29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 14:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Interview Rutsel Martha: ‘VS probeert missie van speciaal gezant Alex Saab te ondermijnen’

- Advertentie -

Roxanne Martha

Volgens Saabs’ advocatenteam met daarin o.a. de Curacao ex Justitieminister en ex-Interpol hoofd Rutsel Martha voert Amerika een openlijke strijd om de regering van Nicolas Maduro omver te helpen | Nu.cw

“Amerika probeert Alex Saab uit te schakelen in zijn pogingen om buiten de sancties van Amerika om handelsbetrekkingen namens Venezuela aan te knopen met een aantal landen. Daarom wil Amerika hem uitschakelen en heeft men hem aangeklaagd en om zijn uitlevering gevraagd.”

Dat verklaart de Curaçaose advocaat Rutsel Martha in een interview met NU.cw. Hij vertelt over de aanklacht die hij samen met zijn juridische team namens hun cliënt Alex Saab heeft ingediend tegen Kaapverdië.

Alex Saab is een Colombiaanse zakenman die namens de Venezolaanse president Nicolas Maduro in het buitenland de belangen van Maduro behartigt. Hij werd op 12 juni van dit jaar opgepakt in Kaapverdië toen hij onderweg was naar Iran voor een speciale missie in opdracht van Maduro. De arrestatie vond plaats toen hij op Kaapverdië een tussenlanding maakte met zijn vliegtuig. De arrestatie is verricht op verzoek van de Verenigde Staten, die tevens Kaapverdië vraagt om Saab uit te leveren.

- Advertentie -

Saab wordt onder meer verdacht van het witwassen van zeker 350 miljoen dollar in Amerika. Daarnaast heeft hij volgens de VS Venezolaanse overheidsfunctionarissen omgekocht in ruil voor een opdracht woningen te bouwen voor mensen met een laag inkomen. Saab heeft hiervoor geld ontvangen, maar heeft de woningen nooit gebouwd, zo stelt de VS.

Martha benadrukt dat Saab volgens verschillende onderzoeken in Venezuela, waaronder een onderzoek onder leiding van oppositieleider Juan Guiado, niets verkeerds heeft gedaan. Hij vraagt zich dan ook af wat de rol van Amerika hierin is.

Volgens Martha wordt Saab ook door Amerika beschuldigd van witwassen. “Maar het betreft een eenvoudige betaling via een credit card. In een zaak die zowel door Colombia als Venezuela is onderzocht. Hoe kun je dat nu beschouwen als het witwassen van geld?”

Volgens Martha voert Amerika een openlijke strijd om de regering van Nicolas Maduro omver te helpen. Saab is in 2018 aangesteld als special gezant om handelsbetrekkingen met een aantal landen te onderhouden. Amerika probeert die handelsbetrekkingen te voorkomen en ondermijnen, aldus Martha. En daar verzet het advocatenteam van Saab zich tegen.

In juli heeft het tribunaal van Barlevento in Kaapverdië Alex Saab veroordeeld tot uitlevering, maar zijn juridisch team wist daar een stokje voor te steken door in hoger beroep te gaan. Het is nu afwachten wat de uitslag van het hoger beroep is, maar volgens Martha duurt het te lang en zijn ze een bodemprocedure tegen de republiek van Kaapverdië begonnen. Martha: “De missie die de heer Saab moest uitvoeren is verstoord en omdat dat te lang duurt hebben we besloten de zaak voor te leggen aan het hof van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), dat in Nigeria is gevestigd.”

Martha legt verder uit dat zijn cliënt, op basis van zijn functie van speciaal gezant, niet gearresteerd en berecht had mogen worden. Daarnaast vindt de advocaat dat het proces tegen Alex Saab oneerlijk was. De rechter heeft geoordeeld tot uitlevering zonder Saab te horen als getuige, wat volgens de procedures wel zou moeten gebeuren. Saabs advocaten zijn ervan overtuigd dat hij ook in de Verenigde Staten geen eerlijk proces zal krijgen. “Als zijn uitlevering niet op zuivere gronden is, dan kun je toch niet verwachten dat hij een eerlijk proces krijgt in Amerika?”, zo vraagt Martha zich af.

Bron: Nu.cw

- Advertentie -

Artikel delen

11 reacties

 1. KK:
  Jij (en nog een paar hier) bent vast diegene waar Geert Wilders het vaak genoeg over heeft als hij het over “Huilie huilie doen” heeft. (Niet alleen bij de Comment Police als er weer iets van jouw hand terecht is verwijderd, maar ook wanneer jij anderen probeert te stereotyperen, en dan als het ook bij jouw ras gebeurt, huilie huilie te doen..) Hypocriet!

 2. Met gouden [email protected] Mossel. Dat zou zo gek nog niet zijn

  Dit type grabvocaten zijn tot alles in staat.
  Denken als eerste aan de winstgevendheid
  Doet me soms denken aan die figuren die elk jaar kadootjes inzamelen bij winkels, en vervolgens zelf een paar uitzoeken voor hun kinderen bij Sinterklaas.

 3. Deze Rutsel Martha is van hetzelfde kaliber als: Ettienne Ys, Gilbert Martina, Alejandro Paula , Lindomar Schoop, Raymond Begina, Valdemar Marcha,zéér Hoog opgeleid, maar in de praktijk brouwen ze er niet veel van.

  Je vraagt je af waarom een Venezolaanse top politicus/ crimineel voor een doorsnee washi washi rorsblok advocaat kiest, zoals de meeste op dit eiland met overrated uurhonoraria.,!

 4. Redenatie niveau kleine kleuter van @Drechi.
  Argumentum non relevantus.

  Martha heulde met de MFK, dan spoor je niet echt met je moraal.
  Terecht dat de VS deze Maduro rakkers aanpaakt. Grootste volksoplichters en rovers.

  Net zoals onze eigen politici die de stqatskas telkens weer ongegeneerd lichten….

 5. Terecht dat de VS dat doet; dat zou ieder, zelf een maar voor een fractie beschaafd en geciviliseerd land of mens toch direct doen? Een no-brainer eigenlijk. Wie is die Ritsel Marta eigenlijk ?

 6. Zaken doen voor maduro zegt al genoeg martha. En het was maar ‘n eenvoudige betaling met creditcard. Aub mensen deze hadden we ook als minfin precies als jamaloodin. Met dit soort hadden we dus te doen.

 7. @KK en Johannes:
  Er liep hier ooit een Nederlandse advocaat rond.
  “LIEP” is het juiste woord, want hij is hier toendertijd met de Noorderzon, alsook Zuiderzon, de Westerzon en de Oosterzon vertrokken, onder achterlating van een beduidend hoge som gelds aan belastingen.
  Zijn naam was als ik me niet vergis Samfrits le Poole, een Nederlandse advocaat van hoge afkomst.
  Laten we elkaar dus lekker geen mietje noemen, want het komt in alle geledingen en landen voor. Ik kan jullie zo een hele reeks van “foute” Nederlandse ratvocaten zoals jullie dat zo leuk zeggen opnoemen.

  Kom hier alstublieft niet de vermoorde huichelachtige onschuld uithangen.

 8. Ik hoor meneer Martha zich overigens niet druk maken over de miljoenen mensen in Venezuela die lijden onder het bewind van Maduro.

  Alle beschuldigingen worden gebagataliseerd, hoe kan je vanwege een eenvoudige betaling met creditcard worden beschuldigd van witwassen?
  Even ervoor wordt een bedrag van 350 miljoenUSD vermeld, dat is toch geen bedrag dat je normaliter via je creditcard afrekent.

  Lijkt erop dat ook de heer Martha de belangen van Maduro verdedigt en zal daarvoor ook wel fijn betaald worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -