25 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 09:17

ParadiseFM | Vier mensen overleden; testratio opnieuw 5%

Opnieuw zijn vier mensen op 1 dag overleden aan de gevolgen van covid-19. Zij brengen het aantal op 94 slachtoffers in totaal. Dat blijkt uit de cijfers...

DolfijnFM | Testratio Curaçao blijft onder tien procent

De testratio van 5,3 was gisteren voor de vierde dag op rij lager dan tien procent. De druk op de zorg blijft hoog, al waren de cijfers...

DolfijnFM | Verenigde Naties verwachten meer Venezolanen naar de eilanden

De verenigde Naties denken dat dit jaar opnieuw meer Venezolanen op zoek naar eten en medicijnen op een van de Caribische eilanden Nu zijn dat er 195.000,...

DolfijnFM | Meeste ongelukken zijn vanwege voorrangsfout

Verreweg de meeste ongelukken op Curaçao zijn het gevolg van voorrangsfouten. Dat valt op te maken uit de ongevalsstatistieken van Forensys over 2020. ruim 22 procent van de...

DolfijnFM | Politie arresteert twee mannen met hulp van Marechaussee, Marine en VKC

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opium- en Vuurwapenlandsverordening, van bedreiging, mishandeling en poging tot moord. Dat gebeurde bij twee...

FD | Mogelijk meer verdachte bestuurders in witwaszaak ABN Amro

Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht. Pieter Couwenbergh Ivo Bökkerink | Financieel Dagblad ABN Amro trof maandag een schikking in een onderzoek dat sinds de zomer van 2019 liep. In...
- Advertisement -spot_img
HomeVerkiezingen Curacao 2021Nu.cw | Lysaira Ortela (MAN): Het wordt tijd voor modernisering EOP

Nu.cw | Lysaira Ortela (MAN): Het wordt tijd voor modernisering EOP

Ortela heeft volgens eigen zeggen uitgebreide kennis op het gebied van bancaire zaken. Ze debuteert voor de komende verkiezingen op de lijst van de MAN.

Lysaira Ortela, nummer 9 op de lijst van de politieke partij MAN, gelooft er heilig in: Als we meer ontwikkeling voor ons eiland wensen, moeten we nu echt de handen ineen slaan en de wetgeving rond het EOP (Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao, A.B. 1995 no. 36) moderniseren.

Ortela heeft een academische achtergrond en volgens eigen zeggen uitgebreide kennis op het gebied van bancaire zaken. Ze debuteert voor de komende verkiezingen op de lijst van de MAN. Met haar leuze #Pens’é, hasié, logr’é… Ban Bib’é [Letterlijk vertaald: Bedenk het, Doe het, Realiseer het… Beleef het] maakt zij haar overtuiging duidelijk ‘dat welzijn, het leiden van een waardig leven en ontwikkeling van ons volk prioriteit nummer 1 is en we om die redenen dit dan ook moeten waar maken’.

Het is die overtuiging die er toe leidt dat Ortela de aanpassing van het EOP als een belangrijke actiepunt ziet om ontwikkeling te realiseren ’’maar dan wel een ontwikkeling die aangepast is aan de eisen en de realiteit van de ‘Yu di Kòrsou’ van tegenwoordig en waarbij er een balans gevonden dient te worden tussen aan de ene kant bescherming en waarborging van ons ecosysteem en de andere kant het faciliteren van een productieve economie, waardoor Curaçao kan gaan groeien’’.

Ortela stelt verder: ’’Economische ontwikkeling is van groot belang voor het welzijn van ons eiland. Hiervoor hebben we zowel lokale als internationale investeerders nodig. Grond is één van de bronnen die van groot belang is en vaak hebben ondernemers dit nodig om zich te kunnen vestigen”, aldus Ortela.

De zonering van Curaçao waarbij de bestemmingen van de terreinen geregeld zijn – zoals bijvoorbeeld gebieden met woon-, commerciële-, toeristische- en landbouwkundige doeleinden – is opgenomen in het EOP. Het EOP is het eerste ontwikkelingsplan dat destijds in augustus 1995 werd goedgekeurd door het Eilandgebied Curaçao.

“Dit plan zou elk 5 jaar gereviseerd moeten worden. Echter, naast de wijziging van 2017, is er verder nooit meer iets aan gedaan. Gezien het feit dat het investeringsklimaat aantrekkelijker moet worden gemaakt, maar altijd in balans moet zijn met het gedachtengoed van de bevolking, is het van groot belang dat zo snel mogelijk gestart wordt met het proces voor het aanpassen van het EOP’’, zegt Ortela.

Bron: Nu.cw

8 reacties

 1. Prachtige woorden, maar helaas in de categorie oeverloze lulkoek zonder inhoud . Benieuwd welke “academische ” achtergrond deze nitwit heeft: wsl ergens cum fraude geslaagd.

  Wat een treurnis….

 2. Het wordt tijd is een 78 toerental plaat die eens weer afgedraaid wordt .
  Wat hebben sinds 1969 bereikt met de yunan di terra , volgens mij nul , nul .
  Wel ja toch iets , alleen maar zakkenvullers .
  Weer zo,n verkiezings leuzen zonder goede onderbouwing .
  Vreemd , heel vreemd .

 3. En wat heeft de man dan in de afgelopen regeringsperiode gedaan?
  En daar gaan we dan de volgende regeringsperiode mee door, als we stemmen genoeg krijgen.
  Goed vooruitzicht.

 4. Met de bescherming van de natuur op ons eiland is het helaas niet al te best gesteld. Ons ecosysteem wordt niet serieus genomen en voortdurend bedreigd. Voorbeelden te over zoals de geplande bouw van huizen, vakantiewoningen, shops enz. te Jan Thiel, Rif St. Mari en Bullenbaai/Malpais. Als deze financiële bankmevrouw het over het ‘aanpassen’ van het EOP heeft is de kans groot is dat zij bedoeld; economie en werk gaan voor, geen gezeur en bouwen maar! En dus weer meer beton, wegen enz. en weer minder groene ruimte en natuur. Wij moeten gaan stoppen met het verkopen en verkwanselen van ons Land aan projectontwikkelaars en ‘investeerders’. Deze mensen willen geld verdienen (en meer en meer) en zijn niet geinteresseerd in het behoud van groene ruimte en natuur en het op een zo efficient mogelijke manier gebruiken van de reeds beschikbare ruimte. Dat laatste kost meer geld en dus; maar beter ‘de mundi’ platgooien en met beton en asfalt gaan bewerken. Is goedkoper toch? Beste mevrouw en beste bestuurders; laten wij alstublieft wijs omgaan met datgene wat wij nog hebben. Voor ons Land en onze toekomst.

 5. Heel goed en vernieuwend idee, Ortela, beging met je zelf om je niet op een politieke partij lijst te zetten in deze rotzooi verkiezingen waar dit jaar geen ene moer van terecht komt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties