28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | ‘Verklaringen Curaçaohuis rammelen aan alle kanten’

Door Pieter Hofmann


DEN HAAG – Het Curaçaohuis heeft het bedrijfspand verwaarloosd, verzint leugens over de krakers en heeft zelf het papierwerk niet op orde. Dat stelt Joram Trijsburg, een van de mensen die het Curaçaohuis aan Badhuisweg 175 in Den Haag sinds december 2016 gekraakt heeft.

De ambtswoning naast het gekraakte pand wordt sindsdien door een antikraakstichting beheerd.

Een videoreportage door Pieter Hofmann:

Toenmalig gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels reageerde furieus op de krakers, aldus Trijsburg. Volgens hem dreigde ze het pand met krakers en al in brand te steken. Daarop hebben de krakers aangifte gedaan van bedreiging en intimidatie. “We hebben nog niet gehoord over het vervolg.”

De krakers worden zelf ook aangepakt via het strafrecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van lokaalvredebreuk en diefstal. Die laatste aanklacht is inmiddels komen te vervallen nadat de recherche heeft geconstateerd dat er niets ontvreemd is. Ook is er geen sprake van overlast, zoals het Curaçaohuis in de rechtszaal heeft aangevoerd. De garage tegenover de ambtswoning zou ‘onbewoonbaar’ zijn maar het tegendeel blijkt waar. De garage is inmiddels toegankelijk voor de nieuwe gevolmachtigd minister omdat de krakers de ruimte niet meer nodig hebben.

Verwaarloosd
Het pand is in vervallen staat. In de als woonkamer ingerichte ruimte op de benedenverdieping komt stucwerk naar beneden. “Omdat er jarenlang niets aan gedaan is. Er is alleen maar overheen geverfd. Ook is het jarenlang niet verwarmen van zo’n oud pand desastreus”, zegt Trijsburg.

Op meerdere plaatsen zitten barsten in de muur, en een van de kamerdeuren valt automatisch open door de verzakking aan de oostkant van het pand. Volgens Trijsburg ontbreken er glas-in-lood-ramen. Ook de oorspronkelijke keuken is, zoals bekend, verdwenen. “Ik heb gehoord van mensen van het huidige Curaçaohuis dat die ergens opgeslagen is, maar niet in het nieuwe Curaçaohuis. Vreemd dat je niks met een keuken van 30 duizend euro doet”, zegt de kraker.

Verkoopwaarde
Het Curaçaohuis heeft de panden inmiddels voor een kleine 3 miljoen euro verkocht aan twee vastgoedbedrijven. Voorwaarde is wel dat de Staten – na anderhalf jaar – binnen afzienbare tijd akkoord gaan.

De verkoopprijs is ver onder de feitelijke waarde, vindt de kraker. “Ze hebben het voor dezelfde prijs verkocht als het nieuwe pand, maar niet naar de feitelijke waarde van deze panden – inclusief de tegenover gelegen ambtswoning – gekeken. Het is toch raar dat je zulke assets onder de marktwaarde verkoopt?”

Uitspraak
De rechter doet vrijdag uitspraak. Dan horen de krakers of ze uit het pand moeten vertrekken. Zo ja, dan moeten ze uiterlijk dinsdag 17 januari weg zijn. Trijsburg: “Het ziet er best hoopvol uit, maar je weet het nooit. De rechter had er in ieder geval veel moeite mee dat het Curaçaohuis in zo’n korte procedure stukken op het laatste moment indiende terwijl ze die al maanden in bezit hadden. Daardoor konden wij ons nauwelijks verdedigen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Ik heb even gewacht om mijn reactie te geven…..De reacties op dit artikel bevestigen mijn aanname; iedereen zegt dat zegt dat ze van Curacao houden, totdat ze echt van Curacao moeten houden.

 2. Krakers hebben nu eenmaal rechten in Nederland. Punt uit. Of je dat nu leuk vindt of niet. Je mag ze huizenstelers of wat dan ook noemen, maar dat doet niets af aan hun rechten. Het zijn over het algemeen mensen met een laag inkomen die geen dak boven hun hoofd hebben. Er is een gillend woningtekort en daarom is jarenlange leegstand onacceptabel. Veel schandaliger is het als het waar is dat dit ooit zo prachtige pand voor een appel en een ei verpatst is op kosten van de Curacaose belastingbetaler. Laten we eerlijk zijn onderhoud is op Curaçao bijna een vies woord en dat is kennelijk ook in pand jaren achterwege gebleven.

 3. Je bedoelt Marvelyne had het interieur nog niet vernield (keuken)?
  Laten we eerlijk zijn, als er iets gestolen of vernield was, had Marf daar direct aangifte van gedaan. Tenzij ze het zelf al had meegenomen 🙂

 4. @caribbeancynic, dennk je dat Marvelyne dan ‘s landsbelang voor ogen had? Daar werd ze nl erg royaal voor betaald. Een kraker aanvallen omdat hij de waarheid zegt vind ik raar.

 5. Oh, Aisha, Mi cuisina, Marlon, dus jullie denken dat Joram de huizensteler alleen maar het belang van Curaçao voor ogen heeft?
  Krakers denken alleen aan hun eigen belang, vernielen het interieur nog verder zodat de opbrengst voor Curaçao nog lager wordt.

 6. Touche. Stinkt natuurlijk aan alle kanten. Elke normaal mens vraagt zich af wie die verkoper is, waarom het pand voor een miljoen te weinig wordt verkocht en waar die keuken dan is gebleven.

 7. Aldus de mening van Joram Trijsburg, kraker, huizensteler, onroerend goed expert en keukenexpert.
  Typisch NTR om dat serieus te nemen.

 8. Fraudelyne is een kutwijf, maar ze heeft gelijk met haar agressie tegen de krakers. Ik had ze met stokken en honden eruitgewerkt, de luie klaplopers.

  Ratvocaten Peppie en Kokkie zouden hen goed kunnen gebruiken voor hun haat demonstraties waarvoor alleen luie lieden die ervoor betaald krijgen komen opdraven.

 9. Marf probeer je in te houden en je aan de wet te houden.
  Dreigen met affikken hielp je ook al niet.
  En neem altijd tijdig je chillpillen in.
  Succes met de rest van je zielige leven.

 10. Hoe het ook in elkaar gezet is is natuurlijk weer schandalig. Maar meneer de klaploper die denkt dat hij alles weet en overal verstand van heeft, misschien eens gewoon een huis proberen te huren via de normale weg en met je poten van andermans bezit afblijven. Zielig rotvolk !! Alles willen hebben over andermans rug.

 11. Ruikt niet alleen naar een miljoen aan verkoopfraude maar ook te opmerkelijke acties van het NL OM.

  Wat zijn toch de belangen om deze vrouw niet alleen politiek en justitieel niveau lokaal, als op Koninkrijksniveau, zo opzichtig het hand boven het hoofd te houden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...