29 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 11:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Lysaira Ortela (MAN): Het wordt tijd voor modernisering EOP

Ortela heeft volgens eigen zeggen uitgebreide kennis op het gebied van bancaire zaken. Ze debuteert voor de komende verkiezingen op de lijst van de MAN.

Lysaira Ortela, nummer 9 op de lijst van de politieke partij MAN, gelooft er heilig in: Als we meer ontwikkeling voor ons eiland wensen, moeten we nu echt de handen ineen slaan en de wetgeving rond het EOP (Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao, A.B. 1995 no. 36) moderniseren.

Ortela heeft een academische achtergrond en volgens eigen zeggen uitgebreide kennis op het gebied van bancaire zaken. Ze debuteert voor de komende verkiezingen op de lijst van de MAN. Met haar leuze #Pens’é, hasié, logr’é… Ban Bib’é [Letterlijk vertaald: Bedenk het, Doe het, Realiseer het… Beleef het] maakt zij haar overtuiging duidelijk ‘dat welzijn, het leiden van een waardig leven en ontwikkeling van ons volk prioriteit nummer 1 is en we om die redenen dit dan ook moeten waar maken’.

Het is die overtuiging die er toe leidt dat Ortela de aanpassing van het EOP als een belangrijke actiepunt ziet om ontwikkeling te realiseren ’’maar dan wel een ontwikkeling die aangepast is aan de eisen en de realiteit van de ‘Yu di Kòrsou’ van tegenwoordig en waarbij er een balans gevonden dient te worden tussen aan de ene kant bescherming en waarborging van ons ecosysteem en de andere kant het faciliteren van een productieve economie, waardoor Curaçao kan gaan groeien’’.

Ortela stelt verder: ’’Economische ontwikkeling is van groot belang voor het welzijn van ons eiland. Hiervoor hebben we zowel lokale als internationale investeerders nodig. Grond is één van de bronnen die van groot belang is en vaak hebben ondernemers dit nodig om zich te kunnen vestigen”, aldus Ortela.

- Advertentie -

De zonering van Curaçao waarbij de bestemmingen van de terreinen geregeld zijn – zoals bijvoorbeeld gebieden met woon-, commerciële-, toeristische- en landbouwkundige doeleinden – is opgenomen in het EOP. Het EOP is het eerste ontwikkelingsplan dat destijds in augustus 1995 werd goedgekeurd door het Eilandgebied Curaçao.

“Dit plan zou elk 5 jaar gereviseerd moeten worden. Echter, naast de wijziging van 2017, is er verder nooit meer iets aan gedaan. Gezien het feit dat het investeringsklimaat aantrekkelijker moet worden gemaakt, maar altijd in balans moet zijn met het gedachtengoed van de bevolking, is het van groot belang dat zo snel mogelijk gestart wordt met het proces voor het aanpassen van het EOP’’, zegt Ortela.

Bron: Nu.cw

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Prachtige woorden, maar helaas in de categorie oeverloze lulkoek zonder inhoud . Benieuwd welke “academische ” achtergrond deze nitwit heeft: wsl ergens cum fraude geslaagd.

  Wat een treurnis….

 2. Het wordt tijd is een 78 toerental plaat die eens weer afgedraaid wordt .
  Wat hebben sinds 1969 bereikt met de yunan di terra , volgens mij nul , nul .
  Wel ja toch iets , alleen maar zakkenvullers .
  Weer zo,n verkiezings leuzen zonder goede onderbouwing .
  Vreemd , heel vreemd .

 3. En wat heeft de man dan in de afgelopen regeringsperiode gedaan?
  En daar gaan we dan de volgende regeringsperiode mee door, als we stemmen genoeg krijgen.
  Goed vooruitzicht.

 4. Met de bescherming van de natuur op ons eiland is het helaas niet al te best gesteld. Ons ecosysteem wordt niet serieus genomen en voortdurend bedreigd. Voorbeelden te over zoals de geplande bouw van huizen, vakantiewoningen, shops enz. te Jan Thiel, Rif St. Mari en Bullenbaai/Malpais. Als deze financiële bankmevrouw het over het ‘aanpassen’ van het EOP heeft is de kans groot is dat zij bedoeld; economie en werk gaan voor, geen gezeur en bouwen maar! En dus weer meer beton, wegen enz. en weer minder groene ruimte en natuur. Wij moeten gaan stoppen met het verkopen en verkwanselen van ons Land aan projectontwikkelaars en ‘investeerders’. Deze mensen willen geld verdienen (en meer en meer) en zijn niet geinteresseerd in het behoud van groene ruimte en natuur en het op een zo efficient mogelijke manier gebruiken van de reeds beschikbare ruimte. Dat laatste kost meer geld en dus; maar beter ‘de mundi’ platgooien en met beton en asfalt gaan bewerken. Is goedkoper toch? Beste mevrouw en beste bestuurders; laten wij alstublieft wijs omgaan met datgene wat wij nog hebben. Voor ons Land en onze toekomst.

 5. Heel goed en vernieuwend idee, Ortela, beging met je zelf om je niet op een politieke partij lijst te zetten in deze rotzooi verkiezingen waar dit jaar geen ene moer van terecht komt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -