29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Onderzoek naar afvalwater Rif

HomeMediaParadiseFM | Onderzoek naar afvalwater Rif
Recent bleek dat ook in het nieuwe ziekenhuis geen afvalzuiveringssysteem is voor afvalwater en dit gedumpt worden in de zee bij Rif | Extra

Het onderzoek naar het afvalwater bij Rif moet binnen acht maanden zijn afgerond. Dat zegt de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning Zita Jesus-Leito tegen Caribisch Netwerk.

Recent bleek dat ook in het nieuwe ziekenhuis geen afvalzuiveringssysteem is voor afvalwater en dit gedumpt worden in de zee bij Rif. Een onderzoek naar de kwaliteit van dit water zou eigenlijk binnen twee jaar plaatsvinden, maar de minister vindt dat dit te lang duurt.

Bron: ParadiseFM

11 reacties

 1. LaStiwz | 14 december 2019 om 16:59 |
  @Roberto zegt: “…elke 8 seconden een kind sterft op Curacao…”

  Dat zijn er 3.942.000 per jaar. OP CURACAO?

  Ja, La Stiwz, bij elke zaadlozing sterven er velen, bij het gebruik van voorbehoedsmiddelen elke keer nog eentje meer.

 2. @Roberto. Jij bent zo te zien zelf het eerste ernstige slachtoffer. Symptomen zijn een totaal gebrek aan kennis en het aan een stuk door blijven uitbraken van onjuistheden en loze beschuldigingen. Wellicht is er een prsychiater te vinden die nog wat voor je kan doen ?

 3. @Roberto zegt: “…Zijn jullie daar op Curacao gek geworden of zo????…”

  Ik weet niet waar jij woont, maar daar loop in ieder geval een gek rond

 4. @Roberto: wat loop je nu weer te roeptoeteren.

  Enkele kubieke kilometer is (laten we het minimum nemen) ten minste 2 kubieke kilometer.
  Dat is 2.000 maal 1.000 maal 1.000 is 2.000.000.000 (2 miljard kuub water).

  De totale produktie van Aqualectra bedroeg in 2018: 10.677.000 (is 10,6 miljoen kuub water).
  zie bladzijde 6 van: https://www.aqualectra.com/files/PDF/Annual_Reports/Aqualectra_Annual_Report_2018.pdf

  Er worst dus volgens jou 188 maal meer vervuild water geloosd dan wat Aqualectra produceert.

  Door zulke domme opmerkingen is de rest vanje stuk totaal ongeloofwaardig.

 5. @Roberto:
  “Ga anders vissen” raad je haar aan…….. Denk je echt dat zij nog “Lokale” vis
  vangt en vervolgens vreet, wetende wat er allemaal de zee instroomt????
  Zij kan met haar inkomen en het inkomen van haar man prima zalm, kaviaar, king crab etcetera op tafel zetten.
  Wij niet!!!

 6. …….”En nu zegt een zekere Zita Jesus-Leito tegen Caribisch Netwerk dat het onderzoek binnen acht (8) maanden afgerond moet zijn. Neen Zita, NÚ, …..

  Precies dat @ Roberto!

  De “krudo audasidat” en “arogansia” van deze “plebeyo” categorie Minister, om 8 maanden op het onderzoek te wachten zonder een tussenoplossing, is de grofste minachting die een gezagsdrager kan koesteren voor het welzijn van een volk.

  Als je niet beter wist zou je door de handel en wandel van een Minister van de categorie “Zita”, maar ook “Suzy” denken dat we een kolonie van Haïti zijn i.p.v. nederland.

 7. De hoeveelheid afvalwater (in de wateren rondom Curacao) die jaarlijks instroomt en gedumpt, geloosd wordt, wordt op enkele kubieke kilometer geschat. Deze wateren zijn van begin tot eind vervuild. Onze zee rondom en ook rif wordt wel vergiftigd met toxische chemicaliën. Ongezuiverd afvalwater gaat verder naar ondiepe gedeelten wateren voor hun kust, waardoor zelfs de stranden ernstig verontreinigd worden. Watervervuiling is dus een groot probleem voor ons klein eiland. Kijk ‘ns wat Shell deed met hun rotzooi in zee aan de Otrabanda-zijde in de buurt van het oude politie post. (is het nu wel opgeruimd?). Een derde van nos jiu di Corsow ploetert voort in een aanhoudende staat van ziekte of zwakte ten gevolge van giftige gas lozing van de Shell bij Palu Blancu en omgeving, en nog een derde wordt bedreigd door de lozing in water van chemische stoffen (óók door Shell), waarvan de lange-termijneffecten onbekend zijn, en nu komt ook een ziekenhuis om de hoek kijken. Gebrek aan schoon zoet water dus op ons eiland kan inderdaad slopend en ultra gevaarlijk zijn, in de meest letterlijke zin. Geen wonder als er binnenkort elke acht seconden een kind sterft op Curacao aan een ziekte die met water te maken heeft! Genadeloze bacteriën zullen hun werk doen. Heeft de GGD al onderzoek hiernaar gedaan wat betreft de sterfte cijfers onder babies op het eiland? Tachtig procent van alle ziekte wordt verbreid door onveilig water. En nu zegt een zekere Zita Jesus-Leito tegen Caribisch Netwerk dat het onderzoek binnen acht (8) maanden afgerond moet zijn. Neen Zita, NÚ, jawel, NÚ en binnen no time moet het afgerond zijn. Waarom binnen 8 maanden???. Mensenlevens staan op het spel dame. Doe je werk goed goed of ga vissen, maar speel niet met de gezondheid van mijn landgenoten. Geen kwestie van binnen acht maanden. Niet binnen en ook niet buiten 8 maanden. Zijn jullie daar op Curacao gek geworden of zo????

 8. ….”Het onderzoek naar het afvalwater bij Rif moet binnen acht maanden zijn afgerond”….

  En ondertussen stroomt het toxische of zelfs radioactieve afvalwater gewoon nog 8 maanden de zee in? Lekkere apte Minister met haar “ex post” corrigeren i.p.v. vooraf voorkomen strategie !

  Geen tussentijdse noodoplossing?
  Of is dat te hooggegrepen voor deze Minister?
  Om met een ad remme en vindingrijke oplossing te komen?

  Je kan een land optuigen met kosmopolitische infrustructuur, maar als je het laat besturen door Ministers en directeuren met een eilandelijke dorps mentaliteit, ben je evenver.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties