32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Waarom Aruba blijft protesteren tegen kindermisbruik

HomeMediaNTR | Waarom Aruba blijft protesteren tegen kindermisbruik

ORANJESTAD – “De regering moet zich aan haar belofte houden om 6 december tot nationale rouwdag uit te roepen zodat we blijven herinneren dat dit nooit meer kan en mag. Tot nu toe hebben ze dat nog niet gedaan”, zegt Marie Anastacia, tante van de twee jaar geleden vermoordde broertjes Rishandroh en Eugene.

De familie loopt mee in het protest tegen kindermisbruik van actiegroep Ta Basta! In totaal zijn er vrijdag 3 juli drie protestgroepen die meer dan 800 mensen op de been brengen. Dat is een groot aantal voor Aruba en het zijn opvallend veel jongeren die demonstreren.

Al weken is er een nieuwe opleving van protest tegen dit hardnekkige probleem op het eiland. De regering beloofde na de dood van de twee broertjes in 2017 de aanpak van kindermisbruik topprioriteit te geven. Ze lanceerde het sociale crisisplan met een aparte fonds. Maar uit de vele reacties van de afgelopen weken en op straat vrijdag, blijkt dat mensen vinden dat er veel te weinig resultaat is geboekt.

Hogere straffen
Het protest nu lijkt zelfs een herhaling van de laatste grote betoging in 2011. Weer voeren ze actie voor een strengere aanpak van met name seksueel misbruik van minderjarigen. Het parlement erkende tien jaar geleden ook al dit probleem. Maar pas vorige week nam ze eindelijk de beloofde wet met hogere straffen voor daders aan.

De actievoerders vinden echter dat die hogere straffen nog niet ver genoeg gaan. Bovendien zijn er meer maatregelen nodig. Ook die actiepunten blijken niet nieuw en laten zien dat Aruba nog maar weinig vooruitgang boekt. Het manifest van Ta Basta! lijkt haast een kopie van die uit 2011. Toen ondertekenden zo’n 10 duizend, nu ruim 12 duizend mensen.

Het gaat weer om zaken als versterking van cruciale instanties in de strijd tegen het kindermisbruik. Zoals van de jeugd- en zedenpolitie, slachtofferhulp, voogdijraad, onderwijs en sociale zaken. Het is hierdoor waarom veel misbruikzaken nog altijd te lang blijven liggen dan wel helemaal niet vervolgd worden.

‘We willen geen woorden meer, maar actie’

De regering belooft volgende week met de actievoerders om tafel te gaan. “Het is menens dit keer, we blijven doorgaan”, schreeuwt één van de organisatoren Dany Marquez door de megafoon. “Wij willen geen woorden meer, maar actie”, scanderen de betogers voor het parlement en het regeringsgebouw.

De actiebereidheid is ook groter sinds vorige maand de Facebookgroep Aruba sex offender, pedophile public registry is opgericht. Met verhalen van slachtoffers die daarmee vaak voor het eerst uit de anonimiteit stappen en ook daders aanwijzen. Ongekend voor het eiland vanwege het grote taboe.

‘Toen ik elf was, heeft een man mij misbruikt. Hij komt uit een familiekring van pedofielen’

“We zijn hier ook om dat taboe te doorbreken”, zegt de protesterende Jamie Bareño. “90 procent van de daders is een bekende, blijkt uit onderzoek. Ik heb het ook meegemaakt. Toen ik elf was, heeft een man mij misbruikt. Het is een bekende vanuit de kerk. Hij komt uit een familiekring van pedofielen en loopt nog steeds vrij rond.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

2 reacties

  1. Logisch dat er totaal niets met zulke zaken wordt gedaan daar deze pedofielen/kindermisbruikers veilig worden beschermd door hun eigen club bestaande uit rechters, heren van de Openbare Ministerie, advocaten etcétera etcétera. Daarnaast, de anonimiteit van internet maakt het ook tot een jachtgebied voor pedofielen. Jongeren kunnen onbedoeld in de val lopen als ze op internet persoonlijke informatie geven of afspreken iemand te ontmoeten met wie ze ( zelfs onschuldig) contact hebben gehad. Vast staat dat kinderen thuis of op de speelplaats meer risico lopen op geweld of misbruik. Iets dat vele ouders niet weten of zelfs niet geloven. Voor de meeste ouders is het ook een eng idee dat pedofielen via een scherm hun huis (slaapkamer van kind) binnen kunnen komen en de onschuld van hun kinderen kunnen bederven. Dat gebeurt voor 75% met kinderen met eigen computer of televisie in hun kamer en/of op hun mobiel. Kinderen zijn nóg kwetsbaarder voor uitbuiting door computer sekscriminelen. Met hun verkeerdheid van spraak en slinksheid der lippen hebben pedofielen het gemunt op onervaren kinderen. Ze (pedofielen) zorgen dat het kind zich heel speciaal gaat voelen door het te overladen met aandacht, genegenheid en vriendelijkheid, geld geven, een proces dat bekendstaat als grooming. Ze lijken goed op de hoogte van alles waarin een kind geïnteresseerd is, zoals zijn of haar favoriete muziek en hobby’s, kledng etc. Probleempjes thuis worden zelfs opgeblazen om zo een wig tussen het kind en de rest van het gezin te drijven. Let wel, dit alles neemt tijd, maar wel met zekerheid. Ouders merken het niet zo gauw, of zelfs helemaal niet. Een kindermisbruiker kan heel ver gaan om zijn ontaarde verlangens te kunnen bevredigen. Misschien betaalt hij zelfs de reis zodat het beoogde slachtoffer naar hem toe kan komen, met vernietigende huiveringwekkende bizarre gevolgen. Dus ouders, let op het reilen en zeilen van je kinderen, en weet wie hun vrienden zijn.

  2. Het is goed dat tegen kindermisbruik op Aruba gedemonstreerd wordt maar er moet een internationale organisatie daar onderzoek naar doen.

    Er moet op Aruba een instantie of politici zijn die pedofielen het hand boven het hoofd houdt. Aruba schijnt een paradijs voor pedofielen te zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties