26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 09:29

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Veiligheid mensen met een beperking op Bonaire in opspraak door...

NTR | Veiligheid mensen met een beperking op Bonaire in opspraak door drie zedenzaken

Foto: Nathaly Evertsz-Ipcedencia

KRALENDIJK- “Je kan niet voorkomen dat er mensen rondlopen met duivelse gedachten”, zegt Johan Giskus directeur van FKPD (Fundashon Kuido pa Personanan Desabilita), over twee bewakers in juni veroordeeld zijn wegens verkrachting van een cliënt.

Maanden ervoor is er een buschauffeur veroordeeld voor ontucht met een bewoonster. “Bij veel instellingen op Bonaire gebeuren er dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, maar het wordt verborgen”, zo zegt hij. “Bonaire heeft een kleine gemeenschap. Men is geneigd dit soort gevallen te verhullen, want vaak ken je de dader.”

Zero tolerance
Volgens de directeur zijn er in het verleden vaker vermoedens van misbruik geweest bij de instelling, maar werd hier niets meegedaan. Daarom hanteert Giskus nu een ‘zero tolerance’ beleid. “Als er een klacht of vermoeden is, dan zetten we de medewerker gelijk op non-actief en een externe commissie doet onderzoek.”

Mochten er sterke aanwijzingen zijn, dan doen ze aangifte bij politie. “Ik ben blij dat de daders een flinke straf hebben gekregen. De huidige officier van justitie heeft een duidelijke boodschap gestuurd: dit wordt niet getolereerd”, zegt de directeur.

Johan Giskus directeur van FKPD

Maatregelen om cliënten te beschermen
Volgens Giskus hebben ze extra maatregelen genomen om misbruik van cliënten zoveel mogelijk te voorkomen. “We zijn gestart om op ons hele terrein toezichtcamera’s te zetten. Het personeel krijgt regelmatig trainingen in het omgaan met cliënten. En we zijn gestart met het voorlichten van onze cliënten over seksueel misbruik.”

Sollicitanten worden volgens Giskus nauwkeurig gescreend. “Al kun je nooit voor honderd procent voorkomen dat iemand met een gladde tong er tussendoor glipt”, zegt hij.

Versterken van veiligheid
Gedeputeerde Nina den Heyer heeft niet gereageerd op vragen over hoe de overheid meer veiligheid voor mensen met een beperking kan garanderen. Er is een persbericht gestuurd waarin de eilandsraad probeert de discussie aan te moedigen over gelijke kansen voor mensen met een beperking. Maar er wordt niet specifiek gesproken over veiligheid.

Giskus vertelt dat mensen met een beperking ook thuis niet altijd de verzorging en genegenheid krijgen die ze nodig hebben. “Hun gedrag wordt niet begrepen en ze worden bestempeld als lastig. Hierdoor vallen ze makkelijk ten prooi van mensen met slechte bedoelingen. Ze zijn makkelijk te beïnvloeden. Met een ijsje of een poppetje wordt snel een vertrouwensband gevormd”, zo zegt hij.

‘Liever thuiszorg, dan meer instellingen’
Op dit moment is FKPD vol en is er een wachtlijst. Toch vindt Giskus dat Bonaire niet gebaat is bij nog meer zorginstellingen voor gehandicapten. “Er moet gezorgd worden dat de cliënt thuis kan blijven wonen, in zijn of haar eigen omgeving. Op dit moment richten we ons meer op ambulante zorg.”

FKPD heeft financiering gekregen van de Nederlandse ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, om uit te breiden naar acht senioren kamers.

Volgens Giskus is de gehandicaptenzorg op Bonaire de laatste tien jaar wel verbeterd. “We zijn stappen vooruit gegaan, maar er is nog werk te doen. We moeten de gemeenschap blijven voorlichten. Dit is niet alleen onze taak, maar ook die van de overheid.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties