28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 20:13

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Vervuild Curaçao komt in actie tegen zwerf- en stortafval

HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Vervuild Curaçao komt in actie tegen zwerf- en stortafval

WILLEMSTAD – “Binnen vijf maanden moet het eiland schoon”, stelt de minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Zita Jesus-Leito na het starten van het grote schoonmaakproject ‘Kòrsou ta sushi pa dushi’.  Maar welke maatregelen er komen, is nog niet duidelijk. Inmiddels zijn burgers een petitie gestart en houden al weken schoonmaakacties.

Sinds de lockdown is het eiland enorm vervuild door zwerf- en stortafval. Burgers zijn het zat. Daarom is de stichting Curaçao Clean Up met de petitie begonnen. “Wij willen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt”, vertelt oprichter en voorzitter Maarten Schakel.

“Wij hopen al jaren met onze schoonmaakacties bewustwording te creëren in de samenleving. Nu is het tijd dat de overheid voor de juiste kaders zorgt om het vervuilingsprobleem op ons eiland tegen te gaan.”

Acht jaar geleden is Schakel met de jaarlijkse Clean Up begonnen. Het is inmiddels een begrip op het eiland waarbij op de derde zaterdag van september tijdens World Clean Up Day, vrijwilligers en bedrijven zwerfafval opruimen.

“Afgelopen jaar hielpen meer dan 17.800 vrijwilligers mee. Er is toen ruim 2,5 miljoen kilo afval opgeruimd”, vertelt Schakel. “Maar het is pijnlijk te zien dat op sommige plekken waar we de week ervoor nog hebben opgeruimd, een week later alweer afval ligt.”

De petitie bevat vijf speerpunten: een wet tegen het gebruik van single use plastic; een langdurige voorlichtings- en educatieprogramma; meer afvalbakken; betere en strengere handhaving tegen illegaal storten en lagere prijzen voor het storten door afvalbedrijf Selikor.

‘Veel mensen lopen liever het risico op een boete’ – Maarten Schakel, Curaçao Clean Up

“Het is nu zo dat de kosten voor het storten van afval kunnen oplopen tot duizend gulden. Een boete daarentegen kost maar zeshonderd gulden. Veel mensen lopen hierdoor liever het risico op een boete omdat dat goedkoper is”, stelt Schakel.

In maart 2018 kwam Giselle Mc William (MAN), toen nog parlementariër, met de initiatiefwet die single use plastic verbiedt. Ze hoopte toen nog dat Curaçao al eind van dat jaar vrij van dat plastic kon zijn. Maar het wetsvoorstel ligt nu pas bij de Raad van Advies. Het proces duurt volgens haar ‘onnodig’ lang.

“Ik hoop dat de wetgeving er eind dit jaar of begin volgend jaar doorheen is. Als minister van Economische Ontwikkeling heb ik begin dit jaar 3,9 miljoen gulden gereserveerd voor onder andere het vuilprobleem. Want Curaçao heeft dit nodig, het eiland is heel erg vuil.”

De petitie van Clean Up is inmiddels door ruim 4300 mensen getekend. De stichting hoop dat dit aantal deze week verder oploopt tot 5000. “Dat is 5 procent van de bevolking op Curaçao. Als we dit halen, willen we de petitie graag aan de minister van gezondheid aanbieden”, aldus Schakel.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

5 reacties

 1. Zita daarna gaan we weer gewoon cups, plastic zakken, foamborden, flessen uit het autoraam gooien zakken vuil dumpen en onze openbare stranden na feesten niet opruimen. Foei Zita. Bedankt weer mensen dat jullie je nek uitgestoken hebben om andermans vuil wederom op te ruimen.

 2. Mensen sterven van de honger = particulier initiatief (voedselbank)
  Deze rots onder het vuil = particulier initiatief (clean-up)
  Punda naar de kloten = particulier in initiatief
  Otrobanda naar de kloten = particulier initiatief (oa J, G, Dekker)

  Ministers 22.000 gulden meer per jaar… Cojonavirus?????? Ga aan het werk payaso’s

 3. Het eiland is een smerige vuilnisbelt, vol glas, zakjes en flessen…

  Zita ga je schamen, al die tijd heb je niets gedaan om visionair beleid uit te stippelen. Nu de verkiezingen er aan komen gaan we gauw brandjes blussen.

 4. Verkiezingen zijn pas over zes maanden. Schoon schip maken doen we dan. Weg met alle bestaande politieke partijen. Weg met die oplichters die nog een paar maanden voor de verkiezingen hun salaris verhogen over de ruggen van de inwoners.
  Clean Up Curacao!!!!

 5. Binnen vijf maanden moet het eiland schoon zijn , en daarna Zita en daarna wat gaat er gebeuren .
  En vergeet de oude auto,s niet op het erf thuis en in de mondi .
  Maar daarna , wat gebeurd er daarna Zita .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties