NTR | Zorgpersoneel Bonaire: ‘Wij doen dit werk ook met passie en alle risico’s die erbij horen’

Zorgpersoneel in Caribisch Nederland wel degelijk onder druk

KRALENDIJK -“Ik ben dankbaar dat zorgverleners worden erkend en gewaardeerd,” vertelt dialyse verpleegkundige Shahaira Salas-Libier. “Tegelijkertijd voelt het als discriminatie; wij moeten als bijzondere gemeente ook alle regels en besluiten van Nederland volgen, dus waarom geldt de zorgbonus niet voor ons?”

De vakbond voor Bonairiaanse Werknemers, de A.F.B.W, heeft het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport gevraagd hun besluit over het niet verlenen van de zorgbonus voor Caribisch Nederland te herzien. De bond vertegenwoordigd zo’n 430 leden vanuit Fundashon Mariadal en kreeg hierover veel berichten van werknemers. “Ze voelen zich vergeten”, vertelt voorzitter Cherel Kwidama.

Zorgpersoneel in Caribisch Nederland wel degelijk onder druk
Hoewel het aantal ziekenhuisopnamen op Bonaire beperkt is gebleven tot drie, wil dat volgens Dr. Giovanni Frans, voorzitter raad van bestuur van Fundashon Mariadal, niet zeggen dat er geen sprake was van een hoge werkdruk.

“We hebben te maken met veranderende en meer intensieve roosters, quarantaine en isolatie stelling van personeel en familieleden, overlijdensgevallen, een gewijzigd vraag en aanbod, et cetera. Het personeel staat vanaf maart onder een ongekende druk, direct als gevolg van Covid-19.”

Salas-Libier beaamt dit; “Toen een coronapatiënt in contact kwam met ons personeel, lag bijna de hele afdeling plat. Collega’s die niet in contact waren geweest, moesten 12 uur op een dag werken door een tekort aan personeel.” Ook patiënten leden hieronder. “Geplande operaties moesten bijvoorbeeld abrupt worden stopgezet.”

Extra inzet vanwege beperkte capaciteit
Daarnaast benadrukt voorzitter Cherel Kwidama, zelf ook al 16 jaar werkzaam binnen het ziekenhuis, dat de druk hier vanwege beperkte medische capaciteit groter is dan in Nederland. “Wij kunnen geen hulp vragen van andere ziekenhuizen zoals Nederland dat kan. Daar rijden tientallen ambulancen, wij hebben er bijvoorbeeld maar twee.”

Shahaira sluit zich hierbij aan; “Omdat wij zo klein zijn en bepaalde voorzieningen nou eenmaal niet om de hoek staan, moeten wij ons extra inzetten voor de veiligheid van onze zorgvragers, maar ook van onszelf m.b.t. onze familie.”

Bonus-lijst
Cherel Kwidama kan niet met zekerheid zeggen hoeveel zorgpersoneel er hier in aanmerking zou komen voor de regeling, maar wel dat een groot deel van de organisatie met coronapatiënten te maken krijgt. “Je hebt eerst het ambulance personeel, dan de spoedeisende hulp, vervolgens de specialisten en dan de special care. Dus het gaat wel door de organisatie.”

Ingepakt voor contact met patiënten. Foto: Shahaira Salas-Libier

Volgens Shahaira heeft iemand die indirect te maken krijgt met corona, ook recht op een bonus. “Wij zetten ons op de werkvloer allemaal in voor deze pandemie. Ook degene die bijvoorbeeld de lakens voor de zorgafdelingen verzorgd. Die loopt net zo goed een risico en zijn of haar familie ook.”

‘Wij kunnen er mee leven als het een aangepast bedrag wordt. Het gaat om de erkenning’
– Verpleegkundige Shahaira Salas-Libier

Shahaira vertelt dat het zorgpersoneel er ook mee kan leven als het een aangepast bedrag zou worden, maar dat ze gewoon graag duidelijkheid willen. “Het gaat om de erkenning. Wij doen onze baan met liefde, passie en inzet, met alle risico’s die erbij horen, dus begrip hiervoor wordt door ons zeer gewaardeerd.”

Kamervragen
Cherel Kwidama is blij dat Groenlinks en de VVD zich momenteel inzetten in Nederland om de zorgbonus voor de BES-eilanden alsnog voor elkaar te krijgen. “Iedereen die een steentje kan bijdragen is meer dan welkom. De mensen op Bonaire verdienen deze beloning ook.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 Reacties op “NTR | Zorgpersoneel Bonaire: ‘Wij doen dit werk ook met passie en alle risico’s die erbij horen’

 1. Jack Theuns

  Om het in perspectief te zetten: de gepantserde auto van Rutte kost méér dan het dubbele van het totaalbedrag dat alle zorgmedewerkers op Statia, Saba en Bonaire aan coronabonus zouden moeten krijgen.

 2. Ik hoop dat jullie niet besmet raken. Gelukkig helpen de zorgmedewerkers ook mensen die zo bot reageren.

 3. Ik heb collega’s, I kid you not, die een bonus vroegen omdat ze bijna het hele jaar op tijd geweest zijn.

  Dat ze daarna de hele dag zaten te facebooken en instagrammen doet er natuurlijk niet toe.

 4. Wat de zorgbonus betreft ben ik het eens. Gelijke monnikken gelijke kappen.
  Discriminatie is niet van toepassing.

 5. Wat een klinkklare onzin.

  Zowel op Curacao als op Bonaire zijn er nauwelijks ziekenhuisopanes van Corona besmettingen geweest, en zat het medisch personeel tijdens de Corona lockdown ook gewoon thuis.

  Geen minuut extra hoeven te werken maar toch een bonus?

  Zoooooooooo typisch voor de Curacaoenaar en de Bonairiaan.

  Schaamteloos.

 6. Bijzonder hoe het woord discrimatie te pas en te onpas gebruikt wordt.

  “Discriminatie” roept men: Als men niet aangenomen worden bij een sollicitatiegesprek., als een ander wel door komt.

  Misschien ben jr gewoon niet zo goed als de ander.
  50 jaar heeft het bestuurscollege van Nonaire laten stikken, zijn eigen zakken gevuld “a kuesta” van de bevolking.

  Geen donder gedaan aan structurele verbetering van het algemeen welzijn.

  Nu dat Nederland de baas is, moet alles opgetrokken worden naar de situatie in Nederland. Ik gun iedereen echt het beste van het beste. Maar stel dat je op Bonaire de zelfde bijstandsuitkering jreeg als in NL, wat zou er gaan gebeuren?

  “Discriminatie” roept men bv: Als men niet aangenomen worden bij een sollicitatiegesprek., als een ander wel door komt.

  Misschien ben je wel niet zo goed als de ander..kan toeval zijn natuurlijk.

 7. Jack Theuns

  Laten we het gewoon noemen wat het is: DISCRIMINATIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *