27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 08:13

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Troonrede negeert Cariben bijna compleet

Door Pieter Hofmann

Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor - foto: ANP Royal Images/ Sander Koning
Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor – foto: ANP  Sander Koning

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft weinig aandacht besteed aan het Caribisch deel van het Koninkrijk tijdens het uitspreken van de jaarlijkse Troonrede, waarin hij de kabinetsplannen van komend jaar uit de doeken doet.

Het staatshoofd noemde kort de Nederlandse samenwerking met de Caribische delen van het Koninkrijk voor het tijdelijke lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het was direct de eerste en de laatste keer dat de woorden Caribisch en Koninkrijk vielen.

- Advertentie -

Een belangrijk thema van de Troonrede was internationaal terrorisme. Het leeuwendeel ging echter over de herstellende Nederlandse economie. Vrijwel alle Nederlanders gaan er qua koopkracht op vooruit.

Ministeries
Ook ministeries krijgen meer te besteden. Het budget voor Koninkrijksrelaties (onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK) stijgt van 258 naar 293 miljoen euro. Het BES-fonds blijft gelijk op 33 miljoen euro.

Defensie gaat erop vooruit na een jarenlange trend van bezuinigingen. Het budget van de Kustwacht van het Caribisch Gebied (BZK) stijgt van 37,8 naar 39,6 miljoen. Een gat in de begroting door koersverschillen – kort geleden nog onderwerp van discussie in de Tweede Kamer – tussen de euro en de dollar is daarmee gedicht.

Landen
Nederland besteedt 70,1 miljoen euro aan de waarborgfunctie in de Landen van het Koninkrijk. Hiermee moeten rechtszekerheid, deugdelijkheid van bestuur en de mensenrechten in Aruba, Curaçao en Sint Maarten gegarandeerd worden. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van het Koninkrijk.

- Advertisement -

Nederland betaalt in 2017 bijna 150 miljoen aan de schuldsanering van Curaçao en Sint Maarten. Pas vanaf 2019 daalt dat bedrag.

Caribisch Nederland
Nederland draagt 14,7 miljoen euro bij aan sociaaleconomische projecten in Caribisch Nederland. Ongeveer de helft daarvan is juridisch verplicht. Een belangrijk speerpunt zijn kinderrechten, waarvoor in 2017 3 miljoen euro beschikbaar is.

Het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn (SZW) stelt ook 100 miljoen euro beschikbaar voor kinderen die in armoede opgroeien, waarvan specifiek 1 miljoen voor kinderen in Caribisch Nederland. SZW verspreidt in totaal 85 miljoen euro via de gemeenten en 14 miljoen via maatschappelijke organisaties die gericht zijn op armoedebestrijding onder kinderen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. Als het allemaal zo slecht is laat ons dan gaan. Jullie geven liever miljoenen euro’s uit aan de Antillen om ons vervolgens afhankelijkheid te ondermijnen. Jullie willen echt niet van ons af!!! Meer dan de helft krijgen jullie terug d.m.v. belastinggeld en torenhoge invoerrechten die wij moeten betalen. Wij bouwen minder pensioen op, wij verdienen beduidend minder salaris en we ontvangen minder sociale toeslagen dan de buren in Nederland en dit noemen jullie Bijzondere Gemeenten met gelijke rechten.
    Nederland moet de pot niet verwijten, want hier in Nederland zijn veel Fraudelyne Wiels, de strafbladenclub Thode en Wilsoe en in het verleden Schotte met het sprekende mantelpak van Rijn en fotoslaaf Soemanta. Groeten uit Bonaire

  2. Ik heb mij laten vertelen dat Fraudelyne Wiels een dag van tevoren al op de stoel op de derde rij is gaan zitten, ze zat op de verkeerde stoel maar aangezien zij door een onverklaarbaare wijze er aan vast zat geplakt ” bisonkit” hebben zij het viswijf maar laten zitten, wat moet zij zich alleen hebben gevoeld al haar buren praten met elkaar behalve met onze Marlyne de dieffege.

  3. Het is ook ondoenlijk om alle iniminie gemeentetjes van het koninkrijk te noemen, en over de piratennesten hier valt helemaal al niets zinnigs te zeggen. We zijn hier altijd veel te verwend geweest met aandacht uit nederland, het wordt hoog tijd dat we eerst eens wat waarmaken voor we serieus genomen worden.

  4. Gezien het niveau van de vertegenwoordiging van Curacao in Nederland (Fraudelyne Wiels, de strafbladenclub Thode en Wilsoe en in het verleden Schotte met het sprekende mantelpak van Rijn en fotoslaaf Soemanta) lijkt me ieder woord besteed aan de eilanden een woord teveel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -