24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NTR | Vervuild Curaçao komt in actie tegen zwerf- en stortafval

WILLEMSTAD – “Binnen vijf maanden moet het eiland schoon”, stelt de minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Zita Jesus-Leito na het starten van het grote schoonmaakproject ‘Kòrsou ta sushi pa dushi’.  Maar welke maatregelen er komen, is nog niet duidelijk. Inmiddels zijn burgers een petitie gestart en houden al weken schoonmaakacties.

Sinds de lockdown is het eiland enorm vervuild door zwerf- en stortafval. Burgers zijn het zat. Daarom is de stichting Curaçao Clean Up met de petitie begonnen. “Wij willen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt”, vertelt oprichter en voorzitter Maarten Schakel.

“Wij hopen al jaren met onze schoonmaakacties bewustwording te creëren in de samenleving. Nu is het tijd dat de overheid voor de juiste kaders zorgt om het vervuilingsprobleem op ons eiland tegen te gaan.”

Acht jaar geleden is Schakel met de jaarlijkse Clean Up begonnen. Het is inmiddels een begrip op het eiland waarbij op de derde zaterdag van september tijdens World Clean Up Day, vrijwilligers en bedrijven zwerfafval opruimen.

“Afgelopen jaar hielpen meer dan 17.800 vrijwilligers mee. Er is toen ruim 2,5 miljoen kilo afval opgeruimd”, vertelt Schakel. “Maar het is pijnlijk te zien dat op sommige plekken waar we de week ervoor nog hebben opgeruimd, een week later alweer afval ligt.”

De petitie bevat vijf speerpunten: een wet tegen het gebruik van single use plastic; een langdurige voorlichtings- en educatieprogramma; meer afvalbakken; betere en strengere handhaving tegen illegaal storten en lagere prijzen voor het storten door afvalbedrijf Selikor.

‘Veel mensen lopen liever het risico op een boete’ – Maarten Schakel, Curaçao Clean Up

“Het is nu zo dat de kosten voor het storten van afval kunnen oplopen tot duizend gulden. Een boete daarentegen kost maar zeshonderd gulden. Veel mensen lopen hierdoor liever het risico op een boete omdat dat goedkoper is”, stelt Schakel.

In maart 2018 kwam Giselle Mc William (MAN), toen nog parlementariër, met de initiatiefwet die single use plastic verbiedt. Ze hoopte toen nog dat Curaçao al eind van dat jaar vrij van dat plastic kon zijn. Maar het wetsvoorstel ligt nu pas bij de Raad van Advies. Het proces duurt volgens haar ‘onnodig’ lang.

“Ik hoop dat de wetgeving er eind dit jaar of begin volgend jaar doorheen is. Als minister van Economische Ontwikkeling heb ik begin dit jaar 3,9 miljoen gulden gereserveerd voor onder andere het vuilprobleem. Want Curaçao heeft dit nodig, het eiland is heel erg vuil.”

De petitie van Clean Up is inmiddels door ruim 4300 mensen getekend. De stichting hoop dat dit aantal deze week verder oploopt tot 5000. “Dat is 5 procent van de bevolking op Curaçao. Als we dit halen, willen we de petitie graag aan de minister van gezondheid aanbieden”, aldus Schakel.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

Artikel delen

5 reacties

 1. Zita daarna gaan we weer gewoon cups, plastic zakken, foamborden, flessen uit het autoraam gooien zakken vuil dumpen en onze openbare stranden na feesten niet opruimen. Foei Zita. Bedankt weer mensen dat jullie je nek uitgestoken hebben om andermans vuil wederom op te ruimen.

 2. Mensen sterven van de honger = particulier initiatief (voedselbank)
  Deze rots onder het vuil = particulier initiatief (clean-up)
  Punda naar de kloten = particulier in initiatief
  Otrobanda naar de kloten = particulier initiatief (oa J, G, Dekker)

  Ministers 22.000 gulden meer per jaar… Cojonavirus?????? Ga aan het werk payaso’s

 3. Het eiland is een smerige vuilnisbelt, vol glas, zakjes en flessen…

  Zita ga je schamen, al die tijd heb je niets gedaan om visionair beleid uit te stippelen. Nu de verkiezingen er aan komen gaan we gauw brandjes blussen.

 4. Verkiezingen zijn pas over zes maanden. Schoon schip maken doen we dan. Weg met alle bestaande politieke partijen. Weg met die oplichters die nog een paar maanden voor de verkiezingen hun salaris verhogen over de ruggen van de inwoners.
  Clean Up Curacao!!!!

 5. Binnen vijf maanden moet het eiland schoon zijn , en daarna Zita en daarna wat gaat er gebeuren .
  En vergeet de oude auto,s niet op het erf thuis en in de mondi .
  Maar daarna , wat gebeurd er daarna Zita .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -