31 C
Willemstad
• dinsdag 16 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AVC | Het gaat al lang mis op het Curaçaose ministerie van Financiën

HomeLandenCuraçaoAVC | Het gaat al lang mis op het Curaçaose ministerie van...

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha | Persbureau Curacao
Deze week bracht de Curaçaose minister van Financiën het nieuws dat de invoering van de Algemene Bestedingsbelasting ter vervanging van de huidige Omzetbelasting weer is uitgesteld.

Opvallend, want dezelfde minister kondigde in december nog aan dat de wetgeving per 1 april van dit jaar zou worden ingevoerd. Eerder zou de wetgeving al begin dit jaar op 1 januari en zelfs nog eerder, op juni 2019 (!) worden ingevoerd.

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft zich inmiddels meerdere malen geïrriteerd uitgesproken over het feit dat haar wél om advies wordt gevraagd, maar dat het ministerie vervolgens niets met deze adviezen doet.

Bunker

Het opnieuw niet halen van de deadline past in een breder beeld van mismanagement binnen het ministerie van Financiën. Zo werkt het personeel van de Inspectie der Belastingen al meer dan een jaar (!) in een bunker op Mahuma, zonder daglicht.

Belastingdienst tijdelijk gehuisvest in Citex-gebouw op Mahuma

Voor deze tijdelijke oplossing is door het ministerie gekozen na de brand in augustus 2019. Maar na anderhalf jaar is het nog steeds niet gelukt om het personeel op een waardige manier te huisvesten.

OZB

Uit het recente voorstel tot aanpassing van de OZB-wetgeving kunnen we opmaken dat dat de OZB-aanslagen over 2019 en 2020 nog steeds niet zijn verzonden. Dit terwijl de minister beweert dat de lagere belastingopbrengsten slechts het gevolg zijn van de Covidcrisis.

De Onroerend Zaak Belasting levert volgens het SER-advies een kleine dertig miljoen gulden per jaar op, dus hier laat de minister gewoon zestig miljoen gulden liggen.

Ook bij andere belastingsoorten zijn er achterstanden. Niet zo gek als je het fatsoen niet hebt om je ambtenaren van een waardige werkplek te voorzien.

ICT

Ook met het nieuwe ICT-systeem wil het maar niet vlotten. Er wordt al sinds 2014 (!) door Bearingpoint aan gewerkt en heeft tussen de twaalf en twintig miljoen gulden gekost. Het werkt nog steeds niet.

De belastingdienst werkt nog steeds met dezelfde verouderde systemen waarin waarschijnlijk ook niet meer wordt geïnvesteerd. Al meerdere keren is de ‘Nieuwe Belastingorganisatie’ (NBC) aangekondigd, waarmee men sinds 1994 (!) bezig is.

Nieuwe Belastingdienst Curaçao

Vorige week werd de NBC nog middels promotiefilmpjes op lokale TV-stations aangekondigd. Maar met welk doel? Er is voorlopig helemaal geen NBC, dus wat heeft de burger aan deze propaganda?

En er is meer negatieve pers rond het ministerie van Financiën. Zo blijken er nog zo’n driehonderd onbeantwoorde Statenvragen te liggen. Het hoogste aantal van alle ministeries.

Ook heeft SOAB aangegeven dat door toedoen van het ministerie van Financiën de controle van de jaarrekening 2019 vertraging oploopt. Er zo zouden we nog wel even door kunnen gaan.

Leiding?

Maar wie heeft er nu eigenlijk de leiding op dat ministerie? Het was al breder bekend, maar uit een recent artikel over het Coördinatie Monitoring Team, dat de projecten van de COHO moet gaan aansturen, kunnen we opmaken dat Ersilia ‘Zus’ De Lannooy als interim Secretaris-Generaal binnen het ministerie van Financiën werkzaam is.

Financien DG Ersilia ‘Zus’ de Lannooy | Persbureau Curacao

Als hoogste ambtenaar is zij verantwoordelijk voor het functioneren van het ministerie. En dat gaat haar kennelijk niet goed af. Maar hoe is zij op die positie terecht gekomen? Heeft er een selectieprocedure plaatsgevonden, of is dit weer een typisch gevalletje nepotisme van de huidige minister van Financiën?

‘Interim’ betekent tijdelijk. Is de procedure voor een permanente invulling van deze positie dan inmiddels opgestart? Je kunt je afvragen of het verstandig is om iemand die kennelijk haar handen meer dan vol heeft aan het ‘managen’ van haar eigen ministerie de aangewezen persoon is om ook de uitvoering van het Landenpakket te gaan coördineren?

Minister

Het zou goed zijn als een nieuwe regering nog eens kritisch kijkt naar de personen die nu op sleutelposities zijn geplaatst. Dat geldt allereerst voor de nieuwe invulling van de post van minister van Financiën zelf.

Na onder andere een voormalig directeur van een beveiligingsbedrijf en een woordvoerder van de raffinaderij is er behoefte aan een minister met inhoudelijke financiële kennis.

De COHO biedt Curaçao een unieke kans om de broodnodige hervormingen door te voeren. Daar moeten we mensen op zetten met de juiste kennis en kunde die daar met volle toewijding mee aan de slag kunnen gaan.

Bronnen:

Bron: Achterkant van Curacao

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. ….”kunnen we opmaken dat Ersilia ‘Zus’ De Lannooy als interim Secretaris-Generaal binnen het ministerie van Financiën werkzaam is”….

  Dezelfde in overheidscultuur gesudderde tante die elke x weer op posities komt waar ze er een potje van maakt. Bij cbcs mocht ze 2 jaar studeren voor 300k, en toen werd ze uitgeleend?

  Oncomfortabel dit, ik ga bijna denken dat @Ericlapas een punt hedft: de zoveelste zwarte bestuurder die niet uitblinkt in bestuurs en change management functies! Ondanks alle studies titels etc. Zie ook Tromp, Sluis, Kook, Geus, Begina, Scoop L, jonis, Gijsbertha, Zita, Stephenn Martina, Gilbertartina, Koeiman, en Ersilia! De instaties werken van geen meter of zijn over de kop gegaan of de projecten komen niet van de grond!

  Deze mensen maken Curaçao helemaal kapot!

  Ga naar de gym en zoek een apparaat om die hersenspier te trainen!

 2. ‘Ook met het nieuwe ICT-systeem wil het maar niet vlotten. Er wordt al sinds 2014 (!) door Bearingpoint aan gewerkt en heeft tussen de twaalf en twintig miljoen gulden gekost. Het werkt nog steeds niet.’

  Misschien de Avalon software van de moeder van Stephen Capella in Panama eens proberen?

 3. Maar hoe kan dat? Gijsbertha had zijn eigen dochter benoemd om dit op te lossen?

  Ook met het nieuwe ICT-systeem wil het maar niet vlotten. Er wordt al sinds 2014 (!) door Bearingpoint aan gewerkt en heeft tussen de twaalf en twintig miljoen gulden gekost. Het werkt nog steeds niet.

  En wie werkte er bij Bearingpoint? Dochter Vanessa! Trouwens Bearingpoint deed al van alles wat voorheen bij de overheid dus waar zal het aan liggen?

 4. Er is maar 1 oplossing: een vliegtuig vol accountants en belastingspecialisten uit Nederland laten komen met onbeperkt mandaat om deze baggerbende uit te mesten en deze incompetente clowns per direct de deur uit te zetten. Zolang dat niet gebeurt, modderen we door en wordt de Curaçaose belasting betaler dag in dag uit bestolen en opgericht. Let maar op, op een dag is Nederland er he-le-maal klaar mee. We zullen zien wat er dan gebeurt.
  Dieptrieste vertoning

 5. MinFin Kenneth Gijsbertha heeft zijn schaapjes inmiddels op het droge en woont in een huis zo groot dat je zonder een plattegrond erin verdwaalt.

  Binnen overheidsvakbond ABVO wordt inmiddels driftig gewed bij welke overheidsentiteit hij zijn dochter Vanessa directeur gaat maken voor zijn aftreden.

  Op kop in de polls gaat het Kadaster, gevolgd door de Gaming Control Board. Onderaan in de polls FKP en FMA.

 6. Gijsbertha is de reden waarom het hier o.a. een shitzooi is! Deze man heeft goed uitgedeeld aan f&f , ook aan zichzelf.

  Een ondermaatse magazijnadmin. Ja dan vraag je om poblemen.

  Weg met deze grootgraaier en mislukte minfin., met nadruk op min.

 7. Curacao onder curatele wel te verstaan minstens 10 jaar .
  En alle verantwoordelijken voor de rechter .
  Tijd voor een schoon schip a.u.b .
  Want anders ……

 8. En weer een voorbeeld hoe de huidige politiek er een voorbeeld van maakt hoe je ervaring en leiding geven en politiek kundig moet zijn om de samenleving uit het slop te trekken.
  Elke Mundi bewoner met eer gevoel had het niet veel slechter kunnen doen.
  Het is ook weer in deze niet alleen de verandwoordelijke ambtenaar die faalt, hoe ze op deze positie terecht is gekomen is ook al twijfelachtig.
  Maar de ambtenaar neemt geen verantwoording en wordt niet ter verantwoording geroepen. (Geen consequenties)
  De minister neemt geen verantwoording en wordt niet, door MP of parlement ter geroepen ( geen consequenties).
  De MP wordt niet door het parlement ter verantwoording geroepen (geen consequenties)
  En zo modderen we maar aan, alle partijen in de staten zijn met veel dingen bezig maar niet met het uitvoeren van hun taak.
  En over een paar weken mag de bevolking zich uitspreken. Een stem op de zittende politiek is bevestigen dat de burgers dit accepteren.
  Een stem op een nieuwe partij is een stem dat deze parasiet niet meer geduld worden.
  Geen stem of blanko stem is alsnog zeggen dat je er geen probleem mee hebt.
  Ik heb hoop dat de bevolking wel doet wat ambtenaren, ministers en parlement niet doen. Verandwoirding nemen.

 9. Hebben de lieden die het nu voor het zeggen hebben de mensen die nodig zijn om dit vastgelopen schip vlot te trekken al niet sinds jaren systemstisch van deze rots gejaagd ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties