8. Ja PAR en MAN hebben zeker wegkijkers en/of corrupte elementen of slappe Managers!
  Gijsbertha, Stephen, Zita,

  Maar alles beter dan in en in corrupte of racistische partijen als MFK, PS, FOL of leeghoofdige partijen als Trabou pa Kòrsou

 9. @Henk, schitterend verwoord, vooral dat stukje van deugdagentje Rennox!
  Makkelijk oppositie voeren en (1.000) koeien met gouden horens beloven!
  Waar heb ik dat eerder gehoord, die koeien!

  Deugdagentje Rennox, die zijn partijleidster in de rug stak, en onverdiende zetel meenam, en die het in ene in zijn bol kreeg.

 10. Rechtsstaat, noem mij dan een beter alternatief, jij Grossmaul.

  En bewijs met je antwoord niet dat je een UNA diploma hebt, net als onder andere Henry Jourdain, want dan maak je je wederom belachelijk en dat wil ik je besparen.

  Daar hebben we op dit forum Drechi al voor.

 11. M.i. deze gasten van de PAR en de MAN wederom op sleeptouw nemen, is ronduit crimineel.

  En alsnog verkondigen dat zij de minst slechten van de slechten zijn is simpelweg vertoning van grenzeloze naïviteit.

  Dios libra nos di MAN ku PAR.

 12. Ik ben ook teleurgesteld in de PAR, vooral in senora snoepreis AlKLM Walle en nog meer in de baantjes aan familie uitdelende lola Leito maar zou waarschijnlijk weer op MAN en PAR stemmen omdat ze (1) de besten van de slechtsten zijn en (2) de best mogelijke garantie zijn voor een band met Nederland (geld + toezicht). Maar laat Kennedy Ruggenaath dan wel eerst even de benoeming van mafiameid Stella van Rijn tot voorzitster van de commissie Integriteit ongedaan maken.

  Komun zou een goed alternatief bij de stembus kunnen zijn, maar dat wordt hooguit een splinterpartijtje en de drugscrimineel hoog op hun lijst geeft ook weinig vertrouwen. Misschien kunnen ze met hem scoren door de verdwenen 600 kilo coke op te lossen.

  Om over Vishon, waarvan de oprichter blijkbaar zo’n goed ontwikkelde normen en waarden heeft dat hij in notime naar de criminele MFK is overgestapt, nog maar niet te spreken.

  Tenslotte: ik geef de PAR ook geen voldoende, maar bedenk wel dat ze crisis op crisis heeft meegemaakt (Venezuela, raffinaderij, Corona) en die met een lege portemonnee moest bestrijden.

  Het is makkelijk opppositie voeren met waanzinnige ideeen zoals het lelijk betatoueerde mislukte politie agentje Rennox Calmes die de onderstand naar 1,100 gulden wil verhogen.

  Waarvan betalen we die, konjo Calmes? Van het schrappen van snoepreizen naar peperdure verkeersbeurzen? O nee, u bent niet geweest, want u besloot door te vliegen naar London omdat u uw riante daggeldvergoeding wlde besteden in Harrods.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -