31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Tweede Kamer wil dat Sint-Maartense parlementariërs na verkiezingen inleveren op salaris

HomeMediaNTR | Tweede Kamer wil dat Sint-Maartense parlementariërs na verkiezingen inleveren op...
Volgens Knops gaat het ‘niet zozeer om het geld, maar om het signaal’. “Het is zeker een autonome aangelegenheid. Maar het wordt anders op het moment dat je afhankelijk bent van anderen.” | Caribisch Netwerk

DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat alle Sint-Maartense parlementsleden na de verkiezingen op hun riante salaris gaan inleveren. Dat is de voorwaarde die Nederland aan Sint-Maarten stelt voor steun bij de begroting van het eiland. 

Sint-Maarten vraagt om financiële steun uit Nederland, maar op dit moment willen de meeste Sint-Maartense parlementsleden niet op hun riante salaris inleveren. Minister Knops is het daar, net als de Tweede Kamer, niet mee eens.

Volgens Knops gaat het ‘niet zozeer om het geld, maar om het signaal’. “Het is zeker een autonome aangelegenheid. Maar het wordt anders op het moment dat je afhankelijk bent van anderen.”

Ergernissen
Den Haag is duidelijk bezorgd en ergert zich aan de houding van de Sint-Maartense politici. Zo werkt de huidige Sint-Maartense politiek volgens de Tweede Kamer ook niet mee aan de wederopbouw, de verbouwing van de luchthaven en de gevangenis.

Ook weigert het eiland, ondanks aandringen van Den Haag, om verkiezingswaarnemers toe te laten wanneer inwoners op 9 januari naar de stembus gaan. Voor SP-Kamerlid Ronald van Raak neemt het vertrouwen daardoor af dat het ‘eerlijke verkiezingen zullen zijn’. Bij de vorige verkiezingen waren er al veel twijfels.

Bewoners praten over verkiezingen (september 2019) – Door Tim van Dijk

Minister Knops ‘betreurt’ het, maar veel kan Den Haag niet doen. Sint-Maarten is een autonoom land en gaat dus zelf over het organiseren van hun verkiezingen.

Nederland heeft ‘meerdere malen’ aangedrongen op verkiezingswaarnemers. “We hebben dat ook aangeboden”, zegt Knops. “Maar het antwoord was: daar hebben we geen behoefte aan. Zo is het en niet anders.” Deze gang van zaken is volgens VVD-Kamerlid, André Bosman, ‘echt een smet op het Koninkrijk’.

Hoop 
Maar er is ook hoop. CDA-Kamerlid, Chris van Dam, vreest dat de Sint-Maartense politici ‘de relatie met Nederland fors onder druk zetten’. Maar volgens hem valt er wel ‘veel te kiezen’, nu ook nieuwe gezichten zich verkiesbaar hebben gesteld. D66-Kamerlid Antje Diertens pleit nadrukkelijk voor meer ‘optimisme’ over verkiezingen.

Ook de andere partijen en het kabinet hopen dat er na 9 januari een stabiele regering komt op Sint-Maarten met parlementsleden die nauw gaan samenwerken met Nederland.

Zo zien de salarissen er nu uit

Parlementsleden op Sint-Maarten (45.000 inwoners) krijgen met zo’n 10.000 dollar per maand de hoogste vergoeding in het Koninkrijk. Een parlementslid in Nederland (17 miljoen inwoners) krijgt zo’n 2.000 dollar minder.

Eén parlementslid en de ministers van het recent afgetreden kabinet van Leona Marlin-Romeo, hebben al vrijwillig een deel van hun salaris ingeleverd.

Knops zegt graag te hebben gesproken met de parlementsleden van Sint-Maarten over de wederopbouw, de politieke instabiliteit en het vertrouwen in de politiek. Maar de parlementsleden hebben de uitnodiging aan Knops ‘een halve dag’ van tevoren ingetrokken.

Kamerleden zullen voor de derde keer de Sint-Maartense volksvertegenwoordigers niet persoonlijk kunnen spreken. De vervroegde verkiezingen van 9 januari vinden plaats in dezelfde week van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). De twee keren daarvoor waren de Sint-Maartenaren er ook al niet bij.

Ipko
Het Ipko is het moment waarop parlementsleden uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland bij elkaar komen. Dan kunnen ze in persoon praten over verschillende brandende kwesties en ook samen plannen en wetgeving bespreken.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. Ze willen niet meewerken aan de wederopbouw van st Maarten, ze zitten zelf op fluweel. En dan die salarissen moet gewoon niet kunnen. Overal ratten op de Antillen.

  2. Gangster m rojer laat zich zo ongeveer dagelijks horen en zien op tv en radio direct om te laten denken dat hij wel werkt en voor de ydk instaat, hij bedenkt alles achter de gokmachine .

  3. Hoe serieus kun je het Ipko nemen wanneer je (Curacao) daar Menki ‘Moe’ Rojer heenstuurt.

    Die profiteur en parasiet is nog te lui om zijn broek te laten zakken als hij moet plassen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties