30 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | Vaccin tegen corona: ook voor ongedocumenteerden op Bonaire

gedeputeerde (wethouder) Nina den Heyer

KRALENDIJK- Ongedocumenteerden op Bonaire komen ook in aanmerking voor het coronavaccin. Tenminste, dat belooft gedeputeerde (wethouder) Nina den Heyer.

De eerste lading vaccins die begin deze week arriveerde, is voldoende voor 2000 mensen en zorpersoneel komt eerst aan de beurt. Vanaf maandag 22 februari wordt het zorgpersoneel van Fundashon Mariadal ingeënt.

“Voorbereidingen zijn in volle gang en alles loopt op schema”, verzekerd Den Heyer. Vanaf 1 maart start de vaccinatie van de groep 60-plussers waaronder ook ongedocumenteerden van deze leeftijd. “Er wordt geen onderscheid gemaakt, iedereen wordt opgeroepen. Informatie zal ook in het Spaans beschikbaar zijn”, aldus Den Heyer, die over Sociale Zaken gaat.

Uitvoering
Huisartsen Bernabela en Castro verlenen medische zorg aan ongedocumenteerden op verzoek van Caritas, een organisatie die migranten zonder verblijfspapieren helpt. Dit doen ze op vrijwillige basis omdat deze groep zich niet kan verzekeren voor ziektekosten en komt dan ook moeilijk aan medische zorg. “Ik help uit solidiariteitsplicht”, zo zegt dokter Bernabela. Zij heeft contact met verschillende personen zonder verblijfspapieren en staat bekend als vertrouwenspersoon onder deze groep.

Het zorgpersoneel wordt bij het ziekenhuis, Fundashon Mariadal ingeënt. De rest van de bevolking wordt bij een sportcomplex in Playa of Fundashon Cocari in Rincón ingeënt.

“De registratie van ongedocumenteerden voor een vaccin gebeurt bij de praktijk van dokter Bernabela”, zegt pastoor Ivan Perez-Gomez van Caritas. Het is niet duidelijk of deze praktijk ook de prikplek is voor ongedocumenteerden.

‘Er moet wel een protocol getekend worden volgens de richtlijnen van internationale mensenrechten’

Volgens Perez-Gomez is het uitvoeringsplan voor de vaccinatie van ongedocumenteerden gereed. Het is een samenwerking tussen Caritas en de lokale overheid en wordt gecoördineerd door de afdeling Publieke Gezondheid. “Er moet wel een protocol getekend worden volgens de richtlijnen van internationale mensenrechten”, zegt hij.

Zorgeloos prikken
Het wantrouwen ten opzichte van overheidsinstanties onder de groep ongedocumenteerden is groot. Uit angst te worden uitgezet zullen veel ongedocumenteerden zich niet melden om gevaccineerd te worden.
Door de registratie bij dokter Bernabela te laten plaatsvinden, kan dit geruststellend zijn voor deze kwetsbare groep.

Voor Den Heyer is het belangrijk dat vooral mensen in risicogroepen de kans krijgen om te prikken. “Onder de ongedocumenteerde personen op Bonaire zijn ook ouderen en medisch kwetsbare mensen. We willen juist dat eenieder die zich wil laten vaccineren dit zorgeloos kan doen.”

Den Heyer verzekert dat de personen zonder verblijfspapieren die zich registreren voor een prik niet vervolgd zullen worden. “De gegevens die in het registratiesysteem terechtkomen worden niet voor andere doeleinden gebruikt.”

Ongedocumenteerden op Bonaire extra kwetsbaar door coronacrisis

Een groot deel zit zonder werk en loopt een groot risico om uitgebuit te worden. Dit zegt pastoor Ivan Perez Gomez van Caritas, een organisatie die migranten zonder verblijfspapieren op Bonaire helpt. Lees hier meer.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...