Nu.cw | Hooggerechtshof annuleert uitlevering Alex Saab

de zaak is terug gegeven aan het Hof van Beroep van Kaapverdië. Hiermee is de uitspraak van 31 juli voor uitlevering van Alex Saab komen te vervallen.

Het hooggerechtshof in Kaapverdië heeft de uitspraak tot uitlevering van Alex Saab aan de Verenigde Staten geannuleerd. Dat maakt het advocatenteam van Saab bekend via een persbericht. Saab zit wel in hechtenis, maar zal voorlopig niet naar Amerika worden overgebracht.

Alex Saab is een Colombiaanse zakenman die namens de Venezolaanse president Nicolas Maduro in het buitenland zaken doet. Hij werd op 12 juni van dit jaar opgepakt in Kaapverdië op verdenking van witwassen en omkoping. De arrestatie is verricht op verzoek van de Verenigde Staten, die tevens Kaapverdië vroeg om Saab uit te leveren. De Curaçaose advocaat Rutsel Martha is lid van het juridische team dat Saab bijstaat.

In juli werd dat verzoek ingewilligd toen het tribunaal van Barlevento in Kaapverdië oordeelde dat Saab kan worden uitgeleverd. Maar zijn juridisch team wist daar een stokje voor te steken door in hoger beroep te gaan.

Het Hooggerechtshof van Kaapverdië oordeelde in het hoger beroep dat het niet bevoegd is om te beslissen over het uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten van Alex Saab. Daarom is de zaak terug gegeven aan het Hof van Beroep van Kaapverdië, zodat die zich opnieuw buigt over de zaak. Hiermee is de uitspraak van 31 juli voor uitlevering van Alex Saab komen te vervallen.

Martha legt uit dat het Hooggerechtshof tot deze beslissing is gekomen omdat het Hof van beroep bij behandeling van de zaak een aantal fundamentele fouten heeft begaan. “Wij van de verdediging zijn niet gehoord en wij zijn niet in de gelegenheid gesteld om antwoord te geven op het verweer van het Openbaar Ministerie. Verder is de beslissing van het Hof genomen zonder in te gaan op de argumenten die wij hebben aangevoerd om zijn uitlevering te bestrijden”, aldus Martha.

Met deze uitspraak krijgen ze volgens Martha als advocaten van Saab een kans om hun verhaal te houden, zodat daar op kan worden ingegaan. Volgens de advocaat is het voor Kaapverdië duidelijk geworden dat de zaak internationaal wordt gevolgd. Daardoor lijkt het erop dat er serieuzer met de zaak om wordt gaan.

Tot slot zegt Martha dat hij zich niet kan voorstellen dat de rechter nu een beslissing zal nemen “zonder rekening te houden met het fundamentele argument van de verdediging dat hun cliënt niet onderhevig is aan uitlevering omdat deze immuniteit geniet vanwege zijn functie van staatsgezant”.

Bron: Nu.cw

10 Reacties op “Nu.cw | Hooggerechtshof annuleert uitlevering Alex Saab

 1. Ik zou nooit advocaat kunnen of willen zijn. Ik zou geen misdadigers willen verdedigen.
  ‘Recht op verdediging’, prima, maar je kunt als advocaat ook te ver gaan, en dan ben je ‘sympathisant’ – in de vieze betekenis zoals het Bundes Kriminal Ambt die in de jaren 70 hanteerde.
  Zou me niet verbazen als binnenkort advocaten van handlangers van de Venezolaanse dictatuur ook problemen met de Verenigde Staten krijgen.

 2. Daan Banaan

  Dit is een geweldig voorbeeld van de manipulatie van de dictatuur. De uitspraak waar ze het over hebben ging niet over de uitlevering aan de VS, maar alleen over het verzoek van huisarrest. Dat verzoek loopt nog. Het hooggerechtshof gaf alleen aan hier geen uitspraak over te doen.
  Jammer dat Nederlandse kranten de Maduro-propaganda oppakken zonder zich goed te laten informeren.

 3. @drech, wat krom is maak jij recht en andersom ook.

 4. Drechi pa bosnan Tur

  @Brian:
  Ik laat me niet in over de vrouw van Lucho. Daar ga ik niet over. Jij blijkbaar wel. Je bent een echte Mauricio…

 5. @Drechi, Zoals het makamba vrouwtje van makamba hater Lucho Rosales.
  Die was er toch wel snel achter…

 6. Drechi pa bosnan Tur

  @Kaat:
  Neen Kaat. Dat is uitstekend werk van die Nederlandse echtgenote. Die is zich nu van haar levensdagen verzekerd van een “echte” Non Nederlandse, harde…..

 7. @dpbt, ratvokaat martha is met ‘n makamba getrouwd, nog steeds uitstekend werk van martha???

 8. De Rechtsstaat

  Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het uitstekend werk van zijn advocaat, i.c. Dr. R. Martha.

  Gelijk heb je!!!

  Dit is hier op KKC, in bepaalde kringen, zeker in het verkeerde keelgat geschoten.

 9. Het Hooggerechtshof van Kaapverdië oordeelde in het hoger beroep dat het niet bevoegd is om te beslissen over het uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten van Alex Saab.

  Dat heeft dus niets te maken met Martha. Snel doorsturen naar de USA!

 10. Drechi pa bosnan Tur

  Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het uitstekend werk van zijn advocaat, i.c. Dr. R. Martha.
  Dit zal hier op KKC voor de nodige opschudding zorgen in bepaalde kringen. Het zij zo. Kennis heeft gezegevierd boven stereotypering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *