28 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 14:19

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie veel ernstiger op Bonaire’

Kralendijk - Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt de laatste week in rap tempo toe. Zo snel dat gezaghebber Edison Rijna heeft besloten om het risiconiveau op...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...

AntilliaansDagblad | ‘Opschalen naar 5.000 per week’

Willemstad - In de eerste week van het vaccinatieprogramma op Curaçao hebben veel meer mensen dan verwacht zich laten inenten. Tot en met donderdag waren er 3.371...

AntilliaansDagblad | Baret voor miliciens

Willemstad - Op Marinekazerne Suffisant ontvingen 24 leerlingen gisteren hun baret. Voor de aspirant-militairen is de baretuitreiking het sluitstuk van de Elementaire Vakopleiding, die zes maanden duurde....
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Bron Caribisch Netwerk (NTR) NTR | Tolk gebarentaal live bij persconferentie Bonaire: ‘eerste stap naar gelijkheid’

NTR | Tolk gebarentaal live bij persconferentie Bonaire: ‘eerste stap naar gelijkheid’

Marit Severijnse

KRALENDIJK– Bij de persconferentie over de coronamaatregelen op Bonaire was deze week voor het eerst een tolk gebarentaal te zien. “Ik ben heel erg blij dat Bonaire de schouders eronder heeft gezet om dit voor elkaar te krijgen. De eerste stap naar gelijkheid is gezet”, zegt tolk Esther de Veer.

Maxima is één van de dove mensen waar De Veer voor tolkt. Ze heeft de persconferentie gezien te hebben en zegt nu te begrijpen dat het versoepelen van de maatregelen tijd nodig heeft.

De Veer heeft eerder persconferenties over corona vertolkt, maar dit werd toen niet live uitgezonden. Ze tolkt nu nog vanuit het Nederlands, maar hoopt uiteindelijk ook het Papiaments direct te kunnen vertolken. “Daar krijg ik veel vragen over. Voor nu is dat live nog even niet te doen, maar daar streef ik wel naar.”

Voor doven en slechthorende is het moeilijk om op de hoogte te blijven op Bonaire.

Bekijk onze eerdere reportage hierover: Doven Bonaire missen vooral in crisistijd belangrijke informatie

De Nederlandse gebarentaal werd op 13 oktober als officiële taal erkend. “Dat was een heel groot ding. Het lijkt een beetje op de erkenning van het Papiamentu; na jaren lobbyen, zoeken, vragen, werd er een klap op gegeven,” vertelt Esther.

Gebarentaal erkent als taal; wat betekent dit voor Bonaire?

Door deze erkenning kunnen er meer voorzieningen komen voor de dovengemeenschap. Al is het volgens de tolk te vroeg om te zeggen wat dit voor Bonaire betekent. “In Nederland zijn ze nog maar net bezig met de eerste stappen, maar ik ga hierover binnenkort met ze in gesprek. Nederland is benieuwd naar de situatie en wat hier beter kan. Dat is natuurlijk goed nieuws.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

4 reacties

 1. Begrijp echt de reacties niet omtrent de gebarentaal wat notabene door de VN en EU erkend is.
  Het wordt eveneens al jaren door rechtbanken in NL gebruikt evenals gerechts tolken.
  Dus omdat mensen een beperkingen hebben zouden zij verstoken moeten zijn van nieuws/noodsituaties etc?
  Onvoorstelbaar dit.
  Mooi dat de 1e kamer al akkoord is gegaan dit bij wet op te nemen. De 2e k komt er ook aan.

 2. @Lapas zegt: “…Hoezo eerste stap naar gelijkheid? …”

  Wat een kul. Niks gelijkheid. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk.

  Vrouwen zijn beter in dit en mannen beter in dat.
  Als er teveel mannen dat doen en men meent dit op te lossen door meer vrouwen dat te laten doen zijn we fout bezig. Dat moet je laten doen door die, die daar het beste in zijn.
  En dit moet je laten doen door die, die daar beter in zijn.

  Het interesseert me niet of dat een man, een vrouw, een transgender of een aap is. De beste moet dit doen en de beste moet dat doen.

  En helaas sommige dingen doen mannen beter en sommige dingen doen vrouwen beter. Hulde voor de ongelijkheid. (En transgenders: ga maar ergens anders wonen.)

 3. Wordt tijd dat we eens leren leven met onze beperkingen.

  Als eruit ziet als Marilyn Mozes kun je geen Miss worden.

  Als je het IQ hebt van dj Doran is de enige baan die meer dan 10K per maand betaalt het Statenlidmaatschap.

  Als je blind ben kun je geen krant lezen, als je doof bent kun je niet horen.

  Wat wil Esther de Veer nog meer? Dat alle restaurants het menu gaan voorlezen in gebarentaal?

 4. Tolk gebarentaal live bij persconferentie Bonaire: ‘eerste stap naar gelijkheid’. Hoezo eerste stap naar gelijkheid? Wij zien overal vrouwen in mannenberoepen maar bijna nooit een man als tolk gebarentaal. Laten we hopen dat ze op Bonaire iets aan deze vorm van ongelijkheid doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties